Ronnie Nilsson är en fena på söta delikatesser mycket tack vare en bred och lång erfarenhet. Han började öva redan som femåring när han höll i elvispen under mammas bullbak.
Och nu får tittarna se hans bakkonst i Sjuans program Hela Sverige bakar, en tävling som han beskriver som det roligaste han någonsin gjort.
– Ja, och det menar jag verkligen. Det var så bra stämning bland deltagarna, ingen konkurrens, fast vi tävlade, jag kände att det här är människor som jag gärna umgås med i framtiden.
Programmet spelades in på försommaren och Ronnie Nilsson ler hemlighetsfullt när han får frågan hur det gick. Inget får avslöjas i förtid. Hemlighetsmakeriet är en hederssak.
Vad han däremot avslöjar är att han i tre månaders tid bakade varje dag för att öva upp sina färdigheter inför inspelningen. Till slut var han nästan trött på att baka. Men bara nästan.
– Jag bakar ofta här hemma i köket. Gärna bröd men det kan lika gärna bli småkakor, muffins och annat sött, för att det är så gott och roligt att hålla på med säger Ronnie Nilsson och mäter upp vetemjöl till matberedaren som ska blanda ihop en kakdeg.
I bunken ligger redan socker och gyllengult smör, mjölet gifter sig genast med ingredienserna när Ronnie Nilsson kör i gång maskinen på högsta fart.
Han använder matberedaren till mycket, för då går det fortare tycker han.
Och fort går det också när degen ska förvandlas till krispiga drömmar. Ronnie Nilsson delar med van hand upp degen i lika stora bitar, trillar degbitarna till små runda bollar och rullar dem i kakao, lägger dem på en bakplåt och skjutsar in dem i ugnen. Efter 20 minuter är de färdiga och efter ytterligare några minuter har de svalnat för att läggas i en gammeldags kakburk som Ronnie Nilsson köpt i London.
– Bakning är varken svårt eller krångligt. Men en sak är viktigt, och det är att följa receptet, inte alls som i matlagning där man kan höfta lite om det smakar konstigt. Står det en deciliter socker ska det vara så mycket, varken mer eller mindre. Blir det fel kan man alltid ha florsocker över innan man serverar, säger Ronnie Nilsson.
När han bodde i studentkorridor höll han ofta till i köket och vande sig vid små arbetsytor. I lägenheten i Fålhagen har han några kvadratmeters yta och en smal arbetsbänk. Matbordet har förflyttats till ett intilliggande rum där han ofta bjuder sina vänner på middag, vilket brukar resultera i stora sällskap på 10-14 personer.
– Det är roligt att skapa i köket och roligt att bjuda på det man åstadkommit, säger han.
När Ronnie Nilsson inte bakar jobbar han som landskapsarkitekt på Tema landskapsarkitekter i Uppsala. Han har bland annat varit med och förvandlat Dragarbrunnsstråket och partiet vid Vretgränd, som tog tre år från start till mål.
– Jag har ett jätteroligt jobb där jag får utlopp för mitt behov av att skapa. I jobbet levererar jag till någon annan, skillnaden när jag bakar är att jag gör det till mig själv och att jag ser resultatet på en gång, säger Ronnie Nilsson.
Ronnies recept
Mandel- och konjaksskorpor
Ca 40 st
100 g smör
1 dl ljust muscovadosocker
2 ägg
1 msk konjak
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1,5 dl hackad sötmandel
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör smör och socker poröst.
3. Rör i äggen ett i taget samt konjak och rör till en luftig smet.
4. Blanda i mjöl, bakpulver och mandel och rör snabbt ihop.
5. Klicka ut till tre längder på bakplåtspapper på en plåt och grädda i 12-15 min.
6. Ta ut plåten och skär varje längd i 2 cm breda och sneda bitar.
7. Vrid av ugnen. Sätt tillbaka plåten i ugnen i eftervärmen tills bitarna är torra.
Chokladdrömmar
48 st
Deg:
200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornsalt
Garnering:
2 msk kakao
2 msk potatismjöl
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda all ingredienser till degen. Knåda snabbt ihop och rulla ut till 2 längder. Dela varje längd i 24 bitar och rulla bollar.
3. Sikta kakao och potatismjöl i en skål. Rulla bollarna i kakaoblandningen och lägg på bakplåtspapper på en plåt.
4. Grädda i ca 20 minuter.
Frukostbröd
24 st
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
0,5 dl linfrö
2 dl havregryn
10 dl vetemjöl
1 msk salt
2 msk sirap
0,5 dl olja
Sesamfrön/solroskärnor/vallmofrön
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lös upp jästen i lite av degvätskan.
3. Blanda alla ingredienser i maskin 5 min eller något längre för hand. Degen skall bli fast och släppa något från bunkens kanter.
4. Jäs degen ca 45 minuter eller till drygt dubbel storlek.
5. Stjälp upp degen på mjölat bord och vik ihop den och knåda lätt. Tryck eller dra ut degen till en rektangel och dela den i 24 bitar med kniv. Doppa eventuellt en av de kladdiga kanterna i frön och lägg biten bakplåtspapper på plåt.
6. Jäs ca 30 minuter.
7. Grädda ca 12 min. Låt svalna på galler. Ät på direkten eller frys in.
Blåbärscupcakes
Ca 16 st
Smet:
3 ägg
2,5 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g smält smör
1 dl mjölk
En nypa salt
Krämglasyr:
100 g rumsvarmt smör
8 dl florsocker
200 g philadelphiaost
Rivet skal av 1 lime
Eventuellt blå och röd karamellfärg eller blåbärssylt
Fyllning:
Blåbärssylt, färsk. Ev mynta.
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker luftigt.
3. Blanda mjöl och bakpulver.
4. Rör ner mjölblandning, smör och mjölk i smeten. Rör bara så att smeten går ihop. Du vill att så mycket luft som möjligt finns kvar i smeten.
5. Fyll muffinsformar till 2/3. Antalet muffins beror på storlek på formarna så det kan bli fler muffins. Fler muffins behöver kortare tid i ugnen.
6. Grädda i 15 minuter. Ta ut formarna och låt svalna.
7. Vispa alla ingredienser till krämglasyren luftigt, utom karamellfärg och sylt. Dela eventuellt krämglasyren i två delar och vispa i färg/sylt till önskad färg i den ena. Fyll en sprits med krämglasyr. Har du valt att göra två färger måste du se till att båda färgerna hamnar lika i spritsen. Lägg i så fall i lite i taget av båda färgerna från spetsen och uppåt. Kyl hela spritsen.
8. Skär bort toppen på dina muffins och lägg i en klick sylt.
9. Spritsa krämglasyren runt och ovanpå sylten. Tvåfärgad krämglasyr är svårare att få till så räkna med att den första kanske blir lite ful. Den äter man upp på direkten och serverar de snygga till imponerade gäster!