Sex mattrender du inte får missa

I helgen är det festival för choklad och kaffe i stan. Här är sex mattrender du inte får missa.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Mat & dryck2014-10-17 07:02

Videon är inte längre tillgänglig

Kaffe

Bryggkaffe på bönor från Etiopien eller Kenya, förädlade på svenska mikrorosterier är helt rätt just nu. Det mörkrostade bryggkaffet, vars beska måste maskeras med mjölk, fyller visserligen sin funktion på arbetsplatser men faller sällan en lyxdrickare i smaken – hen letar numera citrustoner och blåbär i sin bärnstensfärgade kopp. Den stationära bryggaren ser sig omsprungen av "Aeropress" och Chemex. Nördarna vet att vattnet ska hinna svalna till 92 grader innan det hälls över det handmalda kaffet. För att få till det måste man också ha "en jävla massa prylar".

Choklad

Hett just nu är är hantverksmässigt framtagen choklad gjord på kakaobönor från mindre odlingar. Småskaligt och unikt ska det vara. Chokladkakor som tillverkas i samma land som bönorna odlas, så kallade equitradeprodukter, spås också bli en större trend. Folk bryr sig om ursprung och med equitradeprodukter stannar pengarna kvar i landet. De riktiga kännarna väljer praliner där chokladen endast kompletterats med grädde, smör och någon diskret krydda. Bubblare: Nyttiga praliner – smaksatta med bär, nötter eller frön – utan grädde.

Bröd

De som vet hur bröd ska smaka väljer ett hårt gräddat, långjäst surdegsbröd som bakats utan jäst. Nej, det är inte bränt utan precis lagom mörkt för att smaken ska utvecklas till fullo. Precis som med alla nördområden finns det en diskrepans mellan de som fokuserar på kemi och ph-värde, och de som går på känsla – med lite självkännedom hittar du säkert rätt väg till den perfekta levainen.

Surdegshotellen har ännu inte slagit upp sina portar i Uppsala, så det gäller att sköta sin lilla baby väl. Se till att mata ordentligt. Kasta bort om den luktar ättika. Bubblare: Knäckebröd.

Ost

Frankrike i all ära, men den nya osttrenden stavas svenskt, gärna så närproducerat som möjligt. Den som kammar hem priset i nördtävlingen ystar sin egen ost. Färskost? Nej det räcker inte – egen hårdost krävs för att vinna. De mest inbitna har också insett att smöret kommit att bli minst lika viktigt som osten på brickan. Gärna syrligt och saltat på mjölk från buffel eller inhemsk ras.

Öl

Överjäst öl, så som Pale Ale och Indian Pale Ale är fortfarande på uppfart. Nörden letar öl med tydligt "humledriv" och väljer gärna Ale från Sverige, Belgien, Danmark och USA. Mindre, ovanliga partier från små bryggerier är eftertraktade. Trenden drivs främst på av yngre män, så lägligt då att en IPA också passar så bra till kraftiga maträtter med kött. Om ängslig och rädd för att välja fel bland hyllorna på systemet – se upp för billig lager med hög alkoholhalt så ska det nog gå bra.

Vin

Vinkännaren förgyller kulna höstkvällar genom att kombinera viltgrytor och svamp med peppriga och örtiga rödviner från södra Rhônedalen. Från samma plats finns också en hel del fina ekologiska viner att välja bland. Att tvingas sätta ideologi framför smak är numera ett minne blott. Bubblare: Kombinera svamprätter med en torr och jästig sherry.

Källa: Fakta och iakttagelser från Anders Arrenius, Arrenius & Co, Annelie Kjellroth, AnneliK Choklad & Praliner, Johan Landing, Forsa hembageri, Anders Uskali, sommelierutbildad, Kristina Vardein i Ostboden och Helena Kihlblom, Elisabeths Delikatesser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!