Sima lagar mat och bilar
En varm doft, kryddig av saffran och örter möter ut nÀr Sima Falk i GÄvsta öppnar ytterdörren. Det Àr som en osynlig hand drar oss in i köket.PÄ spisen Àr varenda platta upptagen. HÀr puttrar dal, en vegetarisk gryta med röda linser. I stekpannan frÀser barberry, ett slags röda smÄ syrliga bÀr. I en kastrull bubblar guldskimrande kycklingfiléer.
Ris med saffran och barberry.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Sima Falk lagar oftast persiskt mat hemma. Det gillar hennes familj. Ris och bröd Àr basvaror och kryddor som koriander, persilja och citron-grÀs. Matvanorna har hon med sig frÄn Ahway i sydvÀstra Iran, dÀr hon Àr uppvÀxt.
Receptet pÄ dolmar Àr hennes mammas. Sima Falk rullar in köttfÀrsen i bladen som om det vore den enklaste sak i vÀrlden. Dolmarna serverar hon med spenatdip till. I Iran dricker man ofta snaps till.
NÀr Sima Falk har gÀster brukar hon bjuda in dem i köket för att bÄde umgÄs och laga maten samtidigt.
Meka Àr roligare
Matlagning Àr hennes ena intresse. Men hennes andra Àr egentligen större och roligare, tycker hon.
Â- Att meka med bilar Ă€r lĂ€ttare Ă€n att laga mat för flera personer. Misslyckas jag med nĂ„got i motorn kan jag alltid lĂ€ra mig mer och göra om. Men saltar jag för mycket till familjen sĂ„ Ă€r allt bara förstört.
Vurmen för bilar började nÀr hon var barn. Som enda syskon av sju hÀngde hon med sin pappa nÀr han mekade med sin Volvo i Iran.
Sima Falk, som vÀgrade vÀxa fast i rollen som hantlangare, tycker det Àr synd att inte kvinnor tar för sig nÀr det handlar om motorer.
Â- Vill man, kan man, sĂ€ger hon med emfas och tar fram en fleecetröja och bilnycklar.
Â- Jag vĂ€xte upp i en liberal familj och fick lĂ€ra mig att stĂ„ pĂ„ egna ben. Inte bryr jag mig om i fall omgivningen skrattar om jag misslyckas med bromsarna. DĂ€remot blir jag arg om jag inte klarar av det som jag sjĂ€lv anser att jag borde kunna göra, sĂ€ger hon, som Ă€ven importerar bilar frĂ„n USA och sĂ€ljer.
Hon visar sin senaste skönhet: en blÄ Mustang Fast Back -65. Den stÄr i garaget med nylackerad kaross. Som ett skelett utan kött ser den ut. Till sommaren ska den vara körklar.
Â- Om allt gĂ„r bra. Att meka Ă€r som att lĂ€gga pussel, sĂ€ger hon, som gjorde det sjĂ€lv för första gĂ„ngen nĂ€r hennes man var gipsad och en Buick med trasig bromsslang skulle pĂ„ besiktning.
Sammanlagt har familjen elva klassiska amerikanare frÄn 50-, 60- och 70-talen.
Sima Falk drar en silverfÀrgade presenning över en turkos Thunderbird - 64. JÀnkare fascinerar henne för att de Àr hantverk.
I köket stÄr maten fÀrdig och vÀntar.
Vindbladsdolmar
(4 portioner)
1 pkt vindruvsblad (finns pÄ
orientaliska affÀrer)
olja till stekning
1/2 kg köttfÀrs
1 dl ris (skölj av och lÄt ligga i
ljummet vatten 1/2 timme)
1 tsk salt
1 knippa persilja
1 pkt frysta blandade örter
1 msk curry
1/2 tsk gurkmeja
2 msk tomatpuré
1 buljongtÀrning
Stek köttfĂ€rsen i olja och tillsĂ€tt resten av ingredienserna. Stek under omrörning. Ta ett vindruvsblad och fyll med en klick köttfĂ€rs. Vik eller rulla ihop och lĂ€gg i en kastrull. HĂ€ll 1 dl vatten över och lĂ€gg pĂ„ locket. Koka pĂ„ svag vĂ€rme 20Â30 minuter. Servera vinbladsdolmarna med spenatdip.
