Snabba rätter som räddar veckan
Att laga middagsmat varje dag blir lätt en plåga. Men nästa vecka slipper du fundera över saken. Här är recept på middagar från måndag till fredag och dessutom en färdigt inköpslista. Varje dags rätt tar inte mer än runt en kvart att laga.
Rätterna är valda så att de är sunda och inte tar lång tid att laga. För att vardagsmatlagningen ska gå snabbt ingår listiga genvägar som frysta grönsaksblandningar och lite halvfabrikat.
Balans i vardagen
Man behöver inte vara så duktig och präktig jämt, det är viktigare att försöka nå en balans i vardagen och hinna ägna sig åt familjen eller sig själv.
Halvfabrikat är helt okej så länge som man äter varierat och minimerar intaget av färdigrätter så mycket som möjligt för att slippa tillsatser och mindre nyttiga fetter. Se alltid till att servera färska grönsaker och frukt till maten. Satsa på rejäl matlagning i helgen i stället.
Själv är jag är urdålig på att planera mat. I mitt kök bestäms middagsmaten på någon minut med utgångspunkt från vad som finns i kylen.
En pastarest från i förrgår blir en ny rätt utdrygad med lite bönor och grönsaker, lite överbliven potatis blir tillsammans med en kylskåpsrensning en grön pytt av alla grönsakssnuttar och lite nötter och så vidare.
Konserver
Många äter för mycket kött, tänk mer grönt i stället. Man behöver inte alltid ha kött för fyra portioner, dryga ut med till exempel sojabönor i stället. Det finns färdigkokta på burk. Eller ha ett lass frysta grönsaksblandningar på lut i frysen. Fullkornsris, couscous, bulgur och quinoa (proteinrikt frö, finns i välsorterad matbutik el hälsokostbutik) är också bra att ha hemma som komplement till pasta och potatis. Och så fiskkonserver förstås, tonfisk, makrill i tomatsås, ansjovis och sardeller.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!