Sju snabba maträtter

Och så måste man laga middag i kväll igen. Men vad? Sju personer tipsar om lätta vardagsrätter som är färdiga på 20 minuter, utom citronkycklingen, för den är värd att vänta på.

Foto: Hans E Ericson

Mat & dryck2012-03-08 08:58

Namn: Björn Larsson.
Ålder: 25 år.
Bor: Uppsala.
Familj: Sambo och hunden Valter, en blandning mellan mops och shi tzu.
Gör: Studerar programmering.
Matintresse på en femgradig skala: 3-4.
Favoriträtt: En enkel köttbit.
Lagar helst: Köttfärsrätter eller långkok.

RECEPT:  Pasta med bacon och ädelostsås

1 paket ädelost kvibille 36%
1 gul lök
1 stort paket lätt creme fraiche
en skvätt mjölk.
1 paket bacon

1. Stek bacon ordentligt.
2. Hacka och fräs löken i fettet. Tillsätt creme fraiche och smula ner osten och koka på svag värme tills den har smält.
3. Tillsätt mjölk för önskad konsistens.
4. Krydda med svartpeppar och eventuellt lite aromat.
Servera med pasta gärna snäckor eller tagliatelle.

Namn: Cecilia Holmsten.
Ålder: 20 år.
Bor: Svartbäcken, Uppsala.
Familj: Singel.
Gör: Studerar juridik.
Matintresse på en femgradig skala: 4.
Favoriträtt: Laxpasta.
Lagar helst: Kyckling och fisk, men inte rött kött.

RECEPT: Laxpasta
(4 portioner)

4 laxbitar
ca 4-5 dl creme fraiche
Lök
Smör eller olja att steka i
Tomat om man vill
Pressad citron
Örtsalt
Pasta
 
1. Finhacka löken och ev. tomat och fräs i stekpanna. Börja samtidigt koka pastan.
2. Skär laxen i mindre bitar (dock inte för små) och ha i även dem i stekpannan.
3. Stek tills laxen nästan blir färdig.
4 Ha i creme fraiche, pressad citron efter smak och örtsalt. Rör om. Låt småkoka några minuter.
5. Häll upp den nykokta pastan i en skål och blanda sedan i laxen. Blanda. Klart!

Namn: Ulrika Lidbom.
Ålder: 41 år.
Bor: Uppsala.
Familj: Man och två barn, 11 och 13 år.
Gör: Specialpedagog på Thunmansskolan i Knivsta.
Matintresse på en femgradig skala: 5. Jag är väldigt road av matlagning.
Favoriträtt: Skaldjur.
Lagar helst: Eftersom jag har barn, blir det ofta olika pastarätter som jag varierar, inte bara köttfärsås och spaghetti.

RECEPT: Lax i ugn med kräftskagen och citron- och dillmos

4 portioner
Ingredienser
4 portionsbitar benfri laxfilé, ca 600 g
50 g röd kaviar alt löjrom (om du vill lyxa till det)

Fyllning:
150 g kräftstjärtar
3 msk crème fraiche
3 msk majonnäs
1 dl hackad dill
1 krm Tabasco (kan uteslutas)

1. Värm ugnen till 225 grader. Skär ett djupt snitt i mitten på varje laxbit, till en ”ficka”.
2. Hacka kräftorna grovt och blanda dem med resten av ingredienserna till fyllningen.
3. Fördela fyllningen i fickorna. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper.
4. Baka laxen i mitten av ugnen 12-15 minuter.
5. Toppa eventuellt med en klick röd kaviar alt. löjrom.

Citron- och dillmos
10-12 potatisar
2 dl mjölk
2 msk smör
Rivet skal av en tvättad citron
1 dl hackad dill
Salt, peppar

1. Skala potatisen och skär i bitar. Koka dem mjuka i vatten, ca 15 minuter. Häll av kokvattnet.
2. Mosa potatisen med en elvisp. Värm mjölken.
3. Blanda moset med varm mjölk och smör och vispa det fluffigt.
4. Vänd ner citronskal och dill och smaka av med salt och peppar.

Namn: Kettil Skarby.
Ålder: 67 år.
Bor: Uppsala.
Familj: Hustru, 3 vuxna barn, 2 barnbarn.
Gör: Pensionär men jobbar fortfarande som dirigent.
Matintresse på en femgradig skala: Mitt intresse för att laga mat är högst 3. I vilken grad jag gillar god mat blir det 4. Till vardags är jag inte så pysslig i köket. Men jag äter något varje dag!
Favoriträtt: Fisk, fast inte fiskbullar.
Lagar helst: Jag försöker variera matlagningen och äter det mesta.

RECEPT: Fläskfilé med ris
(4 portioner)

500 g fläskfilé
1,5 – 2 dl grädde
Kinesisk soja
Svartpeppar och lite salt
Basmatiris
Orange paprika
Sallad

1. Ägna några minuter åt att ansa fläskfilén. Bort med det som distraherar smakupplevelsen!
2. Sätt på basmatiriset. Förpackningen talar om hur.
3. Skär filén i c:a 1½ cm tjocka skivor och stek dem. Inte för länge.
4. När stekningen är klar, på med peppar och lite salt. Stänk på soja efter smak – mer soja, mer smak och sälta.
5. Låt fläskfiléskivorna vara kvar i stekpannan och häll på grädden. Matlagningsgrädde räcker bra. Låt koka i stekpannan några minuter till såsen börjar tjockna.
6. Orange paprika har en friskhet och viss beska, som passar väl till denna rätt.

