4 portioner
24 strömmingsfiléer
2 dl ströbröd
1 dl rågmjöl
½ dl finhackad dill
½ dl finhackad persilja
Fransk senap
Vitpeppar
Salt
Smör till stekning
Mjölig potatis 8 – 10 st
2 dl varm gräddmjölk
Smör 1 – 2 matskedar
Peppar
Salt
Tillbehör:
Rårörda lingon
Citron
1. Mos: skala och koka potatisen mjuk. Slå sedan av vattnet och tillsätt den varma gräddmjölken, smöret och vispa till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
2. Strömming: skölj strömmingsfiléerna under kallt vatten och låt rinna av ordentligt. Blanda ströbröd, rågmjöl, peppar och salt på en tallrik och lägg filén med skinnsidan nedåt. Stryk på ett tunt lager med senap och strö en nypa dill och persilja över.
Lägg en till filé ovanpå med skinnsidan uppåt och vänd en gång i ströbrödsblandningen. Stek sedan på mellanvärme i smör ca 4 min på varje sida.
Servera med lingon, citronskiva och lite dill ovanpå moset.