Vackra rätter väcker hunger
Under Ramadan den muslimska fastemånaden - serveras extra mycket mat på kvällen. Då gäller det att äta mer än vanligt för att orka med nästa dag. Men inte alla fastar under Ramadan.
Persiskt ris
Foto: Hans E Ericson
Köket är bara är några få kvadratmeter till ytan och de glider smidigt förbi varandra utan att krocka. Samarbetet är imponerande trots att de inte brukar laga mat tillsammans. Akram Blubini häller upp den varma nudelsoppan medan Elham Khatibzadeh och Ancih Mydanghi dekorerar lammgrytan. Rätterna ska vara vackra att se på, väcka hunger och uppläggningen ska överensstämma med smaken.
Ingen av de fyra fastar trots att ramadan har pågått i drygt en vecka.
— Nej, tyvärr. Det är svårt att fasta en månad samtidigt som man arbetar hela dagarna, säger Ancih Mydanghi, som är kemist och arbetar i laboratorium hos Mikrokemi i vanliga fall.
— I min familj i Iran är jag uppfostrad till att vi fick bestämma själva om vi ville fasta eller inte.
Hennes vänner håller med. De är muslimer men fastar inte heller hela månaden.
Men den 21:a dagen under Ramadan är extra viktig för dem. Den firas till minne av den första imamen och då brukar de fasta.
På grund av utebliven mat och dryck blir ramadan en lugn och stillsam månad för många muslimer.
— Man orkar inte aktivera sig på samma sätt som vanligt men samlas gärna med släktingar på kvällen, säger Afsaneh Vatanparast.
— Ramadan är också en månad när alla ska vara snälla och leva väl, inte ljuga, inte bråka eller slåss och inte skvallra, säger Akram Blubini och skrattar och tillägger:
— Det ska man förstås inte annars heller.
RECEPTEN - RAMADANMENY
Starter: Pitabröd och fetaost med valnötter.
Dryck: Te med sockerbitar eller kokt vatten
Nudelsoppa
Ash reshte
(6 pers)
400 g persiska nudlar
1 dl dill, torkad eller färsk
1 dl persilja, torkad eller färsk
400 g spenat, hackad
2 dl kikärtor
2 dl gröna eller bruna linser
2 dl röda bönor
3 msk rostad lök
4 vitlöksklyftor
2 msk torkad yoghurt (kashk) eller rödvinsvinäger
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
1/2 tsk gurkmeja
4 msk olja
1 msk torkad mynta
3 liter vatten
Till dekoration: Kashk och torkad mynta som stekts i olja någon minut.
1. Täck kikärtor och bönor med vatten. Låt stå cirka 5 timmar. Häll bort vattnet.
2. Rosta vitlöken. Hacka klyftorna och bryn dem i olja i stekpannan cirka 2 minuter.
3. Koka kikärtor, bönor, linser, dill, persilja, rostad vitlök, rostad lök och spenat i vatten. Spara lite lök och vitlök till dekoration. Koka cirka 3 timmar tills bönor och kikärtor blir mjuka.
4. Tillsätt salt och peppar, gurkmeja och olivolja. Dela nudlarna och tillsätt dem. Koka 30 minuter långsamt. Nudlarna ska inte gå sönder.
5. Tillsätt kashk eller vinäger. Dekorera med brynt mynta och rostad lök och vitlök.
Lammgryta
Skorak gosht
(4 pers)
2 lökar, hackade
1,5 kg lammlår
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1/2 tsk citronpeppar
1/2 tsk gurkmeja
1. Lägg lammköttet i gryta och låt vatten täcka ordentligt. Tillsätt lök, vitlök, gurkmeja, salt och peppar. Koka i två timmar tills köttet blir mjukt.
Sås till lammgrytan
2 msk tomatpuré
1/2 dl citronsaft
3 msk olivolja
1/2 tsk citronpeppar
1/2 tsk curry
1/2 tsk salt
5 msk vatten
Till dekoration: lime, citron, morot och pommes pinnes
1. Blanda tomatpurén med olivolja och vattnet. Koka långsamt i 5 minuter. Tillsätt citronsaft, citronpeppar, curry och salt.
2. Lägg upp lammbitarna på en fat. Häll sås över och dekorera med skivad lime och citron och kokta morotsslantar och lite pommes pinnes.
3. Servera med: Sallad av rädisor, mynta och bladpersilja. Sås: yoghurt.
Persiskt ris
(6 pers)
1 kg ris, superbasmati
5 msk olja (varav 3 till kokning och 2 till servering)
2 msk salt
1 g saffran
1. Skölj riset i vatten och salt i 3 timmar. Häll bort vattnet.
2. Koka riset i vatten som täcker ordentligt i 15 minuter tills det är lite mjukt men grynen hela.
3. Sila bort vattnet. Häll 3 msk olja och 1 msk vatten på botten av kastrullen. Lägg gärna skivad potatis eller ett pitabröd i botten. De skyddar riset och blir goda och knaprigt småbruna när allt är färdigt.
4. Lägg tillbaka riset i kastrullen och sätt på hög värme. När man ser ånga i kastrullen sänk värmen och låt stå 30 minuter på låg temperatur. Sätt en handduk runt locket för att inte ånga ska försvinna.
5. Blanda saffran med 2 msk kokande vatten. Och låt stå.
6. När du ska servera riset blanda lite ris med saffransblandningen och dekorera det vita riset med det gula.
Dillris
som variation
Följ instruktionerna för det persiska riset ovan men då du kommer till när riset ska tilbaka i kastrullen (moment 4) blanda i 2 dl torkad eller färsk dill. Och följ sedan de övriga instruktionerna och gör på samma sätt.
Riskaka med saffran
Shole zard
1/2 kg basmatiris
1/2 kg socker
50 g osaltat smör
3 gr saffran (mald eller pulver)
1/2 kopp rosvatten, persiskt (finns i invandrarbutiker)
100 g hackad mandel
Till dekoration: 25 g hackad pistaschnöt, 2 tsk kanel, 1 msk riven kokos
1. Låt riset ligga i vatten runt 12 timmar. Häll bort vattnet.
2. Häll riset i en kastrull och täck med vatten cirka 5 centimeter ovanför. Koka tills det blir som en gröt, cirka 1,5 timmar. Tillsätt mer vatten om riset inte är mjukt när vattnet kokat bort. Riset ska gå sönder.
3. Rör ner socker och koka i 10 minuter till. Rör om hela tiden.
4. Tillsätt saffran, ordentligt mald eller pulver.
5. Tillsätt 3/4 av den hackade mandeln. Efter 20 minuter tillsätt smält smör och rosvatten.
6. Häll den i en form och låt svalna.
7. Dekorera med pistasch, mandel och kokos.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!