I ugnen hemma i köket på Seminariegatan i Uppsala grillas en kyckling med klyftpotatis och rotsaker när vi kommer på besök. På spisen puttrar en gryta med linssoppa och i den andra kastrullen har Kerstin Landström en ”allt i ett” rätt med ris och torskfilé.
Hon är textilkonstnär och har även skrivit böcker om Linné, medeltidsmålaren Albertus Pictor och om uppländska formgivare och konsthantverkare. Kokboken är ett stickspår.
– Oftast kör man runt med fem rätter och har svårt att komma på lättlagade alternativ. Särskilt unga människor kan tycka att det är svårt att få till middagsmaten.
Idén till kokboken Så rätt! Konsten att koka soppa på en spik fick Kerstin Landström i höstas när hennes son tagit studenten och flyttade till Dublin för att jobba med it-support. I ett mejl hem skrev han att han legat sjuk och att det kanske var för att han ätit så dåligt.
– Då slog det mig att ungdomar kan ha nytta av en kokbok med bra vardagsmat som är billig, nyttig och går fort att laga, säger Kerstin Landström.
Efter sonens mejl skickade Kerstin Landström ut en fråga på Facebook om hennes vänner ville vara med i en kokbok som riktar sig till utflugna barn. Det tog bara fem minuter för de första svaren att droppa in. 48 recept valdes ut för att få till en bra mix, allt från fisk, kött, pasta och bröd till efterrätter.
Det är ingen kokbok med flashiga bilder och vågade recept. Den bygger i stället på glada amatörers mångåriga vana vid att sno ihop en god middag med råvaror som oftast finns hemma.
– Bland annat är min bästa kompis från mellanstadiet med i boken, vilken är jättekul, säger Kerstin Landström.
När maten är färdig dukar Kerstin Landström med porslin hon köpt på loppis. Hon är allergisk mot plastbyttor och de är bannlysta på matbordet.
– Dukningen är jätteviktig. Den förhöjer känslan även med den enklaste maten och det behöver inte vara med dyrt porslin, säger Kerstin Landström vars egen matfilosofi går ut på att laga nyttig mat från grunden baserat på färska råvaror. Hennes favorit är soppor, de går att variera i det oändliga. Och soppa är dessutom billig mat. Annars lägger hon hellre pengar på bra mat än dyra kläder.
Recept
Citron- och rosmarinkyckling med rotsaker
(Av Kerstin Landström, 3–4 personer)
Färsk, hel kyckling är bland de billigaste köttråvaror man kan köpa. Dessutom är det gott och nyttigt och inte alls svårt att tillaga. Lite tid tar det, men den mesta tiden står rätten i ugnen och sköter sig själv.
1 hel färsk kyckling, ca 1,2 kg
4 potatisar
2 palsternackor
2 morötter
1 gul lök
1 citron
Färsk och torkad rosmarin
2–3 msk olja
1 msk soja
1,5 tsk salt och peppar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär citronen i klyftor. Pressa en av klyftorna och blanda saften med olja och soja, salt och peppar som du sedan penslar kycklingen med runt om.
3. Fyll kycklingen med citronklyftor och färska rosmarinkvistar, lägg den i en långpanna. Krydda med torkad rosmarin. Häll över resen av sojablandningen om det finns någonting kvar. Ställ in kycklingen i ugnen.
4. Skala palsternackorna och morötterna och tvätta potatisarna. Skär löken och rotsakerna i klyftor och stavar. När kycklingen varit inne i ugnen ca 15 minuter fyller du på i långpannan med potatisklyftorna och rotsakerna. Salta och peppra och stänk över lite olivolja.
5. Ställ tillbaka formen i ugnen och låt stå i ca 50 minuter till. Köttsaften ska vara genomskinlig och klar när kycklingen är färdig.
Röd linssoppa
(Cecilia Boivie, Faringe, 4 personer)
En billig och nyttig soppa som brukar bli omtyckt för sin kryddiga smak. Laga gärna en stor sats – soppan blir bara godare av att stå i kylskåpet några dagar. Servera med fetaost, persilja och ett gott bröd.
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 morot
1 röd paprika
1 burk krossade tomater
2 dl röda linser
2 tsk curry
2 tsk spiskummin
Lite cayennepeppar
8 dl vatten
3 buljongtärningar
2-3 msk olja
Ev salt och peppar
1. Hacka löken och skär grönsakerna i mindre bitar.
2. Fräs grönsakerna och löken i oljan utan att de tar färg. Låt kryddorna fräsa med en stund.
3. Tillsätt de krossade tomaterna och buljongen och låt soppan koka i en kvart. Häll i linserna och låt soppan koka i 10 minuter.
4. Salta och peppra om det behövs.
Fisk – och curryris med citronsmör
(Suzanna Näsberg, Norrköping 4 personer)
Snabb och enkel fiskrätt, där allt lagas i samma gryta. Med citronsmör till blir det extra gott.
½ purjo eller en gul lök
1–2 msk smör el margarin
1–2 tsk curry
2,5 dl ris
1 röd paprika
1,5 tsk salt
5,5 dl vatten
400 g fisk, fryst eller färsk
1 tsk salt
1. Hacka löken och fräs den tillsammans med smör och curry i en gryta.
2. Häll på riset, saltet och vattnet och låt koka på svag värme i 10 minuter.
3. Skär fisken i 2 cm tjocka skivor och lägg dem ovanpå riset. Salta, lägg på locket och sjud på låg värme i ytterligare 10 minuter. Skär paprikan i bitar och strö över fisken i grytan. Medan fisk och ris kokar gör du citronsmöret.
Citronsmör
75 g smör eller margarin
Saft och rivet skal av en citron
1,5 tsk salt
Rör smöret i en skål tillsammans med salt, saft och skal från citronen så allt blir blandat. Servera sedan till fiskrätten.