Stekt laxfilé med citron-örtströssel och parmesan serverad med sparrisrisotto

(4 portioner)600-700 g laxfiléflingsalt och svartpeppar efter smak2 msk olivolja till stekningCitron-örtströssel och parmesan1 kruka finhackad persilja1 kruka finhackad basilika1 tvättad citron, finrivet skal av1 dl färskriven parmesanost1/2 dl olivloljaSparrisrisotto1/2 finhackad gul lök2 msk olivolja2 1/2 dl avorioris1 dl torrt vitt vin6-7 dl kycklingbuljong250 g förvälld grön sparris i bitarev ett par matskedar matlagningsgrädde el matyoghurt3 msk färskriven parmesan

Mat & dryck2005-02-10 00:33
Sätt ugnen på 150°. Börja med risotton. Hetta upp oljan i en kastrull och låt löken bli fräsa lätt utan att ta färg. Lägg i riset och låt det bli genomskinligt under omrörning. Häll på vinet och låt det koka in medan du rör i riset. Tillsätt ca en deciliter buljong i taget och rör hela tiden. Här vätskan absorberats häller du på nytt. Det tar ca 25 minuter. Riset ska vara al dente (ha tuggmotstånd) och krämigt. Smaka av med salt och peppar. Rör ev i lite grädde eller matyoghurt. Tillsätt osten och rör om. Lägg i den lätt förvällda sparrisen. Blanda ingredienserna till strösslet. Tag bort ev ben ur laxen. Låt skinnet sitta kvar och skär laxfilén tvärs över i fyra bitar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn laxbitarna lätt med skinnsidan ner först. Låt de få en vacker färg på ytan för att sedan stekas klart i ugnen ca 10-12 minuter. Klicka på strösslet de sista minuterna. Servera gärna med tomatsallad förutom risotton.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!