Tillbehören förgyller kräftskivan

Det blir ingen svensk sommar utan kräftor. Och det blir ingen skiva utan tillbehör. I dag tipsar vi om goda grejer i kräftans vänkrets.

Ett måste. Pajen bör alltid finnas med på kräftskivan. En ansjovisdoftande paj med smak av kryddost och dill sitter perfekt till kräftorna.

Ett måste. Pajen bör alltid finnas med på kräftskivan. En ansjovisdoftande paj med smak av kryddost och dill sitter perfekt till kräftorna.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Mat & dryck2014-08-14 07:15

Kräftskivorna slår snart ut som krasseblommor i trädgårdar och balkonger. Det spelar inte den minsta roll att det var många år sedan den officiella kräftpremiären avskaffades och att ett fåtal av oss väljer att kalasa på kräftor året runt. Det är augusti som gäller.
Men kom ihåg att det krävs mer än kräftor för att ställa till med kräftskiva.

För det första finns det många som inte tål eller tycker om kräftor, för det andra är det alltid en god idé att ladda upp med något mera matigt när det står snaps på bordet. Annars vet man aldrig hur det slutar.

Satsa ändå det mesta av krutet på själva kräftorna. Lägg slantarna på svenska kräftor och kör på enkla och billiga tillbehör. En schyst paj är alltid bra. Kanske en kantarellmacka, en bit god ost eller ett kul knäckebröd. Eller varför inte den mumsiga laxtoasten här intill som jag är så oförskämt nöjd med?

Ingen värdig kräftskiva utan en maffig dessert som kvällens klo. Min saftiga mandelkaka med amaretto är inte bara lätt att fixa i förväg, den är dessutom glutenfri och smakar så mycket sommar som en kalaskaka kan göra. Allt som krävs för en lyckad kväll i kräftans tecken. (TT)

Recept

Laxtoast med friterad kapris och picklad rödlök

8 portioner, 20 minuter

Oslagbar macka att servera innan eller till kräftorna. Varmrökt lax är så himla gott.

1 färsk rödlök, tunt skivad

1 1/2 dl äppelcidervinäger

1/2 dl solrosolja

2-3 msk kapris, gärna insaltad

cirka 1 1/2 dl crème fraiche

2 msk riven pepparrot

1 citron, skalet

8 skivor grovt bröd

500 g varmrökt lax

1 knippa gräslök, finskuren

nymalen svartpeppar

fin olivolja

salt

1. Blanda rödlök och vinäger och låt stå medan du fixar resten.

2. Hetta upp solrosolja i en liten stekpanna på medelvärme. Skölj kaprisen om du använder insaltad. Fritera kapris i omgångar tills bären öppnar sig och får lite färg. Låt dem rinna av på hushållspapper.

3. Blanda crème fraiche, pepparrot, skal från halva citronen och lite salt (tänk på att kaprisen är salt).

4. Rosta brödet tills det börjar dofta och får lite färg. Bred på generöst med crème fraiche-röran. Bryt över laxen i bitar. Toppa med avrunnen rödlök, kapris och gräslök. Ringla över olivolja och peppra generöst. Riv över lite extra citronskal.

Kryddostpaj med ansjovis och dill

8 portioner, 45 minuter

En paj som passar både som tilltugg och för dem som tröttnat på att skala kräftorna själva.

Deg:

3 dl rågsikt

1 msk dillfrön

1 tsk salt

150 g smör

2 msk kallt vatten

Fyllning:

2 små gula lökar, skivade

smör

1 liten ask ansjovis à 55 g

1 knippa dill

1 1/2 dl mjölk

1 1/2 dl grädde

3 ägg

nymalen svartpeppar

1/2 tsk kajennpeppar

2 dl riven lagrad kryddost

Dekor:

röd och/eller svart kaviar

dill eller krondill

gräddfil eller crème fraiche

1. Blanda ihop rågsikt, dillfrön och salt med hackat smör och kallt vatten, och arbeta hastigt ihop till en deg. Låt gärna vila kallt i kylen en stund.

2. Tryck ut degen i smord pajform och förgrädda skalet i 10-15 minuter i 225 grader eller tills det fått lite färg. Låt den svalna något.

3. Stek löken mjuk i smör. Tillsätt hackad ansjovis mot slutet (spara spadet). Koka under tiden upp mjölk, grädde och lite ansjovisspad med dillstjälkar. Sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter. Låt svalna och blanda med ägg, hackad dill och kryddor.

4. Fördela löken i pajskalet och täck med riven ost. Häll över äggsmeten och grädda i 25 minuter eller tills smeten stannat och ytan fått fin färg.

5. Dekorera och servera som tillbehör till kräftor.

Hemgjord pepparrotssnaps med citron och rosmarin

75 cl, 1 dygn

En busenkel snaps att göra själv. Mild och aromatisk på samma gång.

cirka 6 cm färsk pepparrot

1 citron, helst ekologisk

2 kvistar rosmarin

75 cl Brännvin Special

1. Skala pepparroten och skiva. Dela skivorna så att du får ned dem i flaskan.

2. Tvätta och skala citronen tunt med potatisskalare utan att få med det vita. Skölj rosmarinen i hett vatten.

3. Peta ned pepparrot, citronskal och rosmarin i brännvinsflaskan och låt stå över natten. Smaka av.

4. Häll över snapsen i en annan flaska när du tycker att smaken är lagom intensiv och sila samtidigt bort pepparrot, rosmarin och citronskal.

Saftig mandel- och amarettokaka

12 bitar, 60 minuter

Ljuvlig kaka som dessutom är glutenfri. Perfekt till sommarens goda bär.

250 g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

1 dl polentagryn

400 g mandelmassa, grovriven

4 ägg

1 msk stött kardemumma

2 + 3 msk amaretto

2 lime, rivet skal + saft

3 dl vispgrädde

färska bär

florsocker

Vispa smör och socker pösigt, helst med elvisp. Tillsätt polentagryn, mandelmassa, ägg, kardemumma, 2 matskedar amaretto, rivet limeskal och saften från en halv lime. Rör ihop till en slät smet. Smörj en kakform och bröa med polentagryn. Grädda i 175 grader i cirka 35-40 minuter. Ta ut kakan, låt svalna några minuter och stjälp sedan upp den på tallrik (eller lossa försiktigt från formens botten) och låt svalna helt. Vispa grädden och tillsätt 3 matskedar amaretto. Strö över färska bär och pudra med florsocker. Servera med amarettogrädden. (TT)

Att dricka till:

Landsort Lager (1466), 28:90 kronor.

Läckö Slottsaquavit (33), 199 kronor.

Alkoholfritt: Störtebeker 1402 (1900), 11:90 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!