Stek i ugn med ädelost och örter

1 kg benfri kotlettrad eller nötstek av rostbiff2 krm timjan, 2 krm mejram2 krm salvia, 2 krm rosmarin2 krm svartpepparsmör1 tsk salt50 g ädelostSås:1 gul lök, finhackad, 1 msk smör, 4 dl steksky + buljong, 1,5 dl mellangrädde,1,5 dl vitt vin, 3 msk vetemjöl

Mat & dryck1998-11-24 10:27
Krossa örterna i en mortel och gnid in köttet med dem. Låt köttet vila ett par timmar. Lägg det sedan i ugnssäker form. Pensla med smält smör. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Krydda med salt.
Stek i ugn vid 175 grader tills köttet är nästan klart.
Riv ädelosten och strö den över köttet. Låt den smälta ner.
Stek köttet klart, 75 grader för griskött och 60 grader för nötkött. Låt steken vila under folie. Till såsen späder man skyn som bildats i formen med buljong till 4 dl.
Fräs finhackad lök i lite smör i en kastrull. Tillsätt skyn och grädden. Koka upp.
Blanda en redning av vin och mjöl. Vispa ner i ka- strullen. Låt småkoka ca 3 min.
Smaka av med mer kryddor om det behövs.
Bjud steken uppskuren i skivor med sås, kokt gärna pressad potatis och blandade kokta grönsaker som kan vara morötter, broccoli och brytbönor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!