Smakfull mat för stora och små

Tvååriga Sander Anbakks föräldrar fick nog av makaroner och köttbullar. Numera lagar de mer smakrik och nyttig mat till hela familjen.

Mat & dryck2005-02-17 00:00
En dag fick Jonas Anselm och Lisbeth Anbakk i Uppsala nog av att äta makaroner och färdiga köttbullar. Deras barn älskade det men själva höll de på att krevera. Det blev för trist.
Då började de krydda maten till sina barn. Och laga rätter som de själva tyckte om och som var lite nyttigare. De blev förvånande över hur populärt det blev.
— Om vi gjorde tacos la vi undan lite köttfärs som var okryddad. Då ville vår yngsta son prova på det som vi vuxna hade på tallrikarna i stället och det slutade med att han föredrog den kryddade varianten, säger Lisbeth Anbakk, mamma till Philip, 6 år, Sander, 2,5 år och Lovisa som är sju månader.
Det hela utvecklades till ett experimenterande med smaker som ska passa både barn och vuxna.
— Man skjuter lite från höften, säger pappa Jonas Anshelm.

Och det är sällan som chansningarna gått snett. De får tänka till rejält för att erinra sig rätter som barnen inte alls gillat. De enda de kommer på är någon enskild ingrediens som wokad purjolök. Däremot har mat med thailändsk currypasta och pasta gått alldeles utmärkt. Fast de vräker förstås inte på med superstarka kryddor.
Att laga speciell mat till barnen är uteslutet. Den här middagen ska det bli rätter med smak av kokos och curry. Salt och peppar ingår inte alls. Men grönsaker serveras till alla mål. Sönerna som nästan alltid är med och lagar maten har lärt sig att plattor är heta och knivar vassa.
— Det är nästan lättare att ha alla barnen i köket när man lagar mat än att de ska vara i något annat rum och leka. Då är det lätt att maten bränns när man ser till dem, säger Lisbeth Anbakk.
Medan sexåriga Philip vänder filéerna i ägg och kokosflingor, står hans yngre bror Sander på en pall och lägger kycklingfiléerna i stekpannan. Jonas Anselm håller ett vakande öga och en hjälpande hand.

Efteråt tar Philip fram handdammsugaren och suger upp alla kokosflingor som fallit ner framför spisen.
Och resultat? Jo, lite väl stark tyckte Philip att tomatsåsen var den här dagen. Troligen beroende på att olika märken av tacosås har olika styrka och i dag användes ett oprövat märke. Sander äter glatt, till och med rotfrukterna.

Kokoskyckling
(4 portioner)
4 kycklingfiléer
1 ägg
1/2 påse kokosflingor
(ca 100 g)

Dela varje filé till två bitar. Vispa ihop ägget. Häll upp kokosflingor på ett fat. Vänd filéerna i det uppvispade ägget och i kokosen. Stek kycklingen på medelvarm värme till de är genomstekta. Undvik att vända på dem ofta då faller lätt flingorna av.

Tips: Kycklingen kan bytas ut mot sejfilé. Men då passar inte rotfrukterna riktigt till. Hellre lite mer krispiga grönsaker.

Äppel- och curryris
(4 portioner)
4 dl ris (vanligt långkornigt)
6 dl äppelsaft (utspädd)
2 medelstora äpplen
2 tsk curry

Skala och skär äpplena i mindre bitar. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka enligt anvisning på paketet. Rör om när allt är klart.
Tips: Riset kan smaksättas på olika sätt. Citronsaft och små bitar av citron är en variant, att blanda i soltorkade tomater är en annan.
Tacokryddad
tomatsås
1 brk hela skållade tomater
ca 100 g färdig tacosås/medium (anpassa mängd efter smak)
Mixa tomaterna och tacosåsen. Prova dig fram så att såsen inte blir för stark. Tacosåser av olika märken har olika styrka. Låt såsen puttra en stund på låg värme.
Tips: Servera kokoskycklingen med färska eller djupfrysta rotsaker. Familjen Anbakk-Anselm använde färdigskurna frysta.

Kokospannkakor
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
8 dl kokosmjölk
4 ägg
2 dl vanlig mjölk

Rör ihop pannkaksmeten som vanligt och grädda pannkakorna. Servera gärna med vaniljglass.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!