Tjuvstarta våren

Under natten mot söndag är det dags att ställa om klockan till sommartid. Det är värt att fira med en vårmeny.

Laxen fylls med fräst lök och äpplen och lindas in i parmaskinka.

Laxen fylls med fräst lök och äpplen och lindas in i parmaskinka.

Foto: Staffan Claesson

Mat & dryck2006-03-23 00:00
Nu är det svårt att hålla sig. Många längtar så till våren att jag har komporerat en härlig vårmeny trots att primörerna inte riktigt är här ännu. Grön sparris brukar finnas året om och gröna bönor finns alltid fryst. Den som är riktigt sugen kan till och med hitta hyfsade jordgubbar men jag satsar hellre på säsongens höjdpunkt — de exotiska frukterna. Jag har gjort en ljuvlig dessert av min senaste favoritfrukt sharonfrukten. En riktigt mogen sharon smakar härligt sött och påminner lite om mandel i smaken. Med mascarponeost och kardemumma smakar det nästan semla!

Starta med ljummen sallad
Förrätten består av en sallad med stekt sparris och små kvisttomater. Det är gott att inleda en måltid med en ljummen sallad så här års. Jag har vänt grönsakerna försiktigt i en len balsamicovinägrett. Rostade solrosfrön på toppen är gott och ger en fin kontrast. Bjud gärna en bit bröd till.
Risotto är vårtecken
En krämig "risotto primavera" med parmalindad lax känns som ett tydligt vårtecken. Laxen är fylld med fräst lök, äpple och parmaskinka för ännu godare smak. "Primavera" betyder "vår" på italienska. Jag har lagt i gröna bönor, sparris, salladslök och späd spenat i risotton.
Du kan ta de grönsaker du vill förstås men jag tycker dessa påminner om våren. Ärtor, squash och broccoli är ett annat alternativ. Istället för den klassiska parmesanosten har jag valt en svensk Prästost för att den är härligt salt och mjuk i konsistensen. Det blir väldigt gott som omväxling.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!