Smakrik burk god gåva i jul
Nu börjar tomaterna bli trötta, fruktsäsongen går mot sitt slut och vi har en lång och mörk tid framför oss. Koncentrera smakerna i en burk och förläng känslan av skördetid. Det blir perfekta julklappar dessutom.
Inlagda tomater, citronolja och saffranspäron blir fina julklappar i burk.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Små torkade chilipeppar från en asiatisk butik blir en god pasta- eller pizzaolja. Eller gör som i receptet här: låt grova skivor av citron gotta sig i en god olivolja ett par veckor och du har en härlig citronolja att droppa över lättkokta grönsaker, sallader eller varmrätter.
Räddningen heter ugnsrosta
På vintern brukar tomaterna inte vara så roliga om man inte kostar på sig körsbärstomater på kvist. En räddning är att sakta ugnsrosta tomathalvor med örter, vitlök, salt, peppar och en gnutta socker.
Vätskan reduceras och smakerna koncentreras i de annars så smaklösa vintertomaterna. Förvara i burk med olivolja och använd dem som färska tomater, alltså i sallader, på smörgås eller i mat.
Mögel får grogrund
Päron är också tacksamma att smaksätta. Klassikerna är saffranspäron och lingonpäron. Egentligen kan man smaksätta med det man vill bara man kokar en sockerlag som täcker päronen väl.
Vid all inläggning ska man tänka på att ingen frukt eller grönsak får sticka upp över lagen eller oljan och vara noga med att tvätta händerna så inga bakterier kommer i burken, då får mögel genast grogrund. Använd alltid gaffel eller sked när du ska servera - inga fingrar i burken!
Räkna med att päron och tomater håller cirka en vecka i kylen. Oljan från tomaterna är god i dressing. Tänk på att fylla på olja i burken allt eftersom den minskar så tomaterna är väl täckta.
-
-
RECEPT | INLAGDA TILLBEHÖR MED MYCKET SMAK
Ugnsrostade tomater
Används i sallader, på smörgås och i eller som tillbehör till mat.
(1 stor burk)
2 kg tomater
1/2 vitlök
1 tsk flingsalt
svartpeppar ur kvarn
1 krm socker
1 kruka färsk timjan
1 stor flaska jungfruolja (kallpressad olivolja)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och halvera tomaterna horisontellt. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
Skala och skiva vitlöken tunt. Fördela vitlök över tomaterna och strö över salt, peppar och socker. Droppa över lite olivolja.
Rosta tomaterna mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter tills de får lite färg. Sänk värmen till 75 grader och låt tomaterna stå i ugnen i cirka 8 timmar eller över natten. Tag ut dem och lägg dem upp och ner på en bricka klädd med dubbelt hushållspapper en timme så den vätska som är kvar rinner ur. Varva tomaterna med kvistar av timjan i en absolut ren glasburk.
Häll på olja så det täcker och sätt på lock. Förvara i kyl max en vecka. Observera att tiden i ugnen kan variera beroende på ugn.
Saffranspäron
Ät päronen med vaniljglass, grädde eller turkisk yoghurt, gärna smaksatt med kanel.
(6 portioner)
6 päron
7 dl vatten
5 dl strösocker
0,5 g saffran
Gör så här:
Skala päronen, men låt skaften sitta kvar. Koka upp vatten och socker. Lös upp saffranet i lagen.
Koka lagen 3-4 minuter och lägg i päronen. Låt dem koka mjuka i cirka 10 minuter. Känn efter med en vass kniv att de är genomkokta.
Låt päronen svalna i lagen. Lägg dem sedan i en absolut ren stor burk och häll över lagen. Förvaras i kyl max en vecka.
Citronolja
Det finns färdig citronolja att köpa men egengjord är både vackert och godare. Använd en kallpressad olivolja av god kvalitet. Används som smaksättare på sallader, grönsaker och fisk, kyckling och ljust kött.
Gör så här: Fyll en absolut ren burk med väl borstade citroner i grova skivor. Häll över en god kallpressad olivolja av bra kvalitet så det täcker citronskivorna. Låt burken stå i rumstemperatur i fönstret i tre veckor. Sila bort citronerna och häll oljan i en väl rengjord flaska.
————————————————————————————————————
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!