Mattias Luttinger, kökschef och delägare i restaurang Biztron i Uppsala
Vad är bäst på midsommarbordet?
– Det är ju sillen. Jag gillar hemmagjord, inlagd sill, gärna senapssill med lite kapris och äpple i och att sen kunna smutta på snapsen.
Finns det något du inte gillar?
– Det skulle vara tung, kraftig mat. Jag tycker att midsommarbordet ska innehålla rätter som inte är så stabbiga och svårsmälta.
Och hur firar du midsommar i år?
– Har inte bestämt något än. Förra året firade jag med att segla i skärgården, det varierar från år till år men oftast brukar jag åka ut till Alnäs eller Hammarskog med mina barn.
Mattias Luttingers lättlagade:
Nubbesallad med varmrökt lax 2-4 pers
Du behöver:
500 gram varmrökt lax
1 burk matjessill (ca 200g)
½ dl creme fraiche
2 msk majonnäs
2 msk kaviar
½ dl finhackad rödlök
½ dl finhackad purjolök
2 msk finhackad dill
4 kokta potatisar
2 hackade hårdkokta ägg
1 dl hackat Granny Smith äpple
½ dl kapris
tillbehör: kavring och knäckebröd
Gör så här:
Skär matjessill i mindre bitar, blanda med creme fraiche, majonnäs, kaviar, finhackad rödlök, hackad purjolök, finhackad dill kokta potatisar som skurits i små bitar, hackat äpple, kapris och hackade ägg. Smaka av med salt och peppar. Servera med kavring och knäckebröd
Snaps visa
Melodi i sommarens soliga dagar
Skön sommar med värme vi hylla
Med sprit kan man tiden förgylla
Med mat våra magar vi fylla
Man ledig är och full – för en gångs skull
Vi dricker sprit
Och pratar skit
Och äter sill med god aptit
Allt åker ner
Man dimmigt ser
Men tackar ändå ja till mer
I sommarens värme med fylla
Vi vet knappt var vi är
Jo här! Jo här!
Skål!!!!
Hanna Johansson, kock på Eklundshof i Uppsala
Vad är bäst på midsommarbordet?
– Färskpotatisen! Det blir ingen midsommar utan den. Sen gillar jag fisk och hellre gravad sik än lax.
Har du något midsommarmatsminne som du särskilt kommer ihåg?
– Jag tänker på när jag var liten och firade hos mormor och morfar. De hade jordgubbsodling och jag var alltid först med att leta mogna jordgubbar. Ibland var det riktigt svårt, men då kröp jag in under täckduken och där fanns alltid några som gick att äta.
Och hur firar du i år?
– Jag ska ut till Raggarö och fira med nära och kära.
Hanna Johanssons lättlagade:
Smördegsinbakad sparris a la italiana 6 pers
Du behöver:
1 paket smördeg (finns att köpa på de flesta matvarubutiker färdigkavlad på rulle).
18 sparrisar
1 dl creme fraiche
1 getost gullspira guld
6 skivor proscutto- lufttorkad skinka
färska örter
flytade honung
salt och peppar
1 ägg
Gör så här:
Dela upp smördegen i sex bitar. Smeta ut creme fraiche, ca 1 msk på varje ruta. Dela sparrisen i bitar och lägg över creme fraichen tillsammans med en bit getost och en skinka på varje bit. Ringla över några droppar honung över osten och strö över färskklippta örter, t ex timjan, basilika, ruccola eller rosmarin. Peppra och salta efter smak men tänk på att vara sparsam med saltet då både osten och skinkan redan har en bra sälta. Vik ihop smördegens hörn så de möts på toppen ungefär som ett wienerbröd. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 220 grader ca 8 min tills de fått en gyllenbrun färg.
En favoritsnapsvisa. Mors lilla olle...
Mors lille Olle i skogen gick
leta bland furorna fast han ej fick.
Sågade sju och en halv och drog hem,
kokade OP och konjak av dem.
Mor fick nu se han gav till ett vrål:
– Kokar du skogen till ren alkohol?
Klart sade Olle, och allt som jag fällt,
är till vår fest uti afton beställt.
Carina Sälling, kock på M/S Linnéa af Uppsala
Vad är bäst på midsommarbordet?
– Maten är egentligen inte så viktigt. Jag tycker att stämningen runtomkring betyder mer, att man får vara tillsammans med de man tycker om. Annars gillar jag det mesta.
Vad gör du i år?
– Jag tror att jag är på M/S Linnéa och jobbar, jag får väl ta med familjen på turen.
Är det du som lagar midsommarmaten?
– Oftast. Men de gånger det inte är det tycker jag att det är oerhört skönt att bara komma till ett dukat bord när man jobbar med mat hela dagarna.
Carina Sällings lättlagade:
Inlagd lax 8 personer.
Du behöver:
500 g lax skinn- och benfri
0,5 dl salt
1 rödlök i skivor
1 morot i skivor
Lag:
3 dl vatten
0,75 dl ättiksprit 12 %
1,5 dl strösocker
0,5 tsk kryddpeppar, hel
2 lagerblad
Gör så här:
Skär laxen i kuber 2x2 cm. Lägg dem i en plastpåse blandat med saltet, låt ligga i en timme. Koka under tiden upp lagen och låt kalla. Lägg laxkuberna i en sil och skölj av dem i kallt rinnande vatten. Varva lax och lökskivor i en glasburk och häll sedan på lagen. Låt stå i minst ett dygn.
Snapsvisa:
Hej alla vänner (melodi hej tomtegubbar)
Hej alla vänner fatta glaset
och låt oss sjunga och spela.
Vi börjar nu det här kalaset
med att taga en hela.
Låt helan gå,
Så alla må
Den rätta stämningen genast få.
Hej alla vänner, klara strupen,
ty nu så taga vi supen.