Inne i kaféet är det hett kring de tre stekplattorna. Poppi Mastrolambro häller en slev galettesmet på den ena stekplattan, det fräser till och innan man vet ordet av har en tunn pannkaka sett dagens ljus. Galette är en saltad, matig pannkaka gjord på bovetemjöl och innehåller varken laktos eller gluten. Crêpes tillhör samma pannkaksfamilj men är sötare och passar därför bättre till efterrätter.
- Tänk pizza, fast galetten är nyttigare, säger Poppi Mastrolambro.
Det tar tre minuter att steka en crêpes eller galette. Smeten och fyllningen kan göras i förväg. Bra snabbmat med andra ord.
- Och man kan variera fyllningen i det oändliga.
- I dag har jag valt svamp, lax, chevré och parmaskinka samt en sötare fyllning som badar i smält choklad och apelsin, säger Poppi Mastrolambro.
När hon startade sitt crêperie förverkligade hon en dröm. Hon hade jobbat i restaurangbranschen i Stockholm i många år, både som servitris och i köket. Mellan två jobb och en flytt till Uppsala bestämde hon sig för att öppna eget.
- Ingen trodde på mig i början. Det var många som sa att det inte skulle funka med ett crêperie, och då måste man vara extra stark för att våga. I dag är jag glad att det gått så bra, men jag har inte riktigt hunnit njuta av allt, för det är jobb dygnet runt.
I början hade hon hjälp enbart av sambon Aris Papanutas, som sköter inköp och pappersarbetet i firman, samt sina döttrar och vänner. Men efterhand har hon tagit in anställda. Med jämna mellanrum bjuds det på levande musik, söndagskvällar är en sådan dag.
- Jag och min sambo älskar musik och vill att kaféet ska kännas intimt och familjärt. Ibland har vi grekisk fest, eftersom vi båda är från Grekland. Söndagar är annars en trist och lugn dag, så då har vi salsakurser efter att kaféet stängt, säger Poppi Mastrolambro.
1976 flyttade hon från Grekland till Sverige, hon var 15 år och gifte sig samma år. Året därpå fick hon barn och i dag har hon hunnit bli mormor.
- Visst var det tidigt, så ser det ju inte ut i dag. Men det är roligt att ha barnbarn när man fortfarande är ung, säger hon och skär med snabba rörelser upp röd paprika till en av fyllningarna.
Hemma kan man göra crêpes och galette i stekpannan, helst i en som inte är så djup. Egentligen ska man använda ister vid smörjningen, men Poppi Mastrolambro använder alltid smör. Hon tipsar också om att galettesmeten helst ska stå över natten. Crêpesmeten ska stå minst en timme i kylen.
RECEPT
Galettesmeten ska helst stå över natten och crêpesmeten gärna någon timme innan tillagning. Båda varianterna steks i smör. De steks på båda sidor och viks sedan ihop till önskad form. I enighet med fransk tradition rekommenderas torr fransk cider till galetterna.
Galettesmet
INGREDIENSER:
4 dl bovete
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olja
(2 tsk sirap)
Lite smör till stekning
Crêpesmet
INGREDIENSER:
3 ägg
1 dl vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
1 msk olja
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Galette med lax
INGREDIENSER:
500 g halstrad lax
100 g rökt lax
4 avokados (i fyrkantiga bitar)
1 1/2 lime (saft och skal)
4 tomater (i små bitar)
1 dl hackad koriander
1 msk olivolja
salt
peppar
cayennepeppar
GÖR SÅ HÄR:
Blanda ingredienserna och lägg på den färdigstekta galetten.
Galette med kantareller
INGREDIENSER:
2 hg gula kantareller
1 hg porto bello eller champinjoner
5 bitar stekt bacon
1/2 dl vitt vin
1 dl hackad persilja
salt
peppar
GÖR SÅ HÄR:
Stek svamp och bacon. Tillsätt vinet, hackad persilja, salt och peppar. Lägg sedan blandningen på den färdigstekta galetten.
Galette med chèvre
INGREDIENSER:
ca 8 runda skivor chèvre (stekta i ugn med lite olja)
1/2 dl pinjenötter
blandsallad
2 skivade päron
10 skivor parmaskinka
honung
GÖR SÅ HÄR:
Grilla chèvren i ugnen med lite olja. Lägg chèvren på den färdigstekta galetten tillsammans med resterande ingredienser. Toppa med honung och pinjenötter.
Crêpe med mörk choklad och apelsin
INGREDIENSER:
150 g mörk blockchoklad
2 msk creme fraiche
1 apelsin i runda skivor (8 rondeller)
Grand marnier (citruslikör)
florsocker
GÖR SÅ HÄR:
Smält chokladen tillsammans med creme fraiche. Bred på blandningen på pannkakkorna. Lägg därefter på 2 apelsinrondeller på varje crêpe och toppa med gran marnier och florsocker.