Sima lagar mat och bilar

En varm doft, kryddig av saffran och örter möter ut nÀr Sima Falk i GÄvsta öppnar ytterdörren. Det Àr som en osynlig hand drar oss in i köket.PÄ spisen Àr varenda platta upptagen. HÀr puttrar dal, en vegetarisk gryta med röda linser. I stekpannan frÀser barberry, ett slags röda smÄ syrliga bÀr. I en kastrull bubblar guldskimrande kycklingfiléer.

Ris med saffran och barberry.

Ris med saffran och barberry.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Mat & dryck2005-01-13 00:00
HÀlften av riset blandar hon med gurkmeja, inte bara för att göra det vackert gult, utan Àven för aptitens skull.
Sima Falk lagar oftast persiskt mat hemma. Det gillar hennes familj. Ris och bröd Àr basvaror och kryddor som koriander, persilja och citron-grÀs. Matvanorna har hon med sig frÄn Ahway i sydvÀstra Iran, dÀr hon Àr uppvÀxt.
Receptet pÄ dolmar Àr hennes mammas. Sima Falk rullar in köttfÀrsen i bladen som om det vore den enklaste sak i vÀrlden. Dolmarna serverar hon med spenatdip till. I Iran dricker man ofta snaps till.
NÀr Sima Falk har gÀster brukar hon bjuda in dem i köket för att bÄde umgÄs och laga maten samtidigt.

Meka Àr roligare
Matlagning Àr hennes ena intresse. Men hennes andra Àr egentligen större och roligare, tycker hon.
­- Att meka med bilar Àr lÀttare Àn att laga mat för flera personer. Misslyckas jag med nÄgot i motorn kan jag alltid lÀra mig mer och göra om. Men saltar jag för mycket till familjen sÄ Àr allt bara förstört.
Vurmen för bilar började nÀr hon var barn. Som enda syskon av sju hÀngde hon med sin pappa nÀr han mekade med sin Volvo i Iran.
Sima Falk, som vÀgrade vÀxa fast i rollen som hantlangare, tycker det Àr synd att inte kvinnor tar för sig nÀr det handlar om motorer.
­- Vill man, kan man, sÀger hon med emfas och tar fram en fleecetröja och bilnycklar.
­- Jag vÀxte upp i en liberal familj och fick lÀra mig att stÄ pÄ egna ben. Inte bryr jag mig om i fall omgivningen skrattar om jag misslyckas med bromsarna. DÀremot blir jag arg om jag inte klarar av det som jag sjÀlv anser att jag borde kunna göra, sÀger hon, som Àven importerar bilar frÄn USA och sÀljer.
Hon visar sin senaste skönhet: en blÄ Mustang Fast Back -65. Den stÄr i garaget med nylackerad kaross. Som ett skelett utan kött ser den ut. Till sommaren ska den vara körklar.
­- Om allt gÄr bra. Att meka Àr som att lÀgga pussel, sÀger hon, som gjorde det sjÀlv för första gÄngen nÀr hennes man var gipsad och en Buick med trasig bromsslang skulle pÄ besiktning.
Sammanlagt har familjen elva klassiska amerikanare frÄn 50-, 60- och 70-talen.
Sima Falk drar en silverfÀrgade presenning över en turkos Thunderbird - 64. JÀnkare fascinerar henne för att de Àr hantverk.
I köket stÄr maten fÀrdig och vÀntar.

Vindbladsdolmar
(4 portioner)

1 pkt vindruvsblad (finns pÄ
orientaliska affÀrer)
olja till stekning
1/2 kg köttfÀrs
1 dl ris (skölj av och lÄt ligga i
ljummet vatten 1/2 timme)
1 tsk salt
1 knippa persilja
1 pkt frysta blandade örter
1 msk curry
1/2 tsk gurkmeja
2 msk tomatpuré
1 buljongtÀrning

