Sima lagar mat och bilar
En varm doft, kryddig av saffran och örter möter ut när Sima Falk i Gåvsta öppnar ytterdörren. Det är som en osynlig hand drar oss in i köket.På spisen är varenda platta upptagen. Här puttrar dal, en vegetarisk gryta med röda linser. I stekpannan fräser barberry, ett slags röda små syrliga bär. I en kastrull bubblar guldskimrande kycklingfiléer.
Ris med saffran och barberry.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Sima Falk lagar oftast persiskt mat hemma. Det gillar hennes familj. Ris och bröd är basvaror och kryddor som koriander, persilja och citron-gräs. Matvanorna har hon med sig från Ahway i sydvästra Iran, där hon är uppväxt.
Receptet på dolmar är hennes mammas. Sima Falk rullar in köttfärsen i bladen som om det vore den enklaste sak i världen. Dolmarna serverar hon med spenatdip till. I Iran dricker man ofta snaps till.
När Sima Falk har gäster brukar hon bjuda in dem i köket för att både umgås och laga maten samtidigt.
Meka är roligare
Matlagning är hennes ena intresse. Men hennes andra är egentligen större och roligare, tycker hon.
- Att meka med bilar är lättare än att laga mat för flera personer. Misslyckas jag med något i motorn kan jag alltid lära mig mer och göra om. Men saltar jag för mycket till familjen så är allt bara förstört.
Vurmen för bilar började när hon var barn. Som enda syskon av sju hängde hon med sin pappa när han mekade med sin Volvo i Iran.
Sima Falk, som vägrade växa fast i rollen som hantlangare, tycker det är synd att inte kvinnor tar för sig när det handlar om motorer.
- Vill man, kan man, säger hon med emfas och tar fram en fleecetröja och bilnycklar.
- Jag växte upp i en liberal familj och fick lära mig att stå på egna ben. Inte bryr jag mig om i fall omgivningen skrattar om jag misslyckas med bromsarna. Däremot blir jag arg om jag inte klarar av det som jag själv anser att jag borde kunna göra, säger hon, som även importerar bilar från USA och säljer.
Hon visar sin senaste skönhet: en blå Mustang Fast Back -65. Den står i garaget med nylackerad kaross. Som ett skelett utan kött ser den ut. Till sommaren ska den vara körklar.
- Om allt går bra. Att meka är som att lägga pussel, säger hon, som gjorde det själv för första gången när hennes man var gipsad och en Buick med trasig bromsslang skulle på besiktning.
Sammanlagt har familjen elva klassiska amerikanare från 50-, 60- och 70-talen.
Sima Falk drar en silverfärgade presenning över en turkos Thunderbird - 64. Jänkare fascinerar henne för att de är hantverk.
I köket står maten färdig och väntar.
Vindbladsdolmar
(4 portioner)
1 pkt vindruvsblad (finns på
orientaliska affärer)
olja till stekning
1/2 kg köttfärs
1 dl ris (skölj av och låt ligga i
ljummet vatten 1/2 timme)
1 tsk salt
1 knippa persilja
1 pkt frysta blandade örter
1 msk curry
1/2 tsk gurkmeja
2 msk tomatpuré
1 buljongtärning
Stek köttfärsen i olja och tillsätt resten av ingredienserna. Stek under omrörning. Ta ett vindruvsblad och fyll med en klick köttfärs. Vik eller rulla ihop och lägg i en kastrull. Häll 1 dl vatten över och lägg på locket. Koka på svag värme 2030 minuter. Servera vinbladsdolmarna med spenatdip.
Spenat dip: 2 dl färska eller frysta spenatblad, 1 liten finhackad gul lök, 1 pressade vitlöksklyfta, 4 dl yoghurt, salt och peppar
Klipp spenatbladen i lagom stora bitar och fräs i olja tillsammans med lök och vitlök. Krydda med salt och peppar, låt det svalna. Blanda spenaten med yoghurt och servera.
Dal - gryta på röda linser
(46 portioner)
4 dl röda linser (väl sköljda)
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 buljongtärning
1/2 citron
1 stor finhackat gul lök
1 pressade vitlöksklyfta
1/2 dl olja
1 msk curry
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
Blanda linserna i, en halv liter vatten, tomatpuré, krossade tomater, buljongtärning, salt och citronsaft i en kastrull. Koka tills linserna blir mjuka och mosade. Fräs lök och vitlök mjuka i oljan. Blanda i curry och gurkmeja, rör om snabbt. Häll blandningen i linserna och rör om. Tillsätt ytterligare 2 dl vatten och låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Servera med ris eller bröd.
Ris
(4 portioner)
7 dl väl sköljd basmati ris
2 l vatten
2 msk salt
1/2 dl olja
Låt det väl sköljda riset ligga i en liter ljummet vatten blandat med 1 msk salt i ca en halv timme. Koka upp 1 l vatten med 1 msk salt i en stor kastrull och häll därefter i riset. Rör om då och då, försiktigt så riset inte går sönder. Låt koka på medelvärme utan lock i 15 min eller tills riset är mjukt på utsidan. Töm riset i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Värm upp 1/2 dl olja och 1 dl vatten i kastrullen och häll i riset. Lägg på locket och låt riset ångas på medelvärme i ca 20 min.
Sallad Olivieh
Tonfisksallad
(68 portioner)
Salladen är mättande och ingredienserna kan ökas eller minskas efter smak.
4 st kokta tärnade eller
mosade potatisar
6 stora kokta ägg
3 dl kokta gröna ärter
23 burkar tonfiskfiléer
23 dl bostongurka
3 dl majonnäs (spar 1 dl
till garnering)
2 msk senap
2 msk saft av färsk citron
1 tsk salt
Blanda alla ingredienserna till en kladdig smet. Häll blandningen på ett uppläggningsfat och bred tunt med majonnäs över. Servera med korvbröd eller baguette.
Saffranskyckling
(4 portioner)
4 kycklingfiléer
1 msk olja
1 stor gul lök i ringar
salt och peppar
1/2 citron
1 tsk curry
3 dl vatten
1 pkt saffran blandat i 3 dl
varmt vatten
Stek filéerna på båda sidor i kastrull. Häll på kryddor samt lök och vatten. Låt koka på medelstark värme. Häll saffranblandningen på kycklingfiléerna och låt koka 30 min. Vänd på filéerna så båda sidor får lika mycket saffransfärg och smak.
Ris med barberry
Barberry är små röda bär. Lite syrliga i smaken och lika svenska lingon.
Skölj noga 2 dl Barberry (finns att köpa på orient affärer) och fräs i lite olja .
Häll i 3 msk socker och rör om. Blanda 1 krm saffran med 1 dl kokt vatten och häll över bären . Blanda bären med ris som är färdigkokt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!