Uppsalaborna om kanelbullens dag: "Mammas är bäst"

Pulsen i Uppsalas stadskärna var hög under onsdagen när det var dags för den efterlängtade dagen för alla fikasugna: kanelbullens dag.

Kafébiträdet Rebecca Willbo hade fullt upp under förmiddagen med att sälja kanelbullar till fikasugna kunder i S:t Persgallerian.

Kafébiträdet Rebecca Willbo hade fullt upp under förmiddagen med att sälja kanelbullar till fikasugna kunder i S:t Persgallerian.

Foto: Maya Andersson

Mat & dryck2023-10-04 18:00

På S:t Persgallerians torg står kafébiträdet Rebecca Willbo och säljer kanelbullar från Landings konditori.

undefined
Kafébiträdet Rebecca Willbo hade fullt upp under förmiddagen med att sälja kanelbullar till fikasugna kunder i S:t Persgallerian.

– Jag tror vi bakar över tusen kanelbullar inför idag, berättar hon samtidigt som hon lastar upp nybakade bullar på plåten framför sig.

En av de fikasugna kunderna är Vivianne Andersson. Hon brukar baka sina egna kanelbullar, men i dag blev det konditoribullar. 

undefined
Café Linne har laddat upp med flera tusen kanelbullar inför onsdagens höga tryck.

Vi frågar vad som utgör den godaste kanelbullen, svaret är enkelt:

– Det är viktigt att de är tillräckligt saftiga, man får ha i mycket smör, konstaterar hon.

Inne på Günterska hovkonditori är försäljningen av kanelbullarna omfattande och kundtrycket högt. Längst in sitter Scott Formusek tillsammans med sina vänner och har precis avnjutit en kanelbulle. Han flyttade till Sverige från Tyskland för cirka två månader sedan. 

undefined
Scott Formusek från Tyskland har sett fram emot att få fira kanelbullens dag i Sverige.

– Kanelbullar är jättegoda. I Tyskland ser man också en relation mellan kanelbullar och Sverige. När man besöker Ikea är det obligatoriskt att äta en kanelbulle. 

Sara Lindberg och Elin Andersson är riktiga kanelbullefantaster. 

undefined
Vännerna Sara Lindberg och Elin Andersson är eniga om att kanelbullar är ett vinnande koncept på fikabordet. "Jag ska faktiskt baka det när jag kommer hem", säger Sara Lindberg.

– Jag gillar dem och ska faktiskt gå och köpa en nu, säger Elin. 

Vännerna Ellen Hallkvist och Kajsa Vendel har lite delade meningar om bakverket. 

undefined
Ellen Hallqvist och Cajsa Wendel har delade åsikter om det populära fikabrödet. "Jag har fortfarande inte hittat något kafé med glutenfria kanelbullar som inte är torra", berättar.

– Jag älskar kanelbullar. En riktigt saftig kanelbulle, det är grejer det, säger Elin. 

– Det är lite svårare för mig som är glutenallergiker. Det är inte min favoritdessert, tillägger Kajsa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!