Stekt lax med örtrullad potatis och lime-citronsås
(4 portioner) 700 g laxfilé i portionsbitar med skinn1 msk olivoljaflingsalt och nymald svartpepparÖrtrullad potatis:800 g ekologisk potatis, så små som möjligt3 msk olivolja, ekologisk1 dl hackade färska örter, t ex persilja, basilika, oregano1 riven vitlöksklyftaLime-citronsås:3 dl gräddfilrivet skal och saft av 1 ekologisk limerivet skal av ½ ekologisk citronnågra droppar flytande honung1 nypa salt
— Mitt semestermatminne kommer från Järvsta eko-gård nära Gävle. Där köper vi underbara ekologiska grönsaker. Speciellt potatisen. En rätt som jag gjorde mycket i somras var örtrullad potatis och stekt lax med en kall lime-citronsås. Den känns fräsch och hälsosam.
Borsta och koka potatisen. Dela om de är stora.
Stek under tiden laxen i oljan ca 3 minuter på var sida. Börja med skinnsidan ner. Salta och peppra. Håll varmt.
Blanda de rivna skalen från citrusfrukterna samt limesaften med gräddfilen. Smaka av med några droppar honung för att balansera upp syran och salta lätt.
Häll av vattnet från potatisen. Häll över olivoljan, örterna och vitlöken och blanda väl tillsammans med rikligt med flingsalt och nymalen peppar. Servera med laxen och såsen och goda grönsaker.
Du kan även grilla eller ugnssteka laxen. Servera gärna med grönsaker som till exempel grillade eller stekta tomater och citronhalvor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!