Tacksägelsemiddag för veganer

Thanksgivingkalkon och pumpapaj är den amerikanska familjens paradmiddag. I det soliga Kalifornien går UNT på kurs och gör en vegansk version, med ledorden ekologisk, fräsch och hälsosam.

Thanksgivingmiddagen är en viktig högtid i USA, här i vegansk tappning från Kalifornien.

Thanksgivingmiddagen är en viktig högtid i USA, här i vegansk tappning från Kalifornien.

Foto: Maria Wiberg

Mat & dryck2008-11-20 08:00
Los Angeles, bilarnas och smoggens stad, är också ett Mecka för renlevnad. Hotellen informerar om att de serverar mat som av staten Kalifornien är känd för att kunna orsaka cancer: potatischips och pommes frites.
Här är veganer inte främst förknippade med djurrättsaktivism, utan fräsch nyttighet. Hälsosam, ekologisk mat enbart från växtriket lockar både filmens supersmala superstjärnor och vanliga, brunbrända Los Angelesbor.

Hemma hos systrarna Goldberg i Silver Lake ordnas Los Angeles enda helveganska matlagningskurser. Jenny Goldberg är kock och, liksom sin syster Heather, utbildad i miljövetenskap. De har valt den veganska banan av miljö- och hälsoskäl:
- Men jag tycker ju om djuren också och vill inte skada dem, säger hon.

Denna dag är vi sex kursdeltagare: det är mammor till veganska barn, veganer som vill fylla på sitt receptförråd och vanliga nyfikna matentusiaster.
Vi samlas runt köksön i vitt kakel för att förbereda den kanske mest traditionella av köttfester i USA: Thanksgiving. I stället för kalkon får vi använda seitan, en lustig vegansk "köttbit", som man kan få att påminna om de möraste stekar eller kompakta svampbiffar, allt efter önskemål. Jenny Goldberg lagar egen seitan av vetegluten. Att själv skölja vetemjöl för att utvinna just glutenet skulle ta alltför lång tid och hälsokostens färdiga vetegluten har redan gjort jobbet.
Snabbt och ivrigt berättar Jenny om ingredienser och märken, ett ekologiskt utbud som får bleka svenskar att häpna. Hon skickar stolt runt det speciella råsockret som luktar russin. Förpackningen äggersättningsmedel lägger hon däremot först armarna i kors över:
- Den här är så genant att vi knappt vill visa upp den. Förpackningen är så ful! Så tråkigt veganskt 70-tal!
Hon och Heather vill göra vegansk mat i högklackat, säger de. Gamla dassiga fördomar om hur vegansk mat är stabbig och grå ska sättas på prov med mandel- och myntafyllda filocigarrer, kastanjelimpa med citrondoftande gröna bönor, pekannötskanelbullar med lönnsirapsglasyr.

Utbudet av veganska råvaror, eller ens ekologiska produkter, är inte likadan i Uppsala, som i Los Angeles. Men, säger Jenny, man ska ändå alltid följa sitt hjärta i köket och ta det man tycker är gott. Själv väljer hon bort vegansk sour cream från det "bästa" företaget för att annan är godare.
Det börjar dofta: sött och kryddigt nästan som jul. Vi slår oss ner för provsmakning. Över örtbakad seitan med "fyllningen" bredvid, tranbärssås och svampsky utbyts listor över vegantips i staden. Efter den helekologiska, mäktigt kryddiga pumpapajen är det dags att åka hemåt. I bil.
Thanksgiving

Den fjärde torsdagen i november är det Thanksgiving i USA, en stor helgdag som ofta firas med familjen. Man summerar vad man är tacksam för i livet för tillfället.
Från början är Thanksgiving, eller tacksägelsedagen, en skördefest. Traditionellt serveras fylld kalkon och pumpapaj.

Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Thanksgiving och Jenny Goldberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!