Student med litet kök

Ont om tid mellan lektioner och träningspass. Ibland åker pulvermoset fram, men för Uppsalastaudenten Malin Hultgren är köket också en plats för experiment och en plats som ger ro att tänka.

Malin Hultgrens kycklingwok går bra att laga på flöskkött istället eller som vegetarisk rätt.

Malin Hultgrens kycklingwok går bra att laga på flöskkött istället eller som vegetarisk rätt.

Foto: Hans E Ericson

Mat & dryck2006-01-19 00:00
Efter att ha kikat i grytorna i föräldrarnas kök står man plötsligt där med en egen stekpanna. För många är det först när man flyttar hemifrån som man börjar laga mat på riktigt.
Så var det också för Malin Hultgren. När hon flyttade till egen lägenhet för 3,5 år sedan utvecklades matlagningen till en hobby.
— När jag hade bott hemifrån i några månader bjöd jag hem familjen. Då gick jag efter recept, men det var roligt att få bekräftelse, att de tyckte att det var gott. Det kändes lite som att "haha, jag kan laga mat"! säger Malin Hultgren.
Hon träffade också pojkvännen Magnus Lindskog Wallander, som även han gillar att laga mat. Att ha någon att bolla idéer med gjorde det bara roligare. Nu bor de tillsammans i en lägenhet i Bålsta, och Malin pendlar till Uppsala där hon läser till gymnasielärare i svenska och historia.

Gick till final
I höstas gick Malin Hultgren till final i matlagningssajten Tastelines tävling Årets Hemmakock. Vann gjorde slutligen Erik Wennberg från Umeå, men Malin är nöjd och stolt över finalplatsen.
— Det var jätteroligt att komma så långt första gången man är med i en sådan tävling.
Variation och experiment är ord som återkommer när Malin Hultgren pratar om mat. Hon tittar i andras recept ibland, men följer dem bara delvis. En ingrediens hon inte gillar byts ut mot en annan. Något dras ifrån, annat läggs till.
När hon skriver ner ett par av sina egna vardagsfavoriter till UNT poängterar hon samma princip. Är laxkotletterna för dyra kan man köpa billigare fryst lax, alternativt prova salladen till fläskkotlett. I sin kycklingwok använder hon bambuskott på burk, men säger att det kan bli dyrt i längden för ett studentkök — i sådana fall är det bara att hoppa över. Kycklingwoken smakar bra med fläskkött också, eller som vegetarisk rätt.
— Variationen är det som är roligast. Man kan göra så mycket med mat. Dessutom får man tid för sig själv när man lagar, tid att bara stå och tänka. En tidsfrist.

Ambitiös hemmakock
Samtidigt är det också tiden som ställer till det för en ambitiös hemmakock. Malin skrattar lite åt frågan om hon skriver veckomenyer.
— Jag försöker planera ibland, men det spricker ofta. Jag kanske blir kvar i Uppsala längre och när jag kommer hem ska jag gå och träna. Då kan det bli lite hipp som happ.
— Det går periodvis, ibland gör jag mest varianter på woken varvat med husman, ibland blir det köttbullar och pulvermos. Det är ju inte alltid man hinner och orkar, det blir mest på helgerna man hittar på något speciellt.
Inspiration kommer från alla möjliga håll, från vänner och familj, från tiden som servitris på en thailändsk restaurang. Thailändsk mat med lite hetta är hon för övrigt mycket förtjust i. Rejäla pannbiffar med gräddsås också.
— Och så är jag helt galen i friterad kyckling med sötsur sås! Jag har verkligen sökt efter ett bra recept på frityr­smet, men det är svårt att få till det. Det är faktiskt det receptet jag vill ha mest av allt.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!