Tre billiga middagar

Semestern har tömt plånboken och matskribent Liselotte Forslin får i uppdrag att laga tre lågbudgetmiddagar av säsongens råvaror.

Squashplättar med bacon.

Squashplättar med bacon.

Foto: Hans E Ericson

Mat & dryck2006-08-24 00:00
Med förhoppning om att hitta billiga svenska höstprimörer gav jag mig ut i matbutiken för att dryga ut matlagningen efter semesterfrossan. Men det var inte så lätt som jag trodde. Att hitta exempelvis svenska gröna bönor i en vanlig butik var omöjligt. De importeras hela vägen från Sydafrika. Obegripligt.
Jag vägrar köpa plastförpackade, redan snoppade bönor som flugit över hela jordklotet när det kan växa runt knuten. Nej, jag fick tänka om. Det fick bli morotssoppa i stället för bönpasta med parmesan som jag planerat.

Soppkick
Morotssoppa är min favorit som kan ätas kall som varm. En riktig kick blir det med chili och ingefära i. Men du kan krydda den på många sätt, till exempel med spiskummin och färsk koriander eller med färsk basilika som du har i på slutet. Soppan blir tjock och mättande, men en varm ostsnitt hör ändå till.
Jag fick i alla fall tag på svensk squash till bra pris som jag rev och stoppade i plättsmeten som blev delikata squashplättar som jag serverade med bacon. Den som vill kan byta ut baconen mot en tomatsallad med rödlök och fetaost och bjuda till. Barnvänligt blir det med enbart lingonsylt som tillbehör.

Melonsäsong
Det är även högsäsong för melon. Gör en sensommarsallad med spenat som blir matig genom en burk svarta bönor och får frisk smak av galiamelon eller annan favoritsort. Ät den som den är eller med lite kassler, lax eller kyckling samt ett gott grovt bröd till.
Jag fick i alla fall ihop tre billiga rätter. Se det som inspiration till prisvärd och relativt hälsosam mat. Att följa säsongerna tjänar man både pengar och smak på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!