Sprattelvatten i provglasen - Dyrast är inte bäst
I tretton år har Uppsalabon Urban Höglund provat vin med samma grupp goda vänner. Under deras senaste provning av mousserande vin och champagne, hittar de två sorter som är riktigt prisvärda och passar bra till valborgsmässoafton.
- Nej, tröttnar gör man inte. Det finns en hel värld att upptäcka, säger Anette Höglund.
När barnen var små var de också med. De provade inte vin men väl saft, fruktsoda eller mjölk och tittade på video.
- Det är ett roligt sätt att umgås, att träffas och ha trevligt på en högst prestigelös nivå, säger Mats Sjöquist.
Vinprovandet, som brukar avslutas med en middag, har inneburit att familjerna hållit kontakt även under småbarnsåren då umgänge tenderar att rinna ut i sanden.
Det hela började som en lös idé. När en i gruppen, Urban Höglund, tog kontakt med Systembolaget på Skolgatan blev den verklighet. Han efterlyste någon vinkunnig som kunde lära dem vinprovning. Personen bakom disken åtog sig uppdraget direkt.
- Han var student som jobbade extra där och så ambitiös att han under en tågluff i Frankrike tog hem en massa viner som vi fick prova. De var fantastiskt fina, säger Urban Höglund.
Tema för varje provning
Varje vinprovning har ett tema. Värden för provningen inleder med en muntlig genomgång. Under rubriken sprattelvatten presenterar Mats Sjöquist mousserande viner och champagne.
Fem olika sorters vin brukar de prova varje gång i lite olika prisklasser. I källaren väntar tre flaskor mousserande och två champagneflaskor. De står där för att hålla temperaturen på runt tio grader.
Innan de sätter igång ska flaskorna avidentifieras, det vill säga snurras in i folie för att deltagarna inte ska veta vilken sort de dricker och bli påverkade av pris eller märken. Kerstin Sjöquist uppskattar att provningarna också innehåller ett tävlingsmoment. Nämligen att pricka in rätt sort. Hon brukar har flest rätt.
Fem glas per person
De sätter sig vid bordet med den vita duken. Fem glas står uppdukade framför varje person. Och ett ljus brinner i sin stake.
Först jämför de färgerna. De bubbliga dryckerna är allt från gyllengula till vattenklara i nyansen. Vinerna har fått nummer ett till fem.
När färgerna är avklarade pratar de bubblor länge och väl, dess hårdhet, form och styrka. De brukar oftast prova röda viner och tycker att det här är ganska svårt.
- Åh, vilka små bubblor, utbrister Kerstin Sjöquist.
- Ja, trean bubblar nästan inte alls, säger Urban Höglund (om champagnen Bollinger Brut Special Cuvée ).
- I ettan och femman är det en väldig aktivitet. En flaska champagne ska visst innehålla 49 miljoner bubblor, säger Håkan Olsén (om Chapel Hill Chardonnay och Rotari Brut Riserva).
Därefter ska dofterna analyseras. Under åren har gruppen utvecklat ett internt doftvokabulär. Uttryck som nyhängd tvätt, blöt ylletröja, dynggrep och sur köttfärssås är alla väl införstådda med. Men kvällens viner får omdömen som bränt gummi, lite garage, äpple och rakvatten från Calvin Klein, "ur den svarta flaskan".
- Ettan doftar Chardonnay, så det stänker om det, säger Urban Höglund (om Chapel Hill Chardonnay).
Sticker inte ut
Efter luktandet tar de första klunkarna. Gruppen dricker och tänker. Tänker och dricker.
- Fyran är neutral. Den sticker inte ut åt något håll, säger Mats Sjöquist (om Henric Åkesson) och fixerar blicken på glaset.
- Den oljiga doften har inte försvunnit och smaken är mera av kemtvätt, säger Anette Höglund om samma vin.
- Tvåan lägger sig som en kudde på tungan, säger Anette Olsén (om champagnen Bonnaire Brut Tradition).
För att kunna identifiera vinerna använder de Systembolagets katalogtexter. Men de tycker inte att kommentarerna stämmer särskilt bra. Dessutom är de dåligt uppdaterade. Ett av kvällens vin har inte provats sedan 1997.
- Ibland kan ett ord som lakrits bli väldigt vilseledande, Anette Olsén.
Billigt kan vara bäst
En sak som de har lärt sig under de 13 åren är att ett vin med högre pris inte behöver vara det bästa. Somliga kvällan har deras billigaste viner fått högsta betyg.
Den här kvällen blev den dyraste champagnen, Bollinger Special Cuvée Brut utslagen av en billigare champagne, Bonnaire Brut Tradition. Men totalsegrade gjorde det mousserande italienska vinet, Rotari Brut Riserva. Alla var överens om dess överlägsenhet och gav även betyget prisvärt.
Första plats:
Rotari Brut Riserva
Från: Italien, Trentino
Pris: 95 kronor
Omdöme: Behagligt välbalanserad doft. Fräsch och fruktig karaktär och lång eftersmak.
Poäng: 28 (se fotnot nedan)
Tvåa:
Bonnaire Brut Tradition
Från: Frankrike,
Champagne
Pris: 195 kronor
Omdöme: Krispig, frisk men lite syrlig. Mycket pärlande bubblor. Äpplig och brödig doft, för tankarna till klassisk champagne.
Poäng: 23
Trea:
Chapel Hill Sparkling Chardonnay
Från: Ungern, Balatonmellék.
Pris: 54 kronor
Omdöme: Fruktig, frisk, lite doft av äpplen. Festligt bubblig. Passar dessutom som fördrink.
Poäng: 18
Fyra:
Bollinger Special Cuvée Brut
Från:
Frankrike,
Champagne
Pris: 309 kronor
Omdöme: Doft av jästa äpplen och fransk cider. Mest gyllengul
av alla, men lite
påträngande.
Poäng: 15
Jumbo:
Henric Åkesson
Från: Sverige,
Pris: 65 kronor.
Omdöme: Kort, intetsägande och neutral. Doft av verkstad eller kemtvätt. Men den smakar bättre än den doftar.
Poäng: 6
Fotnot: Poängsystemet innebär att varje provare sätter 5 poäng för bästa vin, 4 för näst bästa o s v. Högsta möjliga poäng är 30, medan minsta möjliga är 5.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!