SLOVAKISK: Soppa med surkål och korv

Ett kliv in i Tania Langerovas lägenhet och man är omsluten av köksvärme och doften av kokande surkål. På spisen står en jättekastrull med något som ska bli surkålssoppa, en urtypisk slovakisk julrätt.

Foto:

Mat & dryck2007-12-15 00:01
- Det röda kommer från korven. Den kommer att bli ännu rödare när jag lägger i paprikapulvret, säger kocken när jag lyfter på locket och kikar ned genom immiga glasögon.
Mixern hackar ljudligt löken i småbitar. Den får sedan fräsa en stund i stekpannan. Däri lägger Tania Langerova sedan jättemycket paprikapulver, mjöl och lite vatten som får koka ihop till en redning. På köksbänken ligger katrinplommon i blöt. I väntan på att soppan ska bli klar bjuds rött te och ungersk paprikakorv med stora fettbitar och tuggmotstånd.
I Slovakien äter man mycket surkål, särskilt på vintern.
- Man köper det i lösvikt på torget av små gummor. Många säljer bara saften, som innehåller mycket c-vitamin och är nyttig att dricka.

Vad man äter på julen beror på varifrån i landet man kommer och om man är katolik eller protestant. Men nästan alla inleder julmåltiden med surkålssoppa. Sedan äter de flesta panerade karpfiléer och potatissallad med lite lök och vinägrett.
- Katoliker äter inte kött på julafton. Själv är jag judinna. Vår middag brukar vara en blandning av allt vi tycker om, säger Tanja Langerova.
Det är vanligt att man börjar måltider med en soppa i Slovakien, men denna surkålssoppa äter man bara på julen. Man lagar en stor sats på julafton. Sedan blir soppan godare för var dag som går. Ibland räcker den ända till nyårsafton.
- Vi brukar säga: Åh, så god den är, varför gör vi den inte oftare?

Tania Langerova tillbringar jularna hos systern i Västerås, tillsammans med sin son och systerns barn och barnbarn. Systrarna lagar mat hela dagen, men ingen äter i princip någonting förrän på kvällen då "alla gråter för att de är så hungriga". Bara barnen får julklappar. Numera ingår förstås även Kalle Anka i julfirandet. Och de äter skinka, fast på annandagen.
Nu ringer telefonen. Det är systern som har synpunkter på soppreceptet.
- Aha, dobre...chorizo...dobre, säger Tania samtidigt som hon klottrar ned ändringar på receptet.
När hon lagt på luren berättar hon att systern och hon är helt galna i att diskutera mat, laga mat och skriva om mat.
- Jag har tänkt att jag borde börja en blogg om mat. Alla bloggar i dag, så varför inte jag?



På julbordet i Slovakien
Surkålssoppa
Panerade karpfiléer
Potatissallad
Ungersk beigels, en kaka fylld med en massa gjord av vallmofrön eller nötter, som ser ut som en vetelängd
Äpplen, apelsiner och nötter

RECEPT
Slovakisk julsoppa på surkål


1 burk surkål (500 g)
3 l vatten
2 ungerska paprikakorvar, csabai eller gyulai, men chorizo går också bra
1 handfull torkad skogssvamp (helst Karl-Johan)
500 g potatis
2 msk kummin (om inte surkålen redan innehåller det)
2 lagerblad
20 katrinplommon
Salt, svartpeppar


Redning
2 stora gula lökar
2 msk olja
3 msk paprikapulver
4 msk idealmjöl

Gräddfil till serveringen

Gör så här: Koka upp vattnet i en stor kastrull och lägg i surkål, kummin, salt och peppar, korvar skivade i centimeterstora bitar, samt blötlagd svamp skuren i småbitar. Koka i drygt en timme.
Stek hackad lök tills den är genomskinlig. Pudra på paprikapulver och idealmjöl. Häll på lite vatten och vispa. Häll sedan redningen i soppan. Lägg i halverade katrinplommon. Koka upp igen.
Potatisen kokas separat, skuren i tärningar, och läggs i soppan sist. Smaka av, kanske behövs lite mera salt. Den som vill kan tillsätta vinäger och pressad vitlök. Soppan ska vara syrlig. Servera med gräddfil och bröd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!