Tillsatsfritt gav mersmak

Det började som en experiment, sen blev Linda Sahlin fast. Nu äter hela familjen alltid mat utan tillsatser. Och de saknar varken smaksättare, aromämnen eller klumpförebyggande medel.

Linda Sahlin med familj lagar mat utan tillsatser.

Linda Sahlin med familj lagar mat utan tillsatser.

Foto: Tor Johnsson

Mat & dryck2009-02-05 09:00
Som ett projekt för att lära sig mera om vad livsmedel innehåller bestämde sig Linda Sahlin, som läser till dietist vid Uppsala universitet, att skippa alla tillsatser under sommaren som gick. Det var hon, hennes man Carl, och deras tre barn, Wictoria, 5 år, Leia, 3 år och Neo, 2 år som slutade äta mat med tillsatser. Linda Sahlin började med att rensa ur skafferiet och kylen och ungefär hälften av produkterna slängde hon ut.

- Jag menar inte att tillsatser är farliga. Däremot menar jag många av dem är ett tecken man har gjort avkall på råvarans kvalitet. Varför skulle man annars tillsätta färgämnen och smaksättare om det inte vore för att göra maten godare och mer aptitlig, säger Linda Sahlin, och påpekar att vi äter ungefär sex kilo tillsatser per år och person.
När hon jämförde vikten med sin sons, som då var tio kilo, blev hon bestört och ställde sig frågan: Behövs alla tillsatser egentligen?

Hon lusläste innehållsförteckningar i butiker och upptäckte till exempel att två väldigt lika burkar med pesto, kunde innehålla stora skillnader av tillsatser. Den ena var full av tillsatser medan den andra bara hade ett enda aromämne.
När de tre sommarmånaderna var över fortsatte familjen Sahlin att äta tillsatsfritt. De gillade förändringen. Linda som plöjt Eu-dokument och forskningsresultat, hade lärt sig en massa och började blogga om en tillsats varje dag för Dalarnas Tidning. Hon bor i närheten av Borlänge, men pendlar till Uppsala för sina studiers skull. Plötsligt satt hon där med kunskap om mer än 100 tillsatser. Det har hon sammanställt och skrivit boken Den lilla gröna-konsumentens nyckel till E-nummernyckeln.
- När jag blir intresserad rullar det bara på, säger hon, som bland annat håller föreläsningar om tillsatser.

Men vad har ni vunnit?
- Även om det inte går att bevisa så känns det hälsosammare. Men den känslan kan förstås lika gärna vara placeboeffekt, säger hon.
Och ekonomiskt?
-Lite dyrare har det blivit, för vår familjen cirka 300 kronor i månaden. Men så länge man kan köpa dyr motorolja till bilen kan man väl satsa lite mer på det man stoppar i sin kropp och framför allt i barnens.
Men något gott måste ni missa?
- Cola zero saknade jag till en början, men nu tycker jag bara att det smakar konstigt, säger Linda Sahlin.
-Smörgåsskinka. Men det tänker jag inte på längre, säger maken Carl Sahlin.

Inga charkprodukter över huvud taget har de ätit. Alla innehåller tillsatser. Fryst kyckling, som innehåller vatten och druvsocker, för att köttet ska bli mört, har de också slutat köpa. I stället köper de färsk och fryser själva, nackdelen är att den inte håller så länge, men de vet de ju om och låter den inte ligga så länge.
Deras 5-åriga dotter Wictoria är med när de lagar tre stycken familjemiddagar utan tillsatser (se recept nedan). Linda Sahlin som är van vid hungriga barn har valt ut tre rätter som går fort att laga.

Vilken är din favoritmat?
-Fisk. Det är gott med lax, svarar hon och fortsätter: Potatis, makaroner och köttfärssås och tacos.
Och Linda Sahlin plockar fram en burk med egen tacokrydda i, som hon tycker är mycket godare än den färdigköpta (se recept).
Pannkaka däremot, tycker Wictoria Sahlin inte om. Inte heller korv med bröd, då äter hon bara brödet. Hennes två syskon tycker inte heller om korv.

LOTTA FRITHIOF




RECEPT



Supersnabb lax i grilljärn med färgglatt ris
(eller allt serverat separat till barn som inte gillar att man blandar)(4 port)

4 port ris
½ - 1 röd paprika
50 gram färsk bladspenat
4 laxfiléer
Citron
Salt och vitpeppar
Servera gärna med en kall sås av gräddfil med dill, salt, vitpeppar och lite citron och morotsstavar

Koka riset enligt beskrivning på förpackningen. Hacka under tiden paprikan i tärningar om ca ½ cm och strimla bladspenaten. Värm upp grilljärnet och lägg ned laxfiléerna. Pressa över saft från citronen och krydda med salt och vitpeppar efter smak. Blanda ingredienserna till den kalla såsen medan laxen blir färdig. Det vill säga då den inte längre är röd och genomskinlig i köttet, utan blekt vitrosa. När riset är färdigt, blanda det med bladspenaten och paprikan. Servera sedan med lax, den kalla såsen och morotsstavar.


Wictoria special
(Lax med pesto och pressad potatis)

(4 port)
4 laxfiléer
Pesto efter smak
Potatis
Servera gärna med en kall sås av gräddfil med dill, salt, vitpeppar och lite citron, majs, morotsstavar och ev. grönsallad.

