Valborgsmeny som funkar att förbereda
Sillunch, mösspåtagning, sång och kase. När alla traditionella valborgsuppgifter är avklarade vill man inte ställa sig vid spisen och laga mat. En förberedd valborgsmeny är därför ett smart sätt att fortsätta fira våren med.
Foto: Ulrika Ekblom
I något mer mogen ålder tar jag valborgsmässoafton för vad det är, hinner med det jag hinner. Men maten är viktig, framför allt sillunchen. Det kan bestå av några burkar sill från närmaste matbutik, en god ost och kvalitetsknäcke samt god öl och kanske en liten rackare. Svårare än så behöver man inte göra det.
På kvällen bjuder jag gärna in på en spontan middag som inte brukar vara planerad varje sig det gäller mat eller gäster.
Men för den som vill vara lite mer organiserad kan jag erbjuda en meny till kvällen då sillen för länge sedan är glömd och man är sugen på lite mer "riktig" mat. Vill du vara på den säkra sidan gör du det mesta dagen före.
Det är kul med smörrebröd och märker att trenden också kommer så sakta. Jag har gjort tre enkla varianter. Gör bara en om du vill, eller minivarianter av dem som plock till en drink. Kalvstek med tonfisksås är så gott så du måste bara pröva. Som dessert går det inte att motstå rabarber, det är hög tid nu och den första är den allra godaste. En meny värd att fira våren med.
Valborgsmeny
för 6-8 portioner
* Tre sorters små smörrebröd
* Vitello tonnato med primörer
* Vaniljkokt rabarberkompott med glass
för 6-8 portioner
* Tre sorters små smörrebröd
* Vitello tonnato med primörer
* Vaniljkokt rabarberkompott med glass
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!