Spökkockens halloweenmeny

När solen går ner bakom gravhögarna bildar träden ett spretigt nät mot himlen. De ljusgrå molnen på väg någonstans färgas förnimnbart röda. Det är som en skymningsscen tagen ur en rysare.Men nej, skräckmat är inte Arne Nilssons melodi. Han är krögare på Odinborg sedan 1992 och lagar hellre klassiskt svensk helgmeny till halloween, som den som vill själv kan spöka ut.

Gösfilé med rökt lax och trattkantareller.

Gösfilé med rökt lax och trattkantareller.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Mat & dryck2004-10-28 00:00
Maten ska främst vara god, på skräcktemat blir det lätt äckligt. Vill man, kan man ju dekorera den eller omge den med skräck, säger han.
Och då har han funderat ganska mycket över saken. 1997 kläckte han och varitégruppen Vazir idén till showen Middag med andarna. Men de bestämde sig för maten inte skulle lagas på skräcktemat. Med undantag för barnens meny, den brukar vara läskig, typ pannkakor med slem.

Mystiska element
Det är inte lätt, nästan helt omöjligt, att skrämma vuxna i flock. Fast de brukar gilla de där oförutsedda, lite annorlunda. Barn däremot kan tycka det är lite pirrigt och bli rädda, säger Arne Nilsson, som själv inte heller tycker om att bli skräckslagen.
Han är mer intresserad av mystiska element som fakirer, trollkarlar och eldslukare.

Ingen fara
Inte ens Kalle Wedin i skowgruppen Vazir är särskilt förtjust i att bli skrämd. Han tillhör inte dem som bunkrar upp med skräckfilmer en regnig tisdag. Men han har förståelse för att andra gör det.
Jag tror att människor tycker om att bli skrämda när de är i en trygg situation. I vår publik är det ju ingen fara för folk, de riskerar inte ens att svälta ihjäl, säger han.
Arne Nilsson har gjort menyn nedan och han uppmanar den som lagar maten att improvisera i köket och smaka sig fram. Måtten är mer hjälp än till för att slaviskt följas.

Andarnas nektar
4­6 cl vodka currant
(svarta vinbär)
2/3 delar tranbärsjuice
1/3 del Schweppes russian
1/2 pressad lime
Garnera med limeskiva.

Pumpasoppa
löjrom och räkor
(4 pers)
300 g pumpakött
2 dl vitt vin
5 dl grädde
1/2 ­1 hönsbuljongtärning
salt och peppar
Till garnering: cirka 20 stycken skalade räkor, 4 små äggformade klickar löjrom, kryddkrasse, ev bladpersilja

Dela pumpan i stora bitar och skala. Skär köttet i mindre bitar. Koka dem mjuka i vitt vin. Passera eller kör i mixer. Häll i kastrull. Tillsätt grädde och buljongtärning och koka i 5 minuter.
När soppan kokar: Ta fram fyra djupa tallrikar. Fördela räkorna och en liten äggformad klick löjrom på botten av varje tallrik. Dekorera med kryddkrasse och ev bladpersilja.
När soppan kokat, smaka av med salt och peppar. Sila soppa genom en fin sil och häll i serveringsskål. Duka med de garnerade tallrikarna på bordet. Låt gästerna själva fylla på med soppa ur serveringsskålen.

Råsyltad pumpa med morötter
Tips: sylta pumpaköttet som blir över när du gjort soppan. Den håller sig länge, som frisk tillbehör både till kött, fisk och kycking.
Strimla pumpaköttet i pommes frites-storlek. Blanda med tärnade morötter, kryddpeppar och lagerblad. Lägg i en burk.
Koka en lag: 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten och en kapsyl atamon.
Häll lagen varm över pumpan. Låt stå och dra några dagar.

Gösfilé med rökt lax och trattkantareller
(4 pers)
600-­800 g putsad gösfilé eller annan vit fiskfilé
4 skivor kallrökt lax
4 repad kvistar färsk timjan
1 l trattkantareller eller
1,5 dl torkade kantareller som blötläggs
3 dl grädde
2 schalottenlökar
vetemjöl till panering
salt och peppar
smör till stekning
ev några korn rosépeppar
Grönsaksjulienne: 1/2 zuccini, 1­2 morötter, 1/4 dels rättika, en näve sockerärtor

Börja med att finstimla alla grönsaker i tändsticksstora bitar. Lägg i kallt vatten.
Skiva scharlottenlöken fint. Fräs lite smör i en vid kastrull och lägg i de rensade trattkantarellerna. Låt vätskan koka ur. Tillsätt grädden när svampen börjar fräsa. Koka ner till simmig konsistens. Smaksätt med salt och peppar och ev några korn rosépeppar.
Under tiden som svampen kokar färbered fisken. Snitta gösfiléerna på långsidan. Stoppa in laxskivor och timjan. Salta och peppra fisken. Vänd den i mjölet och stek på svag värme cirka 2­3 minuter per sida.
Koka upp saltat vatten i en kastrull. Lägg i grönsakerna och ta upp nästan direkt med hålslev. Servera med råris eller pressad potatis.

Citroncrème med råpressade hallon
(4 pers)
Kan gärna förberedas.
3 ägg
knappt 1 dl socker
1 dl grädde
1 dl pressad citronsaft
4 blad gelatin
2,5 dl grädde, som vispas
1 dl grädde

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner den vispade grädden och citronsaften. Värm 1 dl grädde med de urkramade gelatinbladen i en kastrull på svag värme tills gelatinet smälter. Vänd ner citronsmeten. Häll upp i portionsskålar, ställ kallt och låt stelna några timmar.
Råpressade hallon: 2 hg hallon, 1 dl strösocker, 4 citronmeliss eller myntablad

Spara några hallon till garnering. Om de är djupfrysta ställ dem på hushållspapper för tining så håller de formen. Kör hallon och strösocker i mixer. Smaka av. Sila. Garnera med hallon, citronmeliss eller myntablad, ev vispad grädde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!