Sportlovsmat: Laga familjens favoriter
Är det kallt ute packar de maten i bilens takbox. Där håller den sig fräsch under resan till fjällen. Att mat ofta är dyrare i fjällvärldens butiker och speciellt under loven är en välkänt faktum för vana fjällresenärer.
Hela frukosten läggs upp på ett stort fat.
Foto: Robert Berthagen
Dagligvaror som mjölk och bröd handlar de på plats.
Söderbergs är en slalomfamilj på sex personer som åker skidor, tävlar, tränar och åker snowboard.
Stor frukost till storfamilj
Under loven följer kompisar med. Det här sportlovet blir de tio personer som ska äta flera gånger om dagen.
- Jo, frukosten är stor och viktig. Den brukar bli succé, säger fyrabarnspappan Martin Söderberg, som ofta går upp tidigare än alla andra. Att laga frukost är en högtidstund.
- Det är nog själva processen som är avkopplingen. För ovanlighets skull finns ju tid att fixa frukosten utan att man måste i väg till jobb, skola och sådant, säger han.
Om ungdomarna vaknar är de förstås välkomna att hjälpa till.
- Hemma är jag inte så förtjust i frukost. Jag brukar inte vara så hungrig då. Men i fjällen är frukost jättegott, säger Ebba Söderberg som är elva år.
Martin Söderberg gillar havregrynsgröt, men det är han ensam om. Mannagrynsgröten brukar däremot gå hem i stugan.
Överlägsna bananer
Den mest populära frukosten är ändå den med bacon, svamp, vita bönor, stekta tomater, äggröra och mackor. Efter den står sig familjen bra. Det brukar räcka med smörgåsar i ryggsäcken till lunch.
Lunchen är ett gäng dubbelsmörgåsar som de tar i ryggsäckarna. I ett av köksskåpen står sex termosar som väntar på att fyllas med varm saft, varm choklad eller kaffe. Frukt ingår också.
- Bananer är rätt överlägsna. Det gäller bara att man kan ställa in ryggsäcken i en värmestuga. De klarar inte kyla, säger Martin Söderberg.
Pappas hamburgare är en given middagsfavorit. Martin Söderberg brukar steka äggen i ett plättjärn, då passar de fint mellan bröden.
RECEPTEN
Stor ägg och bacon-frukost
(6 pers)
12 ägg
1,5 dl mjölk
salt och peppar
2 brk vita bönor
2 pkt bacon
1 brk champinjoner
2 tomater
ev tabasco
Servera till: rostat lite grövre bröd, te, kaffe, juice och drickchoklad
Knäck äggen och rör ihop med mjölk, salt och peppar. Gör äggröran på medelstark värme. Ta upp den och lägg på stort serveringsfat. Stek bacon och lägg på fatet. Skär tomaterna i skivor och stek och lägg på fatet. Stek svamparna, värm upp bönorna och lägg på fatet. Dutta eventuellt några droppar tabasco över alltihopa.
Pappas hamburgare
(6 pers)
9 st djupfrysta
hamburgare
9 hamburgerbröd
grillkrydda
2 pkt bacon
3 tomater
2 gula lökar
ägg
1 isbergssallatshuvud
20 ostskivor
färdig
hamburgerdressing
ketchup
tabasco
Stek hamburgarna och krydda med grillkrydda. Stek bacon och därefter ägg. Skär tomater, lökar, ost och sallaten i skivor. Lägg upp allt på tallrikar i köket och låt var och en göra sina egna hamburgare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!