Släng inte maten
Birgitta Rasmusson, hushållslärare, tidigare chef för Ica Provkök och författare till kokboken Släng inte maten!
Foto: SCANPIX
-Vi får vara lite mer kreativa i köket. Tänk "titta, lukta, smaka" innan du slänger något. Det mesta går att göra något av, så länge det inte är mögligt och luktar konstigt.
I din bok skriver du att ett genomsnittligt svenskt hushåll slänger 100 kilo ätbar mat varje år. Varför är det så?
- Det handlar om rädslan för att bli sjuk av maten. Vi har blivit fixerade vid bäst före-datumet. Vi är också dåliga på att planera våra inköp och många lever ett stressigt liv där matlagning prioriteras ned.
Om vi tar morötter som exempel. Mina ligger alltid för länge i kylen innan de kastas. Hur fräschar man upp en tråkig morot?
- Om den känns mjuk kan den läggas i kallt vatten, då återfår den sin spänst.
Själv då, slänger du aldrig någon mat?
- Jo, ibland. Det är när jag lagat för många pannkakor, för de är inte roliga att frysa in. Det får inte bli så att man fryser in mat för att "det är bra att ha".
Till sist, vad är den godaste resträtt du ätit?
- Det var nog när jag blev bjuden på en wok med kyckling, olika typer av korvar, pasta och grönsaker. När vi ätit färdigt sa värdinnan att hon trollat fram maten på rester och då var jag förstås snabb med att be om receptet. Den var oerhört god!
FAKTA
Så slänger du mindre mat, Birgitta Rasmusson tipsar:
1. Skaffa en restlåda, alternativt "restpåse" i frysen. Med en bra mix i frysen finns det alltid något som kan bli ny och rolig mat. Blir det en skvätt pasta eller korvar över, lägg i dem i restlådan.
2. Se till att du har rätt temperatur i kylen, skaffa en termometer, gå gärna ned till plus 4-6 grader. Det kostar mer energi men betyder bättre förvaring och längre hållbarhet.
3. Planera så kommer du hem med det du verkligen behöver. På köpet spar du pengar.
4. Hetta upp maten ordentligt även när du värmer rester, då blir den inte dålig eller ger dig matsjuka. Kyl den snabbt när den är färdig.
5. Gammalt bröd blir snabbt som nytt utan omväg i frysen. Det kan bli pizza, varma mackor, krutonger och crostini.
Birgitta Rasmussens recept
Pastagratäng 4 port
kall, kokt pasta
rökt skinka
1 purjolök
2 ägg
3 dl mjölk salt och peppar
riven ost
Sätt ugnen på 200 grader. Strimla skinkan och purjolöken. Varva pasta, skinka och purjolök i en gratängform eller portionsformar (för färdig matlåda). Vispa ihop en äggstanning av ägg, mjölk, salt och peppar. Häll den över pastagratängen. Strö över riven ost. Skinkan kan bytas mot strimlad korv, skivade champinjoner eller tonfisk och dill.
Tomatsalsa
1 tomat
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
2 msk olja
1 mask saft av pressad citron
En halv tesked socker
En halv tesked salt
tabasco
Hjälp! Det finns bara en tomat! Men den räcker till tomatsalsa. Skär tomaten i små, små tärningar. Skala och finhacka vitlöksklyftan och rödlöken. Blanda olja, citronsaft, socker, salt och några droppar tabasco. Rör ner tomat och lökhack. Salsa är gott att servera till grillat, till mexikanska rätter, texmexrätter och till sallader.
Så slänger du mindre mat, Birgitta Rasmusson tipsar:
1. Skaffa en restlåda, alternativt "restpåse" i frysen. Med en bra mix i frysen finns det alltid något som kan bli ny och rolig mat. Blir det en skvätt pasta eller korvar över, lägg i dem i restlådan.
2. Se till att du har rätt temperatur i kylen, skaffa en termometer, gå gärna ned till plus 4-6 grader. Det kostar mer energi men betyder bättre förvaring och längre hållbarhet.
3. Planera så kommer du hem med det du verkligen behöver. På köpet spar du pengar.
4. Hetta upp maten ordentligt även när du värmer rester, då blir den inte dålig eller ger dig matsjuka. Kyl den snabbt när den är färdig.
5. Gammalt bröd blir snabbt som nytt utan omväg i frysen. Det kan bli pizza, varma mackor, krutonger och crostini.
Birgitta Rasmussens recept
Pastagratäng 4 port
kall, kokt pasta
rökt skinka
1 purjolök
2 ägg
3 dl mjölk salt och peppar
riven ost
Sätt ugnen på 200 grader. Strimla skinkan och purjolöken. Varva pasta, skinka och purjolök i en gratängform eller portionsformar (för färdig matlåda). Vispa ihop en äggstanning av ägg, mjölk, salt och peppar. Häll den över pastagratängen. Strö över riven ost. Skinkan kan bytas mot strimlad korv, skivade champinjoner eller tonfisk och dill.
Tomatsalsa
1 tomat
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
2 msk olja
1 mask saft av pressad citron
En halv tesked socker
En halv tesked salt
tabasco
Hjälp! Det finns bara en tomat! Men den räcker till tomatsalsa. Skär tomaten i små, små tärningar. Skala och finhacka vitlöksklyftan och rödlöken. Blanda olja, citronsaft, socker, salt och några droppar tabasco. Rör ner tomat och lökhack. Salsa är gott att servera till grillat, till mexikanska rätter, texmexrätter och till sallader.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!