Svensk mästare lagar ryskt
KÄNDIS I KÖKET. Ingen kommer undan. Alla måste laga mat. Vi hälsar på hos några Uppsalakändisar och kollar vad de kokar ihop i grytorna. Först ut är Anastasia Kudinova, årets spelare inom svensk badminton.
Anastasia Kudinova skär en korg av melonen, som hon sedan serverar fruktsalladen i.
Foto: Pelle Johansson
- Jag har gjort soppa, potatissallad och fruktefterrätt, säger hon.
Soppan hon lagat är med i den trio av soppor som hon säger alltid finns med på varje restaurangmeny i Ryssland.
- Jag gillar inte borsjtj, därför gjorde jag den andra kända soppan, soljanka. Den, kycklingsoppa och borsjtj, serveras alltid på vanliga restauranger hemma.
Hon hackar potatis och ägg i små bitar, skär inlagd gurka i smala stänger och berättar om sitt förhållande till mat, svensk och rysk.
- Jag tycker jättemycket om att laga mat, det var farmor som lärde mig. Och här i Sverige har min sambos mamma, som är jätteduktig på att laga mat, lärt mig lite småsaker som är bra att kunna i köket.
Trots att Anastasia verkar vara van med att laga mat från hemlandet blir det inte särskilt ofta som hon får tillfälle att laga den maten.
- Min sambo och jag har väldigt olika smak. Det är svårt för mig att laga rysk mat då den inte är kryddad och min sambo är van vid sin mammas matlagning som är mycket kryddad.
Jag frågar om maten i Ryssland ofta är "tung" och mättande, rejäl. Anastasia Kudinova tycker inte det, men när hon berättar vad man vanligtvis äter i de ryska hemmen vet jag inte om jag håller med.
- Frukosten består ofta av gröt, i alla fall var det så förut. Och lunch, som äts vid 14-15-tiden, äts i tre etapper; sallad, soppa och varmrätt. Dryck till maten blir läsk eller juice, eller om man är hemma hos mor- eller farföräldrar dricks det kompott till maten.
Köttbullar och potatis är den svenska favoriten, men utan lingonsylten. Och så kaviar, Kalles. Hon äter den direkt ur tuben.
När hon åker hem till Moskva för att hälsa på familjen tar hon med sig inlagd sill och flädersaft, hemgjord sådan.
- Från Moskva tar jag med mig kvark och majonnäs, rysk majonnäs. Det är mindre salt i den ryska majonnäsen och den smakar annorlunda, tycker hon.
Trots att salt och kryddor verkar vara sällan inbjudna gäster i det ryska köket doftar det jättegott hemma i Anastasias kök. Det doftar av korv, bacon och inlagd gurka, som är ingredienser i soppan. Jag smakar under tiden som Anastasia sjunger soppans lov.
- Jag tycker mycket om soppa, jag åt soppa varje dag när jag bodde i Ryssland. Ingen lunch utan soppa.
Den klara soppan smakar av kött och gurka. Kanske lite för osaltat för en svensk mun men varje ingrediens i sig har god smak. Jag smakar kyckling- och potatissalladen och den är fantastiskt god. Bastant och fyllig, med mycket rysk majonnäs. När jag lämnar Anastasias kök känner jag mig som en tungviktskung och ler som svar när Kudinova vill utmana mig i en match badminton.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!