Slå på ugnen på cirka 200 grader. Skala och koka potatisen. Medan den kokar, lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Laxen behöver inte vara helt tinad om man använt frysta filéer. Bred ett lager pesto på varje filé. Sätt in formen med lax i ugnen när det är cirka tio minuter kvar tills potatisen är färdig. Blanda ingredienserna till den kalla såsen medan laxen blir färdig. När allt är färdigt, pressa potatisen i potatispress och servera.


Köttfärs- och kikärtsröra med bulgur och paprika (4 port)

1 dl kikärtor från konserv
200 g squash (ungefär en liten squash)
1/2 röd paprika
1 liten rödlök
1/2 dl rapsolja
200 g nötfärs
Salt och peppar
Vitlökspulver
Basilika, eller annan torkad ört
Servera gärna med en klick gräddfil, majs, morotsstavar och ev. grönsallad.

Öppna konservburken med kikärtor, häll ned innehållet i ett durkslag och skölj med kallt vatten tills det mesta skummet är borta. Låt kikärtorna ligga kvar i durkslaget och rinna av. Skölj squash och paprika noga och skär dem i kuber om cirka en halv centimeter, föredrar man mindre bitar går det också bra. Skala moroten och skär den i stavar. Placera morotsstavarna i en skål med kallvatten och skjut den åt sidan. Skala och finhacka löken. Dosera och tillaga sedan quinoan enligt anvisningar på dess förpackning.

Värm stekpannan med lite olja i, lägg i köttfärsen och sänk till rimlig stektemperatur. Tillsätt den hackade löken och squashen till köttfärsen och låt blandningen stekas under omrörning tills köttfärsen är helt genomstekt, det vill säga har antagit en grå nyans och inte längre är röd, och löken är genomskinlig, i cirka 3 - 5 minuter. Salta och peppra efter smak och krydda gärna med vitlökssalt och någon torkad ört, till exempel basilika eller timjan. Även dessa efter smak. Lägg slutligen i kikärtorna och paprikan och rör om, så att allt blandas.


Lättlagad kyckling med feta och timjan

(4 port)
4 kycklingfiléer
½ förp. fetaost (ca 100 gram)
Färsk timjan
1 ½ dl grädde
3 msk Soja
Salt och peppar
Vitlökssalt
Potatis
Servera gärna med majs, morotsstavar och ev. grönsallad.

Skala och koka potatisen. Slå på ugnen på cirka 200 grader. Skär ett snitt i kycklingfilén på tvären, nästan ända igenom. Lyft upp "locken" på kycklingfiléerna och lägg i en bit fetaost och en kvist timjan i var och en. Stäng "locken" igen. Placera de fyllda kycklingfiléerna i en ugnsfast form smord med lite rapsolja. Strö över salt, peppar och vitlökssalt efter smak. Blanda ihop grädden med sojan, häll denna sås över kycklingen och ställ in formen i ugnen. Gör under tiden i ordning grönsalladen och morotsstavarna. När kycklingköttet är ljust och fast istället för geléigt och rosa är rätten färdig att servera. Pressa gärna potatisen för lyxigare känsla.


Hemgjord tacokrydda

4 msk chilipeppar
2 msk spiskummin
2 msk torkad lök
1 msk paprikapulver
2 tsk koriander
1 tsk vitlökspulver
½ tsk svartpeppar
½ tsk timjan
½ tsk kanel

Blanda allt och häll ned i en lufttät burk. Kan i princip förvaras hur länge som helst och är smidig att ta fram när tacosuget sätter in.


Hemgjort vaniljsocker

Vaniljstång
Strösocker

Lägg stången i en burk. Fyll på med socker och sätt på locket. Efter någon vecka har du eget vaniljsocker!
Vad är en tillsats?

Det finns två typer av livsmedelstillsatser, dels berikningsmedel, dels tekonologiska tillsatser. Berikningsmedel använda för att förbättra livsmedlets näringsvärde, ex järn i mjöl, vitaminer till mjölk.

Teknologiska tillsatser tillsätts livsmedel för att öka hållbarheten eller för att påverka konsistens, färg eller smak. För att öka hållbarheten används konserverings- och antioxidationsmedel. För konsistensen handlar det om klumpförebyggande medel emulgerings-, stabiliserings- och förtjockningsmedel. För att förbättra smak eller färg användas smakförstärkare, sötningsmedel och aromämnen.

Tillsatser ska finns i innehållsförteckningen på livsmedlet (modifierad stärkelse är undantaget). De flesta har ett E-nummer, som innebär att EU har godkänt det. Det finns några få tillsatser utan E-nummer, för dem finns inga gemensamma regler i EU.
Källa: Livsmedelsverket

Tips till den som vill minska ner på tillsatsätandet:

* Lusläs på innehållsförteckningarna och gör bra val.
* Tänk på att ekologisk mat kan innehålla tillsatser.
*Byt förprocessad mat mot riktiga råvaror. Man kan ju laga stora satser och frysa in om det känns för drygt.
* Koka egen buljong, eller använd örter och kryddor istället.
* Om man bara köper korv för att det går snabbt och enkelt att tillaga kan man tex byta den mot laxfilé. Går lika snabbt, men blir godare och har en bättre fettsyrasammansättning som bonus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!