Fyra desserter från grillen: varma jordgubbar på grillat bröd, bakad sötpotatis, varm cambozola och grillad sockerkaka med flamberad frukt, som kan värmas i en gjutjärnspanna på grillen innan de flamberas med rom.
Grillat bröd med varma jordgubbar med lime och basilika samt vit chokladyoghurtINGREDIENSER (6 personer)
Grillat bröd
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl mjölk
0,5 msk rapsolja
0,5 msk ljus sirap
Se till att grillgallret är riktigt rent innan du grillar, eller använd särskilt galler till bröden. Blanda bakpulver med mjöl och salt. Tillsätt mjölken, sirap och oljan, knåda ordentligt. Dela degen i sex bitar och kavla ut dem tunt till runda bröd. Gör bröden så tunna du kan utan att du får problem med att lyfta och hantera dem. Du kan förbereda hit ganska lång tid innan.
Lägg en fuktig duk över dina brödbitar så klarar de sig fint. Grilla 1–2 minuter på varje sida. Är grillen väldigt het eller har ojämn värme är det bäst att snurra dem emellanåt och passa dem som en hök. De bränner fort om de får chansen.
Varma bär
24 jordgubbar
3 msk socker
1 lime, saften och rivet grönt skal
5 blad basilika
Skölj och kvarta jordgubbarna. Riv skalet av limen och pressa den. Strimla basilikabladen Blanda jordgubbar, socker, limesaft, limeskal och basilikan i en kastrull. Värm upp allt. Skeda ut över bröden.
Vit chokladyoghurt
1 dl turkisk yoghurt
0,5 msk florsocker
50 g vit choklad
Smält chokladen och vispa ner i yoghurten. Rör ner florsockret. Lägg en klick ovanpå bären. Dekorera med lite basilika.
Varm cambozola med päron, kanderade solroskärnor och blåbärssylt INGREDIENSER (4 personer)
200–300 g ost av Cambozolatyp
1 litet päron
2 msk solroskärnor
Några nypor strösocker
Fin blåbärssylt
Några droppar mild rapsolja
Vik fyra små rektangulära fat av grillfolie. Vik upp kanterna så att inget kan rinna ut. Rosta solroskärnor i en torr stekpanna i förväg. Försök att få dem helt gyllenbruna utan att bränna. Strö på några nypor med strösocker när de börjar bli klara. Låt svalna på bakplåtspapper. Klyfta päronet och kärna ur det. Skiva det i tunna skivor på längden. Skiva osten i 3–4 skivor per person.
Olja in grillfolien du vikt. Lägg i päronen och osten ovanpå. Strö över solroskärnorna. Hit kan du förbereda i god tid innan. Lägg paketen på grillgallret och värm tills päronen är genomvarma och osten börjar smälta i kanterna. Lägg en klick med blåbärssylt på toppen innan du serverar.
Flamberad torkad frukt på rostad sockerkaka med vaniljglassINGREDIENSER (4 personer)
4 tjocka skivor sockerkaka (gärna köpt, lite stabbig)
1 dl torkade aprikoser
0,5 dl torkade plommon
4 torkade fikon
1 dl russin
0,5 dl torkade tranbär
2 msk socker
50 g smör
3 msk saft från en apelsin (ca en halv apelsin)
3 msk mörk rom
God vaniljglass
Den här desserten lagar du till direkt på grillen. Se till att ha högt i tak eller vara utomhus när du tänder på spriten. Flambera aldrig under en köksfläkt. Förbered allt i god tid innan du kommer till flamberingen. Skär ner aprikoser och plommon i något mindre bitar. Halvera fikonen och mät upp russin och tranbär. Lägg alla frukter i en bunke. Mät upp socker, smör, apelsinsaft och rom så du har det redo. Grilla sockerkakan hastigt på båda sidorna. Den ska bara få lite färg. Lägg upp kakan på tallrikar.
Strax före servering: Smält smöret i en gjutjärnsstekpanna. Tillsätt fruktbitarna, sockret och apelsinsaften. Värm tills frukten är genomvarm och kokar. Häll rommen över och rör runt. Låt spriten bli riktigt varm. Tänd på spriten med hjälp av grillen om du har rejäl värme där. Annars med tändsticka. Rör eller skaka pannan och låt spriten brinna ut. Servera direkt på sockerkakan och gör ett litet rede i mitten där du lägger en kula vaniljglass.
Glödbakad sötpotatis med äppel- och kanelkräm samt lättvispad gräddeINGREDIENSER (4 personer)
4 små sötpotatisar
1 äpple
1 tsk kanel
3 msk socker
50 g smör, rumsvarmt
0,5 dl turkisk yoghurt
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Vira in sötpotatisen i ett lager aluminium folie. Se till att det sluter helt tätt. Lägg potatisen intill kanten på grillen bland den glödande kolen. Vänd dem regelbundet så värmen blir lite jämnare. Låt potatisen baka i 50–60 minuter. Hellre lite för länge än för kort tid. Den får inte vara det minsta hård när du sticker i den.
Skala och kärna ur äpplet. Dela i klyftor och riv på den grövsta sidan av rivjärnet. Vispa ihop smör, kanel, socker och turkisk yoghurt. Rör äpplet i smeten. Vispa grädden med vaniljsocker.
När sötpotatisen är helt klar och genommjuk läggs den på tallrikar. Öppna upp paketen och skrapa runt lite i potatisköttet. Lägg ner en klick med äppel- och kanelkräm som får smälta in bland sötpotatisen. Toppa med den vispade grädden.