Späda gröna knoppar
Sparris har, liksom andra grönsaker som Linné förespråkade som hälsobringande föda, goda hälsoegenskaper. Den är utrensande och sägs förhöja kärlekslivet. Men framför allt är det gott och en primör vi längtar efter hela året.
Tillbehör. Balsamicorostad sparris med pinjenötter.
Foto: Nina Leijonhufvud
Sparris odlas främst i Skåne och på Gotland men även utanför Uppsala finns odlad sparris. Det är en gammal kulturväxt som odlades redan på 300-talet f Kr av romarna.
I Skandinavien odlades den för första gången på 1700-talet. Linné rekommenderade sparris, blomkål och andra kålsorter som grönrätter, skriver Maria Secher i universitetsuppsatsen Carl von Linné - banbrytare för vår hälsa i dag. Säkert hade han upptäckt sparrisen på sin berömda skåneresa.´
Behöver inte skalas
Att tänka på när du köper sparris: Se till att sparrisen är spänstig hela vägen ner i skaftet och att knopparna inte börjat sloka. Förvara den kallt i +2-4°. Om den börjar vissna kan du skära en ny snittyta och sätta den i vatten ett tag.
Grön sparris som växer ovan jord till skillnad från den vita behöver inte skalas. Du behöver bara skölja och skära av den nedersta torra delen. Tänk på att inte överkoka den, då blir den bara mjuk och rälig. Sparris ska ätas al dente, alltså kokt men fortfarande spänstig. Koktiden kan variera på grund av stjälkarnas tjocklek och ålder så prova dig fram.
Jag bjuder på tre varianter av sparris. Tillbehör, förrätt och i en varmrätt. Passa på och njut!
KOKTIDER
Grön sparris 1-2 cm tjock, ska kokas 5-8 minuter. Grön minisparris: ½ cm tjock, koktid, 3-4 minuter. Vit sparris: 2-2½ cm tjock, koktid 10-15 minuter.
Källa: Grön gastronomi
Grön sparris 1-2 cm tjock, ska kokas 5-8 minuter. Grön minisparris: ½ cm tjock, koktid, 3-4 minuter. Vit sparris: 2-2½ cm tjock, koktid 10-15 minuter.
Källa: Grön gastronomi
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!