Temaki för hela familjen
Temaki är lite som familjesushi, säger Yukiko Willebrand. Enkelt att göra tillsammans hela familjen och man kan använda det mesta som finns hemma i kylskåpet.
Temakiexpert. Nigiri, "vanlig" sushi, kallar vi restaurangsushi i Japan, säger Yukiko Willebrand.
Foto: Mikaela Larm
- Man kan ta det man har hemma. Det finns inga regler. Det är vackra färger och nyttigare än tacos! Temaki är som en slags familjesushi. Nigiri, "vanlig" sushi, kallar vi restaurangsushi i Japan, säger hon.
På restaurangen där vi håller till har den tidiga kvällens matavhämtning börjat, men ännu är det tomt i restaurangdelen. Alla bord är dukade med traditionell sushiservis och ätpinnar. Yukiko Willebrand är rask och entusiastisk när hon plockar fram recept och redskap för att kunna demonstrera.
Temakirullar ska inte alls vara avancerat, utan något man enkelt gör tillsammans, kanske som helgmiddag. Lättare och billigare än sushi men lite på samma tema.
Temaki, som betyder rullad i handen på japanska, äts allt mer vid familjemiddagarna i Japan, säger Yukiko Willebrand. Ofta har fruarna svårt att hinna sitta och äta med familjen, när de dessutom ska hinna med matlagningen och att servera.
- Men det här kan alla sitta ned och äta tillsammans, även barnen. Det som tar tid är riset. Resten kan man bara strimla och lägga upp.
Hon delar sina noriblad i kvartsstora bitar, tar ett i handflatan, lägger på ganska lite ris och så lite annan fyllning. Snabbt går det med en van hand och vips har hon ätit upp den. Bitar stora som ett skedblad, ungefär. Hon gör dem mindre än den temaiki som serveras på hennes sushirestaurang, för "då räcker maten längre", säger hon med ett skratt. Temaki finns inte för avhämtning eftersom de ska ätas genast efter rullning, annars blir de lite sega av vätskan i fyllningen.
Lika flink är kocken Alf Hillesöy när han rullar lite större strutar. Hans favorittemaki skulle innehålla tonfisk och ål, men skulle bli lite dyrare än de rullar vi gör i dag. Lyxtemaki, kallar Yukiko fiskvarianterna.
Att lära sig göra sushi kräver 7-10 års skolning i Japan. Att rulla temaki lär man sig ganska snabbt och är inte avancerat.
- Inget är fel att blanda i. Prova med potatis! Det mesta man behöver finns i den vanliga mataffären. Jag provade också att frysa in överblivet ris och tinade det sedan och det smakade bra, säger Yukiko som är helt osentimental när det gäller val av tillbehör.
Till och med noribladen tycker hon att man kan hoppa över. Det finns svenskar, säger hon, som inte tycker om lukten av nori. I stället tipsar hon om att använda salladsblad till strutarna.
Vi rullar varsin temaki och häller upp soja i små blå skålar. Yukiko uppmanar oss att smaka äggen, där hon har provat ut receptet enkom för oss.
- Äggsmeten ska stekas tunn som pannkakor — svenskar är duktiga på pannkakor!
KOMBINERA SÅ HÄR:
Välj någon av dessa varianter, eller det som känns godast att kombinera.
1) avokado, tomat, isbergssallad, gurka
2) tonfisk med majonnäs, sallad, gurka
3) ägg, gurka, skinka
4) lax, avokado
GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg ett halvt eller ett fjärdedels noriblad i handen.
2. Ta en blöt matsked och forma en riskudde. Doppa ev. kudden i lite majonnäs och lägg den på vänstra halvan av noribladet, så att det blir lättare att rulla ihop sedan.
3. Lägg på valfria ingredienser intill riset, ringla ev. över soja och bred på wasabi efter smak.
4. Ta det nedre vänstra hörnet av noribladet, vik upp runt fyllningen och peta in det lite under riset etc. Fortsätt rulla så att det blir en strut, som är lite öppen nedtill. Ät genast innan rullen hinner bli blöt av fyllningen.
YUKIKOS FÖRSLAG PÅ FYLLNING:
(4 personer)
4 ägg, stekta
1 avokado, skivas
1 tomat, skivas
strimlad isbergssallad
1 kg räkor med skal, skalas
en halv gurka i tunna stavar, kärnorna uttagna
100 gr kokt skinka i strimlor
1 förpackning crabfish, i strimlor
Tonfiskfyllning 1: en burk tonfisk, häll bort vätskan, blanda med 2 msk majonnäs.
Tonfiskfyllning 2: en burk tonfisk, häll bort vätskan, blanda med 1,5 msk soja och 1,5 msk socker i kastrull. Värm och genast suger tonfisken upp soja och socker och det är färdigt att använda.
100 gr laxfilé som ska ha varit fryst minst 48 timmar, tinas och skärs i bitar.
Tillbehör: ev. ingefära, majonnäs, wasabi och soja.
YUKIKOS SUSHIRIS:
(4 portioner)
5 dl ris
7,5 dl vatten
7 msk risvinäger
2,5 msk socker
1 tsk salt
Tillagning: Låt riset ligga i blöt minst en timme, gärna längre. Koka upp på hög värme. Lägg på locket när det kokar häftigt. Sänk då värmen till ettan och koka i fem minuter så att vattnet kokar in. Stäng av värmen och låt riset stå kvar på plattan i 10-15 minuter. Koka under tiden ihop vinäger, socker och salt. Bred sedan ut riset i en flat skål. Slå över vinägerblandningen. Rör om och blanda försiktigt.
STEKT ÄGG:
(4 personer)
4 ägg
1,5 tsk socker
en nypa salt
Vispa ihop ingredienserna. Smeten räcker till fyra tunna "pannkakor" av ägg. Grädda en i taget i stekpanna med lite fett. När de har svalnat något — rulla ihop dem och skär i tunna bitar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!