Uppsalas Mr Tai-chi står vid spisen varje dag
Den här veckan drar Uppsalas Mr Tai-chi, vid namn Sigge Fagerström, i gång sina långsamma gymnastikövningar i stadens parker igen. Den österländska filosofin är hans hjärtesak men maten han lagar kommer varken från Kina, Japan eller något annat asiatiskt land.
Men nej, inget kan vara mer fel. Taichi är ingen livsstil som inkluderar "måsten".
—Jag tycker om att äta kinesiska mat på restaurang och på sommaren brukar jag woka på landet, men då gör jag ett slags wok på svenska, säger Sigge Fagerström.
I hallen i lägenheten i Tuna backar har han en mellanölsburk från 1974. Den har han inte sparat utan köpt på auktion för 150 kronor.
Intill står ett annat inropat fynd. Det är en lika oöppnad burk men med maskinrensad salt strömming i, från Uppsala läns fiskförsäljningsförening.
Burken är lätt. Strömmingen inuti har dunstat för länge sedan. Bara saltet ligger kvar på bottnen och skramlar.
Fartygsmaskinist
Sigge Fagerström som kommer från Göteborg gillar fisk. När han var 19 år mönstrade han på fartyg. Sedemera blev han maskinist.
—Under åren till sjöss seglade vi bland annat till Kina och Japan. Det var då jag kom i kontakt med österländsk filosofi och blev intresserad.
I ett rum intill hallen odlar han bonsaiträd på en fönsterbräda och i ett annat rum står kinesiska föremål på rad.
Men vi går ut i köket. Det är därför vi är på besök. Sigge Fagerström ska laga några av sina favoriträtter. Lättlagat, gott och plånboksvänligt, i en tid när semestern tärt hårt på mångas våra kassor.
Det var när han gick i pension år 2001 som han började laga mat. Innan dess hade han inte stått särskilt ofta vid spisen.
Lagar det mesta
Nu lagar han mat varje dag. Det är en jämställdhetsfråga att hustrun Anna-Lena Fagerström som ännu jobbar, ska få maten serverad. Dessutom ser han till att svärmor får en låda hemlagad mat varje dag.
Vilken slags mat gör du?
—Jag ger mig på det mesta. Gärna fisk, sill, makrill, abborre och vanligt husmanskost som fläsk med löksås. Nu ska jag göra en tonfisklåda och tortilla.
Helst vill han vara ensam i köket för att få bete sig på sitt eget vis. Han har för vana att göra i ordning alla ingredienserna i små skålar innan han sätter i gång tillagningen.
—Ibland kan recepten verka fasen så svårt. Men då är det bara att ta det lugnt.
Övning ger kunskap
Precis som i Taichi handlar matlagning för Sigge Fagerström om att övning ger kunskap. Ju mer ofta man tränar desto bättre blir man.
Titlar, akademiska utbildningar eller andra intyg imponerar inte på honom. Han anser att livserfarenheten är underskattad hos oss i väst och att vi är alldeles för fixerade vid pappersmeriter.
—Inom Taichi har vi inga graderingar. Det är inte det svarta bältet som avgör ifall du har kunskap eller inte. Bältet går lätt att köpa men innebär inte att du kan något, säger han och skär omsorgsfullt löken till tortillan.
Han använder en liten, ovass kniv, milsvid ifrån de där stora asiatiska kockknivarna som blivit trendiga under senaste tiden.
—Varje gång när jag lagar mat lär jag mig något nytt. Och desto roligare blir det, säger han, tittar upp och slutar skära.
I stekpannan puttrar margarinet som nästan blivit brunt. Men det finns ingen anledning till oro.
Fotnot: Sigge Fagerström leder Taichi på tisdagar och torsdagar i Botaniska trädgården kl 18. På onsdagsmornarna klockan kvart över sju håller han till i Linnéträdgården. Pågår till vecka 36 och är gratis.
Sigges recept finns i kokboken:
Tonfisklåda
Tortilla
Anna-Lenas svampgratinerade köttfärs
FAKTA
Namn: Sigge Fagerström
Bor: Tuna backar i Uppsala
Ålder: 67 år
Familj: Hustrun Anna-Lena, vuxna och utflyttade sönerna Tomas, Kent och Ricard.
Yrke: Taichi-instruktör sedan 13 år, tidningsbud och pensionerad maskinist.
Motto: "Var inte rädd för det långsamma framåtskridandet var bara rädd för stillaståendet"
(kinesiskt ordspråk).
Tycker om: Goda viner till maten. Gärna ett Alsacevin eller en Amarone.
Taichi är...
....gymnastikövningar som utförs i mycket lugnt tempo. De aktiva lär sig att koordinera kroppens rörelser och utveckla kroppsenergi (chi). Ett slags meditation i rörelse. Andningen har stor betydelse. Balans, avslappning, koordination och koncentration utvecklas under träningen. Kontinuiteten är viktig och det är bättre att träna fem minuter varje dag än en gång i veckan. Taichi passar alla åldrar och kan utövas, var och när som helst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!