Snabba rätter som räddar veckan
Att planera middagsmat varje dag är recept på middagar från måndag till fredag och blir lätt en plåga. Men nästa vecka slipper du fundera över saken. Här dessutom en färdigt inköpslista. Varje rätt tar ungefär en kvart att laga.
Snabba rätter för hela veckan lång.
Foto: Björn Ullhagen
En smart veckomeny med tillhörande inköpslista kan vara den hjälp du behöver.
Rätterna är valda så att de är sunda och inte tar lång tid att laga. För att vardagsmatlagningen ska gå snabbt ingår listiga genvägar som frysta grönsaksblandningar och lite halvfabrikat.
Halvfabrikat är okey
Man behöver inte vara så duktig och präktig jämt, det är viktigare att försöka nå en balans i vardagen och hinna ägna sig åt familjen eller sig själv.
Halvfabrikat är okej så länge som man äter varierat och minimerar intaget av färdigrätter så mycket som möjligt för att slippa tillsatser och mindre nyttiga fetter. Se alltid till att servera färska grönsaker och frukt till maten. Satsa på rejäl matlagning i helgen i stället.
Dryga ut
Själv är jag är urdålig på att planera mat. I mitt kök bestäms middagsmaten på någon minut med utgångspunkt från vad som finns i kylen.
En pastarest från i förrgår blir en ny rätt utdrygad med lite bönor och grönsaker, lite överbliven potatis blir tillsammans med en kylskåpsrensning en grön pytt av alla grönsakssnuttar och lite nötter och så vidare.
Man behöver inte alltid ha kött för fyra portioner, dryga ut med till exempel sojabönor i stället. Det finns färdigkokta på burk. Eller ha ett lass frysta grönsaksblandningar på lut i frysen.
Fullkornsris, couscous, bulgur och quinoa (proteinrikt frö, finns i välsorterad matbutik eller hälsokostbutik) är också bra att ha hemma som komplement till pasta och potatis. Och så fiskkonserver förstås, tonfisk, makrill i tomatsås, ansjovis och sardeller.
-
MÅNDAG
Turboköttfärssås med pasta
(4 portioner)
Ca 15 minuter
Snabbaste köttfärssåsen blir klar på 10 minuter med färdig tomatsås från burk. Receptet är beräknat för en dubbel sats köttfärssås. Tillaga den och spara halva mängden till onsdagens wraps.
1 kg köttfärs
1 msk smör el margarin
2 burkar färdig tomatsås,
à 400-500 g
salt och nymalen svartpeppar efter smak
Till servering: Pasta av valfri sort och mängd. Grönsaker, t ex broccoli eller gröna bönor
Gör så här:
Koka pasta enligt paketet. Hetta upp matfettet i en stor stekpanna. Bryn färsen i omgångar tills den får lite färg och lägg över i en stor gryta. Häll i tomatsåsen från båda burkarna och späd med ca 1 burk vatten. Låt det koka ihop på medelvärme i ca 5 minuter. Smaka om det behövs salt och peppar och tillsätt i så fall det. Kyl snabbt ner hälften av såsen i en skål i en diskho med iskallt vatten. När den svalnat ställs den in i kylen. Bjud nykokt pasta till den varma såsen och gärna någon grön grönsak till.
-
TISDAG
Thaigryta med fisk
(4 portioner)
Ca 15 minuter
Färdigsoppa från kyldisken blir en perfekt grytbas till veckans fiskrätt. Om du vill ha mer grönsaker i kan du prova med en påse frysta wokgrönsaker som fräses lätt först.
1 paket kyld Kelda Thaisoppa
1 paket halvtinad hokifilé,
eller annan vit fisk
75 g färsk bladspenat,
gärna s k babyspenat
1 fint tärnad paprika
Till servering: Basmatiris eller pressad kokt potatis
Gör så här:
Koka riset/potatisen. Hetta upp soppan och skär fisken i kuber. Lägg i fisken och låt den sjuda med i ca 4-5 minuter tills fisken är genomkokt. Skölj och tillsätt spenaten och låt den hastigt mjukna. Garnera med paprika. Servera med ris eller pressad potatis.
-
ONSDAG
Wraps med köttfärsröra
(4 portioner)
Ca 15 minuter
Måndagens köttfärssås hottas upp av kidneybönor och tacosmak. Rulla in i mjuka tortillabröd och servera med majs och grönsaker.
1 sats köttfärssås från
i måndags
1 burk röda bönor
(kidney beans), alt vita
1 påse tacomix
1 paket, 8 st, mjuka tortillas, mediumstora
1 burk majs
grönsaker efter smak, t ex
tomattärningar, avokado,
sallad, oliver
eventuellt lite minifraiche
Gör så här:
Hetta upp köttfärssåsen. Skölj bönorna i en sil, låt de rinna av och tillsätt dem. Rör i tacomixen. Låt allt bli varmt. Värm eventuellt tortillabröden i ugnen. Servera med köttfärsröran, majsen och grönsaker och låt var och en rulla sin egen wrap. Bjud lite minifraiche till för den som vill.
-
TORSDAG
Kycklingwok för hela familjen
(4 portioner)
Ca 15 minuter
En snäll wok utan heta kryddor med banan för sötma och jordnötter för sälta. Passar hela familjen. Servera lite sambal oelek eller din asiatiska favoritsås till för den som vill ha lite mer sting.
300-400 g kycklingkött, färdigstrimlat eller filéer, gärna lårfilé som du strimlar själv
1-2 msk neutral olja, t ex raps
1 tsk sesamolja
1 påse wokgrönsaker
1 banan
1/2 dl torrostade jordnötter
1 msk kokos
Till servering: Nudlar eller basmatiris, sambal oelek, ljus soja
Gör så här:
Laga nudlar eller ris. Strimla kycklingen om du använder filéer. Hetta upp lite av den neutrala oljan och sesamoljan. Bryn kycklingstrimlorna tills de får fin färg, ca 4-5 minuter. Lägg åt sidan. Tillsätt lite mer olja och stek wokgrönsakerna på hög värme enligt paketet. Lägg i kycklingen och blanda om. Hacka bananen och jordnötterna och rör i det. Smaka av med salt och peppar. Strö över lite kokos före serveringen. Bjud nudlar eller ris till och sambal oelek, soja eller annan asiatisk sås till dem som vill ha lite hetta.
-
FREDAG
Fredagslyx med gnocchi, ädelost och rucola
(4 portioner)
Ca 15 minuter
Lite enkel lyx på fredagskvällen? Testa färsk gnocchi, pastakuddar gjord av potatis som du hittar i hyllan för färsk pasta. Den som absolut vill ha kött serverar lite skinka till.
2 påsar färsk gnocchi (potatispasta), alt tortellini av valfri sort
25 g smör
75 g smulad ädelost
1 påse rucolasallat
2 msk rostade solrosfrön el pinjekärnor
flingsalt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Börja med att skära broccolin i buketter och stjälken i skivor. Koka den nätt och jämn mjuk i saltat vatten. Låt den rinna av. Tillaga gnocchin enligt paketet. Smält smöret och låt det bli lite nötbrunt. Servera gnocchin med smör, smulad ädelost och solrosfrön och rucola på toppen. Flingsalt och nymalen svartpeppar hör till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!