Tre rätter vegetariskt förgyller helgen
Inför allhelgonahelgen lagar Simon Jacobsson höstlig middag av färgstark morotssoppa med risotto, bönkåldolmar med kantarellsås och en ljuvligt krämig lime-och chokladkaka. Han är vegetarian, älskar matlagning och drömmer om att öppna en egen restaurang.
- Jag tror att alla kan laga alla sorters mat men man måste ta sig tid. Att laga mat utan tid är värdelöst. Då kan man lika gärna lägga ner, säger Simon Jakobsson, gourmet och vegetarian.
Foto: Patrik Lundin
- Man måste använda sin fantasi och våga testa. Tipset när man lagar vegetariskt är att krydda ordentligt. Man ska inte vara rädd för att ösa på med kryddor som kanel, rosmarin, dragon och spiskummin, säger han.
Simon Jakobsson blev vegetarian för fyra år sedan. Då hade han länge tyckt att det kändes fel att gynna djurindustrin och plötsligt en dag fick det vara nog med köttätandet. Men ingen annan i familjen hade lust ändra sina matvanor så Simon började laga mat själv. Och upptäckte då hur kul det var.
- Det roliga är skapandet, att man alltid kan göra något nytt. Och att det är spännande. Man vet ju inte hur det blir och det kan gå fel, säger han medan han rör ihop en sås med sin favoritkombination: kantareller, lingon och persilja.
Sedan häller han grädde över såsblandningen.
- Många tror att alla vegetarianer är jättehälsosamma och att man inte använder smör och grädde. Men jag har grädde i nästan allt. Man ska inte snåla, bjuder man på mat så måste det vara gott, säger han.
Simon Jakobsson häller upp den kalla brandgula förrättssoppan i djupa tallrikar och placerar en varm kaneldoftande risottotimbal mitten. Det är vackra färger och ljuvliga aromer.
- Ögat ger hälften av smaken, därför är det viktigt att jobba med färger, säger han och brer ett tjockt lager chokladkräm på den fylliga limekakan som han sedan garnerar med halva chillifrukter, lime och riven vit choklad.
Simon Jakobsson saknar aldrig kött och ångrar inte sitt ställningstagande mot djurindustrin. Men ibland kan det vara jobbigt att vara vegetarian.
- Jag kan känna mig besvärlig när jag är bjuden på middag. Men om någon anstränger sig och lagar vegetariskt till mig blir jag väldigt glad, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!