Stek köttfÀrsen i olja och tillsÀtt resten av ingredienserna. Stek under omrörning. Ta ett vindruvsblad och fyll med en klick köttfÀrs. Vik eller rulla ihop och lÀgg i en kastrull. HÀll 1 dl vatten över och lÀgg pÄ locket. Koka pÄ svag vÀrme 20­30 minuter. Servera vinbladsdolmarna med spenatdip.
Spenat dip: 2 dl fÀrska eller frysta spenatblad, 1 liten finhackad gul lök, 1 pressade vitlöksklyfta, 4 dl yoghurt, salt och peppar

Klipp spenatbladen i lagom stora bitar och frÀs i olja tillsammans med lök och vitlök. Krydda med salt och peppar, lÄt det svalna. Blanda spenaten med yoghurt och servera.

Dal - gryta pÄ röda linser
(4­6 portioner)

4 dl röda linser (vÀl sköljda)
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 buljongtÀrning
1/2 citron
1 stor finhackat gul lök
1 pressade vitlöksklyfta
1/2 dl olja
1 msk curry
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt

Blanda linserna i, en halv liter vatten, tomatpuré, krossade tomater, buljongtÀrning, salt och citronsaft i en kastrull. Koka tills linserna blir mjuka och mosade. FrÀs lök och vitlök mjuka i oljan. Blanda i curry och gurkmeja, rör om snabbt. HÀll blandningen i linserna och rör om. TillsÀtt ytterligare 2 dl vatten och lÄt koka pÄ svag vÀrme i ca 20 minuter. Servera med ris eller bröd.

Ris
(4 portioner)

7 dl vÀl sköljd basmati ris
2 l vatten
2 msk salt
1/2 dl olja

LÄt det vÀl sköljda riset ligga i en liter ljummet vatten blandat med 1 msk salt i ca en halv timme. Koka upp 1 l vatten med 1 msk salt i en stor kastrull och hÀll dÀrefter i riset. Rör om dÄ och dÄ, försiktigt sÄ riset inte gÄr sönder. LÄt koka pÄ medelvÀrme utan lock i 15 min eller tills riset Àr mjukt pÄ utsidan. Töm riset i ett durkslag och skölj med kallt vatten. VÀrm upp 1/2 dl olja och 1 dl vatten i kastrullen och hÀll i riset. LÀgg pÄ locket och lÄt riset Ängas pÄ medelvÀrme i ca 20 min.

Sallad Olivieh
Tonfisksallad
(6­8 portioner)
Salladen Àr mÀttande och ingredienserna kan ökas eller minskas efter smak.

4 st kokta tÀrnade eller
mosade potatisar
6 stora kokta Àgg
3 dl kokta gröna Àrter
2­3 burkar tonfiskfiléer
2­3 dl bostongurka
3 dl majonnÀs (spar 1 dl
till garnering)
2 msk senap
2 msk saft av fÀrsk citron
1 tsk salt

Blanda alla ingredienserna till en kladdig smet. HÀll blandningen pÄ ett upplÀggningsfat och bred tunt med majonnÀs över. Servera med korvbröd eller baguette.

Saffranskyckling
(4 portioner)

4 kycklingfiléer
1 msk olja
1 stor gul lök i ringar
salt och peppar
1/2 citron
1 tsk curry
3 dl vatten
1 pkt saffran blandat i 3 dl
varmt vatten

Stek filéerna pÄ bÄda sidor i kastrull. HÀll pÄ kryddor samt lök och vatten. LÄt koka pÄ medelstark vÀrme. HÀll saffranblandningen pÄ kycklingfiléerna och lÄt koka 30 min. VÀnd pÄ filéerna sÄ bÄda sidor fÄr lika mycket saffransfÀrg och smak.

Ris med barberry
Barberry Àr smÄ röda bÀr. Lite syrliga i smaken och lika svenska lingon.
Skölj noga 2 dl Barberry (finns att köpa pÄ orient affÀrer) och frÀs i lite olja .
HÀll i 3 msk socker och rör om. Blanda 1 krm saffran med 1 dl kokt vatten och hÀll över bÀren . Blanda bÀren med ris som Àr fÀrdigkokt.


SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!