Namn: Inger Grotteblad.
Ålder: 60 år.
Bor: Uppsala.
Familj: Sambo.
Gör: På väg till ett nytt jobb.
Matintresse på en femgradig: 3.
Favoriträtt: Den här grekiska kycklingen förstås, den är jättegod.
Lagar helst: Jag gillar att laga mat i ugn, för maten sköter sig själv. Spagetti med köttfärssås på grekiskt vis, med kanel är också ett stående inslag, liksom sallad och våfflor.

RECEPT: Grekisk citron- oreganokyckling
(4 portioner)

1 hel kyckling eller 800 gram kycklingdelar
16 potatisar
2 citroner
Oregano, färsk och torkad
50 -100g smör eller flytande margarin (samvetet avgör)
salt och peppar

1. Dela kycklingen i två halvor. Gnid in varje sida med saften från halv citron, salt, peppar och oregano. Smörj en långpanna och lägg kycklingen med insidan nedåt.
2. Skala potatisen och dela den i stora klyftor runt kycklingen. Salta, peppra och pressa resterande citronsaft över potatisen.
3. Ringla smält smör eller flytande margarin över kycklingen och potatisen. Ugnstek på 175 grader ca 1 timme eller tills kycklingköttet släpper från benen. Ös gärna smöret/margarinet några gånger över kycklingen och potatisen för att ge fin färg. Garnera sedan med färska oreganokvistar och citronklyftor.

Servera med en äkta grekisk bondsallad
Ingredienser:
4 stora tomater i bitar,
1 skalad gurka i bitar
1 rödlök
Svarta oliver från Kalamata
Grekisk fårost.
Salt

1. Blanda tomater, gurka och lök. Ringla över olivoljan och strö över salt. Blanda igen.
2. Lägg oliver och fårost över salladen. Strö ev oregano över osten.

Namn: Claes Fagerlund
Ålder: 39 år.
Bor: Upplands Väsby
Familj: Fru, två barn 8 och 10 år.
Gör: Vd på ett klädföretag.
Matintresse på en femgradig: 5. Barnen tycker att jag ska vara med i teveprogrammet halvåtta hos mig, för jag är så intresserad.
Favoriträtt: Boeuf Bourguignon!
Lagar helst: Husmanskost. Korv stroganoff är också populärt i familjen.

RECEPT: Stekt strömming med potatismos och rårörda lingon
(4 portioner)

24 strömmingsfiléer
2 dl ströbröd
1 dl rågmjöl
½ dl finhackad dill
½ dl finhackad persilja
Fransk senap
Vitpeppar
Salt
Smör till stekning
Mjölig potatis 8 – 10 st
2 dl varm gräddmjölk
Smör 1 – 2 matskedar
Peppar
Salt

Tillbehör:
Rårörda lingon
Citron

1. Mos: skala och koka potatisen mjuk. Slå sedan av vattnet och tillsätt den varma gräddmjölken, smöret och vispa till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
2. Strömming: skölj strömmingsfiléerna under kallt vatten och låt rinna av ordentligt. Blanda ströbröd, rågmjöl, peppar och salt på en tallrik och lägg filén med skinnsidan nedåt. Stryk på ett tunt lager med senap och strö en nypa dill och persilja över.
Lägg en till filé ovanpå med skinnsidan uppåt och vänd en gång i ströbrödsblandningen. Stek sedan på mellanvärme i smör ca 4 min på varje sida.
Servera med lingon, citronskiva och lite dill ovanpå moset.

Namn: Berit Rylander.
Ålder: 66 år .
Bor: Luthagen i Uppsala .
Familj: Man, 2 vuxna barn, 5 barnbarn.
Gör: Pensionär och vice ordförande i Afrikagrupperna.
Matintresse på en femgradig skala: 5. Matlagning är mitt stora intresse och en underbar avkoppling för mig, jag gillar att se omedelbara resultat och jag älskar att ge det bästa till mina matgäster, dvs mat som jag själv gillar.
Favoriträtt: Allt inom fisk och skaldjur men jag har en bred smak.
Lagar helst: Jag har numera mina barnbarn i fokus när jag lagar mat och vill dela med mig av mina favoriter ur det internationella och svenska köket.

RECEPT:  Chili con Carne
(4 – 6 portioner)

500 g nötfärs
2 gula lökar, hackade
1 vitlöksklyfta, pressad
3 tsk chilipeppar (original)
3 morötter, grovrivna
2 förp krossade tomater (ca 800 g)
2 buljongtärningar (kött el grönsak)
3 dl vatten
2 paprikor (gul+grön)
Matolja
Salt
Servera med bönor i burk (black eye beans, canneloni eller stora vita) och/eller ris.

1. Lägg lök och vitlök i olja i en stor gryta och fräs på låg värme tills de är genomskinliga. Rör då och då.
2. Koka upp vatten och lös upp buljongtärningarna.
3. Strö chilipeppar på löken och låt fräsa ett par min.
4. Skala och grovriv morötter och blanda ner tillsammans med tomatkross och buljong, låt puttra under lock 10 min.
5. Fräs under tiden nötfärsen snabbt i stekpanna, salta och blanda ner i grytan. Låt puttra under lock ytterligare 10 minuter.
6. Skär under tiden paprika i bitar och lägg i grytan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!