Tårtbagare avslöjar sin pristagare

Tre elever från Ekebygymnasiet tog nyligen hem tredjepriset i en tårttävling i Tallinn. Här visar de hur man kan baka deras sommarinspirerade tävlingsbidrag. De bjuder även på ytterligare två ljuvliga tårtor som är lätta att fixa hemma.

Från vänster: Elin Söderström, Malin Lijeros och Jannica Helmersson.

Från vänster: Elin Söderström, Malin Lijeros och Jannica Helmersson.

Foto: Linus Höök

Mat & dryck2008-03-27 00:01
Det var första gången Sverige deltog i tävlingen, som totalt hade åtta lag från Östersjö-länderna. Jannica Helmersson, Malin Liljeros och Elin Söderström som går årskurs två på livsmedelsprogrammet, var yngst bland de tävlande. Medan de själva precis har börjat lära sig grunderna i tårtbakning, var de andra deltagarna på en betydligt mer avancerad nivå.
- Det vinnande bidraget blåste svanar av socker, berättar Jannica Helmersson.
Därför är de mycket nöjda med sin placering i tävlingen, inte minst med att de fick högsta betyg i smak, hygien och organisation.

Tävlingen gick av stapeln på alla hjärtans dag, och temat var kärlek. De har tillsammans skapat receptet till tårtan som de kallar Linné's summer love.
- Vi bestämde oss för att vi ville ha rabarber i tårtan för det kändes ovanligt, sedan testade vi olika smaker för att se vad som passade bra ihop och smultron fungerade bäst, säger Malin Liljeros.
Resultatet är en gräddtårta som känns fräsch och lätt i smaken. Kanterna har de utsmyckat med texten "love", genom att baka in dekormassa i mazarinsmet. Att få till dekoren var det mest kritiska momentet i tävlingen, eftersom den skulle stämma exakt med tårtans omkrets, men det klarade de galant.
- Tävlingstårtan var faktiskt den bästa tårtan vi gjort, säger Elin Söderström.

Det är klurigt att få till den tjusiga dekoren i ett hemmakök, därför föreslår tjejerna att man i stället smälter vinbärsgelé och häller på tårtans ovansida. Sedan kan man dekorera sidorna med rostad flagad mandel. Om gelén rinner ned på kanterna så kan man dölja det med mandeln.
Ingridtårtan är den enklaste varianten av de tre tårtorna. Receptet är därför bra att ha till hands när man har bråttom. Mazarintårtan innehåller däremot fler moment, men det är den väl värd. Kombinationen choklad, saffran och persika är perfekt. För att variera receptet kan man tillsätta ½ dl grädde till den smälta chokladen som då får en tryffelkonstistens.
TIPS
För att undvika att kladda ned tårtpappret medan man dekorerar kan man använda sig av ett bageriknep. Ta ett smörpapper och klipp ett hål som är något mindre än tårtbotten. Lägg smörpapperet mellan tårtpappret och själva tårtan. När du är klar med dekorationen klipper du smörpapperet i två halvor och drar loss det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!