Kvart i tolv står en lång man i svart läderkeps och rör i sin mikrade matlåda i en köksvrå på Institutionen för geovetenskaper. Jag frågar vad han har i lådan.
– Vad ska jag beskriva det som? Indisk böngryta och ris som jag har improviserat ihop, svarar Nils Krång som pluggar A-kursen i geovetenskap.
Han säger att basen bara är en vanlig tomatsås, men när han berättar vad han haft i den låter den inte alls vanlig. Den innehåller både cashewsmör och garam masala. Nils Krång har lagt ner omsorg både på grytan och kryddriset. Mat är ett av hans intressen.
– Den ser inte så jättegod ut, säger han när fotografen ska ta en bild på plastburken med mat.
Nils Krång brukar passa på att laga 8–10 portioner åt gången. En del fryser han in. Med matlådor sparar han tid, för om han inte hade med sig mat till institutionen skulle han åka hem och äta.
– Och så sparar jag pengar också såklart, säger han.
Många lektioner slutar klockan tolv. Då blir det rusning till mikrovågsugnarna. Därför passar Hannah Fahlborg och Aiste Girleviciute på att ta en paus i tentapluggandet strax före tolv. Om två dagar har de tentamen i GIS, geografiska informationssystem. Vad har de i sina matlådor då?
– Jag äter typ en chili con carne. Jag brukar slänga ihop något som verkar gott, av det jag har, säger Hannah Fahlborg.
Aiste Girleviciute äter tortellini och tomatsås, med chili som hon odlat och torkat hemma i köket. Maten är kryddstark, mellan tuggorna måste hon pausa och pusta.
Hon äter med sked.
– Det skulle ha varit soppa, men den blev som en gryta, förklarar hon.
Redan på morgonen frågade Hannah och Aiste varandra vad de hade med sig för mat i dag, det brukar de alltid göra. De tycker att det är roligt att prata om mat och dela tips och idéer.
– Vi inspireras av varandras matlådor, säger Hannah.
– Ibland av en ingrediens bara, säger Aiste.
Klockan har slagit tolv och det lilla utrymmet med sex mikrovågsugnar och några bord är nu fullt av studenter. Utanför fönstren ligger en snötäckt innergård där man kan sitta och äta på våren och hösten. Det händer bara någon enstaka gång per termin att Hannah Fahlström köper lunch.
– Du är faktiskt väldigt duktig på att ta med mat, säger Aiste Girleviciute som är nästan lika duktig själv.
Matlådor gör de för att spara pengar, men inte bara därför. Ofta är det godare också. Aiste säger att hennes egen mat är nyttig och bra. Och det känns bra att veta vad maten innehåller. Även tiden spelar in. Det är skönt att slippa gå till affären och handla lunch. Då blir det mer tid att koppla av.
Recept
Indisk böngryta med kryddris
4 portioner
Böngryta:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 msk cashewnötsmör
1/2 msk garam masala
Cayennepeppar
Salt
1–2 tetror bönor och kikärtor
1 liten påse bladspenat
1/2 litet blomkålshuvud
En klick smör
Kryddris:
4 portioner ris
1/2 msk hel spiskummin
Olja
Böngryta:
1 Hacka och stek löken i en gryta.
2 Häll på tomatkrosset, cashewnötsmör, cayennepeppar och salt.
3 Koka 1–2 timmar.
4 Bryt isär blomkålen i små buketter och rosta dem i het torr stekpanna tills de fått färg.
5 Tillsätt bönor och kikärter, bladspenat, blomkål och en klick smör i grytan. Koka upp.
Kryddris:
1 Mät upp ris och vatten i en kastrull.
2 Hetta upp olja i en annan kastrull och lägg i hel spiskummin. När kumminen börjar sprätta, häll dem och oljan över riset och koka riset enligt anvisningarna på rispaketet.
Chili con carne
4 portioner
4 portioner ris
500 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 burk svarta bönor
1 röd paprika
1 tärning köttbuljong
1 stor tetra krossade tomater
1 dl rödvin
Salt
Peppar
1 Koka ris.
2 Hacka lök, vitlök och paprika. Fräs detta i en gryta.
3 Tillsätt köttfärsen och stek lite till.
4 Tillsätt resten av ingredienserna.
5 Koka minst 20 minuter.
6 Servera med riset.
Tortellini med kryddstark tomatsås
4 portioner
4 portioner torkad tortellini med ostfyllning
2 gula lökar
5 klyftor vitlök
1 hel chili
3 tetror krossad tomat
2 msk soja
1 tärning kycklingbuljong
1 tärning grönsaksbuljong
1 Hacka och fräs lök och chili. Börja gärna med lite mindre chili och smaka av.
2 Tillsätt tomatkross, soja och buljong.