Sista julresterna hinner knappt gå åt innan det är dags att tänka på nästa fest – nyår. Samma visa varje år, vad ska vi bjuda på, kan man hitta på något nytt? Jag själv vill gärna äta något annat än den eviga hummern och oxfilén. Därför försöker jag varje år anstränga mig och hitta på något nytt. Oxfilé i all ära men det är inte det smakrikaste köttet. Om du väljer filé av något vilt eller lamm får du garanterat en ny smakupplevelse. I år har jag till och med smugit in lite mustiga marockanska kryddor som spiskummin, cayenne och kanel utan att det tar över. De harmoniserar perfekt med den söta, rökiga och sammetslena pumpapurén.
Butternut squash är en mycket användbar pumpa med ett sötaktigt kött som påminner om sötpotatis. Och äntligen har ett känt varumärke fattat att vi behöver rökt paprikapulver. Nu behöver man inte leta på delikatessaffärer eller utomlands för denna spanska delikatess som är enastående god. Bara att gå till närmaste kryddhylla. Hurra! Det gör nämligen susen i pumpapurén.
Till drinken vill jag slå ett slag för något av det trendigaste du kan äta just nu. Grönkål. Glöm krusidullet runt skinkan. Grönkål är en fantastisk växt som tål 20 minusgrader. Tro mig, jag tjuvplockade för några veckor sedan när det var som kallast. I USA har grönkålschips, så kallade ”kale chips” varit superinne ett tag och det förstår man när man äter dem. Krispiga och smakrika med mycket flingsalt. Det blir kvällens snackis!
Förrätten är enkel. Satsa på en fin lufttorkad skinka och en riktig krämig ädelost. Det salta passar utmärkt mot fikonen och de honungssöta valnötterna.
Desserten är löjligt enkel att göra. En slags glass där man bara rör ihop turkiskt yoghurt och vispad grädde. Jag hade tänkt mig en helt annan variant med rosenvatten och pistagemandel men när jag kom till affären hade de inget rosenvatten. Då såg jag en burk lakritspulver. Vad går ihop med lakrits, tänkte jag. Citron, utan tvekan. Jag tror man ska ha i mer pulver än vad man tror, det är inte så starkt. Smaken är mer åt fänkålshållet än åt turkisk peppar. Det är kul när man tvingas tänka om i andra banor. Det är ofta så nya recept kommer till. Att man inte får tag på en viss ingrediens eller att det fattas hemma så man måste prova något nytt.
Det är mitt motto till er inför nya året, våga prova nya matupplevelser.
Ett gott och hälsosamt nytt år önskar jag er alla.
Liselottes recept
Grönkålschips
Supertrendigt, supernyttigt och supergott snacks till drinken. Passar utmärkt till champagne. Garanterad succé!
4 personer:
5 grönkålsblad
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
ev 1 riven vitlöksklyfta
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort mittsträngen från kålbladen och släng. Skär eller riv bladen i chipsstora bitar.
2. Lägg det i en stor skål och blanda i olja, salt och eventuellt vitlök om du vill. Krama runt med rena händer så allt fördelas på bladen.
3. Lägg det i ett tunt lager på en bakpappersklädd plåt och rosta i cirka 5–7 minuter i mitten av ugnen tills de är krispiga.
Lufttorkade skinkrullar med ädelost, fikon och smörstekta valnötter
En superenkel förrätt där du kan göra rullarna klara i förväg. Kom ihåg att ta ut dem ur kylen upp till en timme innan servering så de är rumsvarma. Då kommer smakerna fram bättre.
4 personer:
8 skivor lufttorkad skinka
130 g krämig ädelost
2 nävar rucolasallat
olivolja
2 färska fikon
1 dl valnötskärnor
1 msk smör
1 msk flytande honung
krämig balsamico
flingsalt och nymald svartpeppar
1. Skär osten i långa stavar och rulla in i skinkan till rullar.
2. Vid servering dressar du rucolan med lite olivolja och flingsalt och peppar och skär fikonen i klyftor. Fördela det på fyra tallrikar.
3. Stek valnötterna mycket hastigt i smöret, rör i honung och strö på en nypa flingsalt. Skaka om pannan och lägg nötterna på salladen.
