Tävlande skolkök med klass

Varje dag får eleverna nybakat bröd och flera rätter att välja på. Kökspersonalen på Westerlundska gymnasiet i Enköping är ett driftigt gäng som lyfter skolmaten till högre höjder. Snart tävlar de i finalen i SkolmatsGastro.

Westerlundska gymnasiet har kommit till final i tävlingen SkolmatsGastro. På bilden står Henrik Roos och Jonas Österlund.

Westerlundska gymnasiet har kommit till final i tävlingen SkolmatsGastro. På bilden står Henrik Roos och Jonas Österlund.

Foto: Erik Kulo

Mat & dryck2012-03-15 09:03

Brödlimporna står och jäser, grönsakswoken fräser på stekbordet och en kvinna med svart köksmössa rör om i en gigantisk gryta. Sleven är lång som ett kvastskaft.

I skolköket på Westerlundska gymnasiet i Enköping lagas fyra fem olika rätter varje dag.  Det tycker eleverna är bra. En del smiter iväg och köper hamburgare eller pizza om de är missnöjda med skolmaten, så skolkökspersonalen anstränger sig för att få dem att vilja äta i skolan.
– Det som krävs är engagemang och kunskap i kombination, säger kökschefen Jonas Österlund.

Tillsammans med två kolleger har han kommit till final i SkolmatsGastro, en rikstäckande tävling för skolkockar. Tävlingen kom till för att höja statusen på yrket. Den låga statusen tror Jonas Österlund beror på att utbildningsnivån generellt varit låg i skolköken, liksom lönen.
– Många har halkat in på ett bananskal. Men nu drar vi till oss mer och mer folk från restaurangbranschen, säger han.

Ett tiotal personer rör sig fokuserat i köket. Det pyser ånga från ugnarna och från diskrummet hörs slammer. Förutom kycklinggryta och grönsakswok är det gratinerad fisk på gång. Dessutom puttrar en skinksås. Pastan är förkokt och väntar på att doppas i varmt vattenbad, lite i taget.
– Annars blir det bara en sörja, berättar kocken Sirpa Eriksson.

Alla dofterna blandas förföriskt i näsan. Mest påträngande är curryn och kokosmjölken.

I det här köket följs inte recept särskilt ofta, men de pratar mycket om hur de ska laga maten.
– Recept är jättebra där kompetensen inte är så hög, men vi är kreativa i stället. Det är roligare utan recept, säger Jonas Österlund.

Det svåraste är att få skolungdomar att äta annan fisk än sprödbakad. Här försöker de undvika färdigmat, som ofta inte är så nyttig.
– Vi lagar mat från grunden i stället för att öppna lådor och värma. Fiskpinnar känns inte så kul, säger kocken Henrik Roos som deltar i tävlingslaget. 

Och när det gäller planering får en vecka i taget räcka.
– Jag skulle tycka det var så tråkigt så jag dog om jag visste vad vi ska laga nästnästa vecka, säger Henrik Roos.

På några vita skåpluckor sitter färgbilder på deras läckra tävlingsrätter. Det är lammfärsbiffar med matkorn blandat i köttfärsen, pakistanska kroppkakor fyllda med linscurry (dall) och en sydfransk potatissoppa med blomkål, fänkål och rökt sidfläsk.
– Med den här menyn känns det som om vi kan gå hela vägen och vinna, säger Jonas Österlund.

Köket fylls av bröddoft. I matsalen är buffén framställd. Klockan slår elva. Glasdörrarna öppnas och de elever som stått och väntat bokstavligt talat springer in, liksom ystra kor på ett kosläpp om våren.


RECEPT x 3

Kapkummel med apelsin och basilika

Ingredienser:
Kapkummel (går bra med nästan vilken fisk som helst) 400–600 g
Matlagningsgrädde 2 dl
Koncentrerad apelsinjuice ½ dl
Sambal 1 tsk
Färsk basilika 15 blad
Ostkräm eller färskost 0,5 dl
Maizena 5 g
Ev riven ost
Salt och peppar efter tycke

Gör så här:
Tina fisken och låt den rinna av ordentligt. Mixa apelsinjuice, färsk basilika, grädde, ostkräm och sambal till en jämn smet. Rör i maizena och smaka av smeten med salt och peppar. Lägg fisken i en ugnsfast form. Salta och peppra. Slå över smeten. Det är gott med lite riven ost på toppen. Grädda i 175 grader ca 20 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 64 grader.


Kycklinggryta med röd curry och limeblad

Ingredienser:
Tärnat kycklingkött (helst lårfilé) 500 g
Gul lök, finhackad 50 g
Matlagningsgrädde 1 dl
Kokosmjölk 3 dl
Citrongräs, finstrimlat 2 msk
Limeblad, blötlagda 5 st
Röd currypasta ½ tsk
Gult currypulver ½ tsk
Maizena 5–7 g
Hönsbuljong/vatten 7 g/3 dl
Sambal efter tycke
Salt och peppar efter tycke

Gör så här:
Fräs löken tills den börjat mjukna. Tillsätt currypulvret och citrongräset och låt fräsa ett tag till. Slå på buljong, kokosmjölk, grädde, limeblad, currypasta och sambal. Låt allt koka upp och sjud försiktigt i cirka 15–20 minuter. Mixa såsen med en stavmixer. Red av med maizena till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer av någon av de andra kryddorna. Bryn kycklingbitarna i en stekpanna och lägg ner dem i såsen. Låt sjuda tills kycklingen är klar.


Matkornswok

Ingredienser:
Matkorn 100 g  
Olja, matolja eller sesamolja 1 msk
Blomkål, buketter 100 g
Broccoli, buketter 300 g
Röd lök, klyftor 70 g
Sockerärtor 100 g
Röd paprika, bitar 2–3 cm 110 g
Gul paprika, bitar 2–3 cm 110 g

Woksås ingredienser:
Vatten 3 dl
Sambal ½ tsk
Färsk ingefära, riven 2 tsk
Vitlök, finhackad ½ tsk
Rödvinsvinäger 1–1 ½ tsk
Socker ca 40–50 g
Lite salt
Maizena

Gör så här:
Woksås:
Blanda alla ingredienserna till woksåsen utom maizenan i en kastrull. Låt koka i cirka 10–15 minuter. Smaka av om balansen syra/sötma är bra (den ska vara lite syrligare än man tror). Red till en konsistens av lös fruktkräm.
Koka matkornen i saltat vatten tills de är mjuka. Sila av vattnet och spola i kallt vatten. Skär och dela grönsakerna. Blanchera (skålla) blomkål och broccoli snabbt så att de blir en aning mjuka. Stek eller woka grönsakerna och matkornen. Ha i sockerärtorna och woksåsen på slutet.

Skolmatstävling
SkolmatsGastro anordnas av Lantmännen vartannat år sedan 2008. Förutom att maten ska smaka gott ska de tävlande skolkökslagen klara närings- och kostberäkning och laga maten på tid. Tre rätter ska det vara: en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt på fågel, fisk eller kött. Snittkostnaden får inte överstiga 10 kronor per portion. Finalen är den 24 april under mässan GastroNord i Stockholm.

Kryddfakta
- Sambal är en stark indonesisk kryddsås som innehåller bland annat chilipeppar, lök och matolja.
- Currypasta innehåller färska chilifrukter. Finns grön, röd och orange. Innehåller dessutom ofta galangarot, räkpasta, citrongräs, vitlök, koriander och syrlig kaffirlime. Currypastan är vanlig i det Sydostasiatiska köket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!