Sockerkaka med variation
2 ägg2 dl socker2 3/4 dl vetemjöl2 tsk bakpulver50 g smält margarin1 dl mjölk eller vattenSmaktillsatser: 2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av väl tvättad citron eller 3 msk kakao och 1 msk vaniljsocker (minska då mjölmängden till 2,5 dl). Eller byt ut vätskan mot samma mängd pressad apelsin samt rivet skal av en väl tvättad apelsin.
Stick med provnål eller tandpetare i kakan för att konstatera om den är färdiggräddad. Förblir stickan torr, är kakan färdig.
Smörj formen väl med mjukt fett. Beströ den med ströbröd som ger en fin färg eller så kan man använda mannagryn, flagad mandel eller kokos.
Vispa ägg med socker vitt och poröst. Blanda mjöl med bakpulver och smaktillsats. Vänd ner blandningen i äggsmeten. Använd gärna en slickepott och vänd med jämna tag. Rör aldrig, för då försvinner den luft som vispats in. Tillsätt fett blandat med mjölk eller vatten och vänd ner. Häll smeten i väl smord och brödbeströdd form, rymd ca 1,5 l.
Grädda kakan i ugn vid 175 grader, ca 40 min. Låt kakan svalna innan den stjälps upp. Vänd sedan formen över kakan och låt den kallna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!