Ugnskokt gös med grönsaker i beurre blanc-sås

1 gös, ca. 1 kg1 gul lökpersiljasalt o pepparAmandinepotatisar, 1 påse8-12 späda morötter1 fänkål el. 4 minnifänkål8 gröna sparrisstjälkar4-8 salladslökarSås:1 msk smör3 dl torrt vitt vin2 dl vatten1 hönsbuljongtärning el. 2 msk kycklingfond100 g smör1/2 dl finhackad dill

Mat & dryck2009-01-29 07:00
Lägg gösen på smörat aluminiumfolie. Skär lök i ringar, lägg inuti gösen tillsammans med persilja, salta o peppra. Täck fisken med aluminiumfoliet, gör som ett paket av det hela.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 min i 200 grader.

Koka potatis och fänkål i vatten i 8 min., lägg i morötterna och koka ytterligare i 5 min. Häll av vattnet och håll varmt.
Koka sprrisen i 3 min., lägg i salladslöken den sista min, häll av vattnet och håll varmt.

Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smör i kastrull. Tillsätt vin, vatten och buljong. Låt koka ihop till 4 dl. Sila ev. såsen. Vispa ner smöret klickvis i den sjudande vinbuljongen. Mixa såsen med dillen till en grön och lätt skummig skysås.

Fördela de kokta grönsakerna på djupa, varma tallrikar. Häll såsen över och avsluta med fisken överst. Garnera med en dillstjälk. Servera genast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!