4. Arrangera skinkrullarna ovanpå och ringla över lite krämig balsamico. Servera.
Rådjursfilé med mustiga kryddor, rökig pumpapuré och balsamicosky
Får du tag på rådjur är det en delikatess men annars går det lika bra med lamm.
4 personer:
600 g rådjursytterfilé eller lammytterfilé
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald kanel
2 krm cayennepeppar
1 tsk nymald svartpeppar
2 tsk flingsalt
1 msk smör
Till servering och dekoration:
100 g äkta fetaost
½ granatäpple, kärnorna
1. Sätt ugnen på 150 grader. Putsa köttet. Blanda ihop kryddor och salt och klappa in köttet med det.
2. Hetta upp smöret i en panna tills det tystnar. Bryn köttet runt om så det får en vacker färg. Lägg det i en form och stek klart i ugnen till en innertemperatur av 65 grader. Det tar cirka 15-20 minuter.
3. Låt köttet vila 10 minuter innan du skär upp det i centimetertjocka skivor. Salta lätt med flingsalt på snittytorna. Smula över fetaost och garnera med granatäpplekärnor.
Balsamicosky:
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 rosmarinkvist
1 dl balsamvinäger
2 msk råsocker
3 dl stark kalvfond (3 dl vatten + 2 msk konc fond)
1 msk potatismjöl blandat med lite vatten
1 msk smör
salt och nymald svartpeppar
1. Använd samma panna som du stekt köttet i utan att diska den först. Skala och krossa vitlöksklyftan lätt med sidan av ett knivblad.
2. Hetta upp smöret och bryn vitlöken och rosmarinkvisten lätt.
3. Häll i balsamvinäger och socker och låt det koka upp. Häll i kalvfonden och låt det sjuda utan lock cirka 10 minuter tills 2/3 återstår.
4. Red av med potatismjölet till en simmig konsistens. Blanka av med smöret. Smaka av med salt och peppar.
Rökig pumpapuré:
Den här purén ska vara ganska lös. Den blir len som sammet och får en underbart rökigt smak av rökt paprikapulver som äntligen finns i vanliga kryddsortimentet under namnet "Smoked Paprika".
1 butternut squash-pumpa, ca 1200 g (beige päronformad pumpa)
½-1 dl vispgrädde
1 tsk rökt paprikapulver, s k "Smoked Paprika, Santa Maria"
flingsalt och nymald vitpeppar
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär pumpan i två delar på längden och gröp ur kärnorna.
2. Lägg halvorna med snittytan ner på en bakpappersklädd plåt och baka i ugnen cirka 30 minuter tills den är helt mjuk.
3. Låt svalna tills den är hanterbar och gröp sedan ur köttet i en matberedare eller mixer. Mixa slätt tillsammans med grädde och paprikapulver till en len puré.
4. Smaka av med salt och peppar. Pumpan är söt i smaken så det kan behövas lite mer salt.
5. Lägg i en kastrull och hetta upp innan servering.
Frusen gräddyoghurt med lakrits och citron
Det här är en enklare variant av glass. Ingen glassmaskin behövs och du behöver inte röra då och då. Men kom ihåg att den bör stå framme i rumstemperatur en bra stund innan servering. Räkna med en halvtimme. Lakritspulver finns i välsorterad butik, hittar du inte det kan du mortla lakritskarameller.
4 portioner:
4 dl turkisk yoghurt
3 dl vispgrädde
2-3 tsk lakritspulver (mald lakritsrot, Kung Markatta)
rivet skal från 2 citroner
3 msk finriven vit choklad
Till servering:
1 paket fryst mango-hallonblandning (tinat)
1. Vispa grädden och blanda med yoghurt, lakritspulver och citronskal.
2. Klä en medelstor skåls insida med plastfolie. Lägg blandningen i skålen och frys över natten.
3. Ta fram den i rumstemperatur i god tid, minst 30 minuter innan servering.
4. Vänd upp den frysta gräddyoghurten på ett fat, strö över vit choklad och garnera med mango-hallonblandningen.
Tips:
Så får du ut granatäppelkärnor: Rulla frukten mot ett hårt underlag så att det knastrar. Dela den och krama ur kärnorna genom en sil. Saften kan du dricka eller använda i en vinägrett.