Svala soppor i hettan

Varmt ute och varmt inne - svalka dig med en läskande kall soppa till lunch, mellanmål eller efterrätt.

Foto: Hans E Ericson

Mat & dryck2008-07-31 00:01
Det är hög tid för kalla, läskande soppor. Det är inte bara den typiska spanska gazpachon som jag tänker på utan även andra soppor som kan ätas kalla, både som mat eller dessert. Jag har förstås gjort en klassisk gazpacho men utan bröd. Avokadosoppa är underbart som förrätt med några kräft- eller räkstjärtar i. Melonsoppan är en kick som man piggnar till av. Den kan ätas som dessert eller bara som en "uppfriskade" efter en het dag på stranden. Jag har inte provat men är övertygad om att en kula citronsorbet skulle vara ännu mer läskande att servera i soppan. Testa att laga alla tre.
Nu i bärtider är det gott att göra bärsoppor som dessert. Mixa bär med lite sockerlag du gör på lika delar vatten och socker som får sjuda några minuter. Krydda med mynta, citronverbena eller basilika. Mums.

Har du tålamod att rensa nypon är hemlagad nyponsoppa gudagott. För att inte tala om blåbärssoppa eller soppa gjord på rabarber smaksatt med vanilj. En kall gurksoppa med lite yoghurt eller tomatsoppa serverad med knapriga nystekta krutonger och några minimozzarella är inte heller fel. Våga experimentera i köket nu när det växer så det knakar i buskar och trädgårdsland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!