Tillbehören gör grillmaten

I två av tre svenska familjer är det mannen som står för grillandet. Det är dags att byta plats!

I två av tre svenska familjer är det mannen som står för grillandet. Det är dags att byta plats!

Foto: Scanpix

Mat & dryck2008-07-10 08:07
Svenskar är och förblir ett grillande släkte. Nio av tio grillar under sommaren. Och vi må vara hur jämlika och pappalediga som helst jämfört med resten av världen, men så fort grillen åker fram rusar vi 30 år tillbaka i tiden igen.

Männen basar för grillen i två av tre svenska familjer. Men i de flesta fall är det kvinnan som står för det viktigaste - vad som serveras till. En fin flintastek i all ära, men nog står den sig ganska slätstruken på egen hand. En schyst sås, en fräsch sallad eller en mumsig potatisrätt uppgraderar köttbiten till att bli en hel måltid.
Ingen schlagerstjärna utan doakör, ingen Zlatan utan Inter, ingen kärlek utan kyssar. En ensam köttbit räcker inte så långt som man kan tro.

För den sakens skull behöver man ju nödvändigtvis inte ställa sig och svischa ihop suffléer och aladåber för att den stackars köttbiten ska få lite understöd. Det går så bra med betydligt enklare tillbehör.
Fantasi, råvarutillgång och lite konsistenstänkande är bra byggstenar att starta ifrån. Har du lyxen att ha sommarboende i närheten av en gårdsbutik är det bara att anpassa sig efter det dagliga utbudet. Utmaningen blir att variera grönsakerna med små enkla medel, anpassade för latmanskök och lantligt utbud.
Serverar du rödbetor med feta ena dagen, kan du ugnsbaka dem med vitlökssmör nästa. Tredje dagen kan de hyvlas tunt och serveras näst intill råa med en pigg örtvinägrett.

Potatisen tål också att kläs om när de första pyttepotatisarna förvuxit sig och vi längtar efter variation. Allt är möjligt, så länge potatisen är bra.
Såsen vill man heller inte gärna köra på repeat. Tsatsiki passar till allt, men kanske inte varje dag hela sommaren. Variera med den här suveräna barbecuesåsen här intill - min stående sommarklassiker som får gäster att tala i tungor och överväga att sälja sina barn och gamla mammor mot receptet.
Allt som återstår är själva grillandet. Låt 2008 bli sommaren då tjejerna tar över grillen. Det är killarnas tur att stå för tillbehören.

RECEPT
Potatisstomp med pepparrot och citron
4 portioner, 30 minuter
Pigg potatis piffar upp grillmaten.

1 kg små färskpotatisar
50 g smör
1/2-1 dl färskriven pepparrot
flingsalt
1 knippa gräslök
2 tsk vit tryffelolja
saft och rivet skal av 1/2 citron
nymalen svartpeppar

Koka potatisen knappt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
Stöt potatisen lite lätt med en potatisstöt i kastrullen. Tillsätt smör, pepparrot, salt, strimlad gräslök, tryffelolja samt skal och saft av citronen. Smaka av med peppar och eventuellt lite extra pepparrot.
Servera till gärna grillad fisk eller korv.

Grillad feta i folie
2 portioner, 15 minuter
Mycket enkel och vanlig rätt som serveras i olika varianter i Grekland.

1 skiva fetaost, 150 gram
1 tomat
1/2 jalapeño eller 1/2 grön paprika
olivolja
torkad oregano
svartpeppar

Lägg fetaosten på ett stort dubbelt folieark. Skiva tomaten och placera ovanpå. Toppa med urkärnad strimlad jalapeño eller paprika. Ringla över olivolja, strö över lite oregano och nymalen svartpeppar. Förslut foliepaketet och lägg på grillen i cirka 10 minuter.
Ät som förrätt eller tillbehör till grillat lamm- eller fläskkött.


Mias bästa BBQ-grillsås
1 rejäl sats, 30 minuter
En favorit som tål en repris. Oemotståndlig och gravt beroendeframkallande sås som passar till grillat fläskkött, fågel och lamm. Håller i kylskåp i en vecka.

1 färsklök eller 1/2 gul lök
2 msk rapsolja
1 dl ketchup
1/2 dl HP-sås
1/2 dl äppelcidervinäger
1 1/2 dl tomatjuice
1/2 dl svartvinbärsgelé
2 msk mörk sirap
2 msk worcestersås
1 tsk liquid smoke (finns i kryddbodar och välsorterade livsmedelsbutiker)
1 tsk kanel
2 rutor mörk choklad (minst 70 %)
1 tsk chilipulver
1/2 tsk cayennepeppar
salt

Skala löken om den inte är färsk. Finhacka och fräs mjuk i oljan i en kastrull utan att löken tar färg.
Tillsätt ketchup, HP-sås, vinäger, tomatjuice, gelé, sirap, worcestersås, liquid smoke och kanel. Hacka chokladen och häll i under omrörning. Krydda med chilipulver, cayenne och lite salt. Låt sjuda i 15 minuter och kör sedan såsen slät i mixern.
Servera ljummen eller varm till grillat fläskkött, lamm eller fågel.
Överbliven sås kan förvaras i försluten glasburk i kylen i uppåt en vecka.



Att dricka till
Goda grilldrycker överlag, men ta hänsyn till tillbehören:
Vitt: Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (6463), 79 kronor.
Rött: 2006 Hacienda Araucano Cabernet Sauvignon Carmenere (6530), 69 kronor.
Rosé: Uvanis Cabernet Sauvignon Rosado 2007 (96205), 70 kronor.
Öl: Pripps Blå Pure Sommar (nr 11415), 10:90 kronor.
Alkoholfritt: Kaliber Premium Lager (nr 1986), 9 kronor. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!