Videon är inte längre tillgänglig
Tolv kockar möttes i tisdagens semifinal som avgjordes i Uppsala. Daniel Räms från Räms Mat och Gastronomi i Stockholm fick högst poäng av juryn och direktkvalificerade sig därmed för finalen i början av februari nästa år.
Stora delar av Sveriges kockelit samlades på UKK för att kora en vinnare i semifinalen av tävlingen Årets Kock. Robert Hedman, uppvuxen i Uppsala, hörde till deltagarna.
I juryn hade bland andra Stefano Catenacci från Operakällaren och den tidigare Uppsalabon Markus Aujalay, Årets Kock 2004 och medverkande i TV4:s Sveriges Mästerkock, tagit plats.
– Tävlingen betyder oerhört mycket. Jag brukar säga att mitt yrkesliv kan delas upp i före och efter det att jag vann 2004. Det här är den största matlagningstävlingen i Sverige, säger Markus Aujalay.
Bland de 12 tävlande under tisdagen återfanns Robert Hedman, född och uppvuxen i Uppsala men numera verksam på Görvälns slott i norra Stockholm. 2011 gick han till final, och han var nöjd med sin egen insats under de två timmarnas intensiva och svettiga matlagning.
– Tidspressen är det värsta, men jag tycker att det gick jättebra. Jag har tänkt rustikt, ekologiskt och närodlat med min rätt, säger han.
I vimlet kunde också TV-kocken och före detta proffsboxaren Paolo Roberto skymta förbi. Några tankar på att själv ställa upp i mästerskapet verkar han däremot inte gå i.
– Alltså, jag kan ju italiensk mat, men inte det här. Ge mig lite grädde och jag är helt såld, säger han.
Vinnaren Daniel Räms hade tillagat kryddstekt råddjur. Han går nu vidare till finalen som anordnas i Stockholm 8 februari nästa år, där totalt sex kockar kommer att göra upp om titeln Årets Kock 2013.