Vilka läckra vintageinspirerade soffor tycker en i patrullen när vi kommer in på Café Årummet. Här i den relativt trånga lokalen finns fullt av stora fåtöljer och soffor av sammetslen sort. På vissa platser är det snävt att få ner rumpan, medan andra är luftiga. Jackpot om man lyckas få någon av fönsterplatserna, då har man finfint spanläge ut över Östra Ågatan eller S:t Olofsgatan.
Patrullen blir genast sugen på det breda sötsaksutbudet. Vi testar fransk chokladtårta (44 kronor) som är krämig, söt och smakrik! Förutom själva chokladtårtbiten får man välja på glass eller grädde till, dessutom får man ringlad chokladsås och glasyr på, vindruvor, kiwi, apelsin och physalis bredvid och granatäppelkärnor strödda över tallriken. Fantastiskt vackert och riktigt gott. Lika vackert upplagd är passionfruktscheesecake (44 kronor), som serveras med vaniljglass eller grädde. Själva bakverket blir dock lite av en besvikelse – var är passionfruktssmaken? Det smakar mest vanlig cheesecake. På wienerbrödet (29 kronor) ligger också frukt, som hallon, vindruvor och mandarinklyftor. Gott och snyggt, men brödet är kanske lite torrt.
Kaffet för 25 kronor smakar bra. Likaså latten (35 kronor) som har ett fint skum. Det finns dessutom ett brett utbud av te, både rött, svart och grönt.
I matväg testar patrullen en spenat- och fetaostpirog (79 kronor med varm eller kall dryck). Fyllningen är lagom i mängd och smakar tillsammans med brödet helt okej. Till den serveras en väl tilltagen sallad, dock utan dressing.
Laxpajen, för samma pris och med samma typ av sallad, smakar väldigt mycket lax vilket egentligen borde vara bra, men laxsmaken är så framträdande att det blir för mycket. Den skarpa smaken i kombination med en smått obehagligt lös och sladdrig konsistens på fyllningen gör pajen till en mindre njutbar upplevelse. Vi testar även varm kyckling- och currymacka (89 kronor) med samma typ av sallad till. Den är god och lagom kryddad. Men konsistensen är lite slemmig.
På Café Årummet samsas ungdomar och pensionärer om utrymmet. Kul och ovanligt att nötallergiker bara kan snegla upp mot tavlan för att se vilka bakverk som är nöt- och mandelfria. Men synd att kvaliteten är lite skiftande och att både uppläggning och uppvärmning av maten ibland tar lite väl lång tid.