Svenskarna äter allt mer salt

Vi äter dubbelt så mycket salt som på 1960-talet. Trots det vill vi ha ännu mer salt i maten. Det visar en forskningsrapport som presenterades vid ett saltsymposium i Uppsala i februari.

Foto:

Mat & dryck2009-02-09 07:03
1969 uppgick svenska kvinnors saltintag till 6 gram per dag. 2006 hade siffran fördubblats till 12 gram per dag. Ändå var det fler som tillsatte extra salt i sin mat år 2006 jämfört med 1969.

Studien redovisades i fredags av Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition, under Livsmedelsverkets saltdag i Uppsala.
Enligt Lena Hulthén klarar sig människan på 1,5 gram salt per dag, alltså skyhögt över de 12 gram som framkommer i studien. I hela EU pågår ett arbete för att ändra kostvanorna mot mindre saltande.
- Om vi nu får ner saltmängderna vore det intressant att undersöka vilka de positiva hälsoförändringarna blir, sa Lena Hulthén.

Är det då en svår process för storkonsumenterna att dra ner på sitt saltintag?
Nej, löd svaret från Ulla-Kaisa Koivisto Hursti, nutritionist vid Livsmedelsverket.
- På bara några veckor brukar man kunna vänja sig vid mindre salt. Barn som vant sig vid lättsaltad mat har lättare att äta mindre salt som vuxna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!