Stolta mattanter rör om i grytan

När mattanterna på Eriksbergsskolan i Uppsala lagar sås till gratängen handlar det om 600 liter. Kokar de pasta blir det 200 kilo och till det 320 liter köttfärssås. Dagligen lagar de mat åt 2 200 personer. De är stolta över sitt jobb.

Jelica Bosnjak använder elsvispen när hon rör om i couscousen. Varje dag lagar hon och hennes kolleger på Eriksbergsskolan 2 200 portioner mat.

Jelica Bosnjak använder elsvispen när hon rör om i couscousen. Varje dag lagar hon och hennes kolleger på Eriksbergsskolan 2 200 portioner mat.

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & dryck2005-11-17 00:00
Köket är inte särskilt stort. Men här arbetar nio personer utan att krocka.
Klockan halv tio är redan 1500 portioner färdiga. Det är mat som ska vidare till andra skolor och förskolor i Uppsala.
Bengt Wikholm packar varma matbleck i ställ som ska till Hågadalsskolan, Malma, Flogsta, Bokskolan, Gläntan, Montessoriskolan och förskolorna Täljstenen, Lingonbacken och Grannbarnen.
—Jag har jobbat på 17 skolor och här är den bästa stämningen. Här finns inga klasskillnader mellan olika yrken. Alla samarbetar med varandra: städare, lärare, rektor, vi i köket, säger Bengt Wikholm.
De har varit i gång sedan klockan halv sju på morgonen. Nästan alla rostfria bänkar blänker, de är avtorkade och tömda på skräp.
I högtalaren skrålar sprucket ett meddelande och chauffören Stefan Karlsson står och trampar på stället i dörröppningen.
— Är Bokskolan klar, frågar han.

300 liter couscous
Tempot är högt och maten är lite försenad. På måndagarna är det extra tajt, ingenting har kunnat förberedas dagen innan. Dessutom går det ofta åt mera mat på veckans första dag än andra dagar. Eleverna äter inte bara mera på måndagar utan även första dagen efter lov.
Kökschef Jelica Bosnjak vispar i 300 liters grytan som innehåller couscous. Hennes elvisp ser ut att vara dimensionerad för jättar eller för att kunna användas i cementblandare.
— Jag är stolt över att laga mat som gör så många barn mätta varje dag. För mig som kommer från Bosnien, där inte alla barn får mat, känns det extra bra, säger Jelica Bosnjak.
Sammanlagt ska hon vispa 110 kilo couscous den här förmiddagen. Hon har smaksatt grynen med örtagårdsbuljong, olja, salt och peppar. Till ska det serveras grönsaker, lammfärsbiffar eller vegetariska kikärtsbiffar och med vitlökssås.
— Vil du ha hjälp med något, Jelica? frågar Kerstin Westman, när hon öppnar en ugnslucka och tar ut bleck efter bleck med kokta grönsaker.
En aura av ånga väller ut i köket och ramar in hennes huvud.
Marzia Arbian och Rosa-Mari Tegebro står en bit bort och prickar av alla specialkoster till nästa dag. Vissa elever ska ha mat utan laktos, andra utan gluten. Utan tomat, vegetariskt, utan laktos och tomat, utan baljväxter och så finns de elever som inte kan äta mat som är blandad.
— Vi måste hålla koll på varenda portion specialkost. Inget får komma fel, säger Marzia Arbian.

God kontakt med eleverna
Små klippta tejpbitar markerar de olika kosterna.
Alla nio i köket är enhetligt klädda i senapsgult och svart. De trivs på jobbet, samarbetar och byter arbetsuppgifter med varandra för att få variation.
Minst populärt den här dagen är grovdisken. Maskinen har gått sönder. Men det löser sig. Britt Preinitz rycker in och hon får flera kolleger med sig.
Hon tror att det goda arbetsklimatet beror att när någon gjort en arbetsuppgift färdigt alltid frågar om de andra om de behöver hjälp.
— Vi umgås även på fritiden. Det är då man lär känna varandra, säger Marzia Arbian, och tillägger att de är moderna mattanter och inte så där som hon själv minns dem från sin skoltid.
Men vill ni bli kallade för mattanter?
- Absolut, det använder jag systematiskt, säger Bengt Wikholm.
Han menar att de alla både är intresserade av mat och av ungdomar. De strävar efter att skapa en god kontakt med eleverna och brukar kunna diskutera allt från tv-program till politik med dem.
Än så länge är det lugnt i matsalen. På väggen fladdrar de tända ljusen stillsamt. De gröna växterna och låga taket dämpar akustisken.
Men plötsligt stuger ljudnivån och det bildas köer från två håll. Årskurs åtta äter först och de blir trångt vid salladsbordet och matbleckan.
— Det här är ingenting, säger Bengt Wikholm och tillägger: Vänta tilll klockan halv tolv, då kommer ruschen.
018-478 12 77
lotta.frithiof@unt.se



Ugnsstekt lax med örtsås
(4 pers)
600 gr färsk laxfilé
flytande margarin
citruskryddblandning
vitpeppar, salt

Örtsås:
1/2 dl lättmajonnäs
2 dl gräddfil
11/2 dl filmjölk
salt, peppar, dill
ca 1 msk frysta örtkryddor provencale

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en smord ugnssäker form. Pensla laxen med lite flytande margarin. Krydda med salt, vitpeppar och citruskryddblandning. Stek i ugnen till 60 grader innertemperatur i ca 20 minuter.
Såsen: Blanda lättmajonäs med gräddfil och filmjölk. Smaksätt med salt, peppar, dill och örtkryddor. Servera med kokt potatis.

Currysås
(4 port)
11/2 msk flytande margarin
ca 2 msk curry
1 st liten gul lök
1 skalat, rivet äpple
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl mellanmjölk
1/2 hönsbuljongtärning

Gör så här: Värm margarinet. Tillsätt curry, rivet äpple och hackat gul lök
Vispa ner vetemjölet. Späd med mjölk. Tillsätt buljong. Smaka av.

Korv Stroganoff
(4 port)
500 g falukorv, gärna mager
1 gul lök
1 msk margarin
2 1/2 dl köttbuljong
2 1/2 dl mellanmjölk
1/2 dl tomatpuré
2 msk ketchup
1 msk senap
2 msk vetemjöl
salt och peppar

Gör så här: Fräs löken i matfettet. Strimla korven och tillsätt den. Späd med buljong och mjölk. Smaksätt med tomatpuré, ketchup och senap. Red av med vetemjöl utrört i lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris.

Potatisgratäng
(4 port)
1 kg potatis av mjölig sort
1/2 liten purjo lök
3 1/2 dl mellanmjölk
11/2 dl matlagningsgrädde
? 120 g ? gratängost
1 msk margarin
salt,vitpeppar, vitlök

Gör så här: Skala och skiva potatisen och purjo löken. Koka upp potatisen med mjölk och grädde, smaksätt med salt, peppar och vitlök.
Koka tills potatisen är nästan färdig, rör ner purjo lök och ost.
Häll potatisen i en smord form och gratinera i 200 grader ca 15 minuter tills den har fin färg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!