Spenat dip: 2 dl fÀrska eller frysta spenatblad, 1 liten finhackad gul lök, 1 pressade vitlöksklyfta, 4 dl yoghurt, salt och peppar
Klipp spenatbladen i lagom stora bitar och frÀs i olja tillsammans med lök och vitlök. Krydda med salt och peppar, lÄt det svalna. Blanda spenaten med yoghurt och servera.
Dal - gryta pÄ röda linser
(4Â6 portioner)
4 dl röda linser (vÀl sköljda)
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 buljongtÀrning
1/2 citron
1 stor finhackat gul lök
1 pressade vitlöksklyfta
1/2 dl olja
1 msk curry
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
Blanda linserna i, en halv liter vatten, tomatpuré, krossade tomater, buljongtÀrning, salt och citronsaft i en kastrull. Koka tills linserna blir mjuka och mosade. FrÀs lök och vitlök mjuka i oljan. Blanda i curry och gurkmeja, rör om snabbt. HÀll blandningen i linserna och rör om. TillsÀtt ytterligare 2 dl vatten och lÄt koka pÄ svag vÀrme i ca 20 minuter. Servera med ris eller bröd.
Ris
(4 portioner)
7 dl vÀl sköljd basmati ris
2 l vatten
2 msk salt
1/2 dl olja
LÄt det vÀl sköljda riset ligga i en liter ljummet vatten blandat med 1 msk salt i ca en halv timme. Koka upp 1 l vatten med 1 msk salt i en stor kastrull och hÀll dÀrefter i riset. Rör om dÄ och dÄ, försiktigt sÄ riset inte gÄr sönder. LÄt koka pÄ medelvÀrme utan lock i 15 min eller tills riset Àr mjukt pÄ utsidan. Töm riset i ett durkslag och skölj med kallt vatten. VÀrm upp 1/2 dl olja och 1 dl vatten i kastrullen och hÀll i riset. LÀgg pÄ locket och lÄt riset Ängas pÄ medelvÀrme i ca 20 min.
Sallad Olivieh
Tonfisksallad
(6Â8 portioner)
Salladen Àr mÀttande och ingredienserna kan ökas eller minskas efter smak.
4 st kokta tÀrnade eller
mosade potatisar
6 stora kokta Àgg
3 dl kokta gröna Àrter
2Â3 burkar tonfiskfilĂ©er
2Â3 dl bostongurka
3 dl majonnÀs (spar 1 dl
till garnering)
2 msk senap
2 msk saft av fÀrsk citron
1 tsk salt
Blanda alla ingredienserna till en kladdig smet. HÀll blandningen pÄ ett upplÀggningsfat och bred tunt med majonnÀs över. Servera med korvbröd eller baguette.
Saffranskyckling
(4 portioner)
4 kycklingfiléer
1 msk olja
1 stor gul lök i ringar
salt och peppar
1/2 citron
1 tsk curry
3 dl vatten
1 pkt saffran blandat i 3 dl
varmt vatten
Stek filéerna pÄ bÄda sidor i kastrull. HÀll pÄ kryddor samt lök och vatten. LÄt koka pÄ medelstark vÀrme. HÀll saffranblandningen pÄ kycklingfiléerna och lÄt koka 30 min. VÀnd pÄ filéerna sÄ bÄda sidor fÄr lika mycket saffransfÀrg och smak.
Ris med barberry
Barberry Àr smÄ röda bÀr. Lite syrliga i smaken och lika svenska lingon.
Skölj noga 2 dl Barberry (finns att köpa pÄ orient affÀrer) och frÀs i lite olja .
HÀll i 3 msk socker och rör om. Blanda 1 krm saffran med 1 dl kokt vatten och hÀll över bÀren . Blanda bÀren med ris som Àr fÀrdigkokt.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!