Välfyllda smörgåsar är lika mycket mat som kyckling och ris eller pasta med köttfärssås och bra mycket enklare att göra i ordning.
– Särskilt den här tiden på året passar det med mackor på utflykt, när man är på resande fot eller bara när man vill göra det enkelt för sig, säger Jenny Jeppsson.
Hon vurmar för en statushöjning av mackor som lunchmat eller snabbmiddag och har till och med tävlat i mack-SM. Där kom hon i våras trea med sin egenkomponerade fullkornspita med kalkon och rödkålskompott, (se receptet intill).
– Jag är jättestolt och gillade upplägget med att tävla och tänker vara med nästa år också, säger hon.
I Jenny Jeppssons kök hemma i Björklinge ligger baguetter, pitabröd och ciabatta på rad på köksbänken. De är gjorda på grovt mjöl och färdigköpta, för enkelhetens skull. I en skål ligger kycklingkött i finhackade kuber. Jenny Jeppsson hackar ned rödlök och klickar i något som ser ut som gräddig vaniljglass och tipsar om att inte snåla med majonnäsen.
Utanför köksfönstret skymtar ett växthus och grönsaksland. Jenny Jeppsson och hennes make blev husägare i höstas och siktar på att skörda sina första egna morötter och tomater nu i sommar. Matintresset har de gemensamt, när de flyttade ihop slogs de om vem som skulle laga middagsmaten.
– I början ville båda stå vid spisen samtidigt. Nu delar vi på sysslorna och lagar maten ihop. Eftersom vi har samma arbetstider blir det naturligt att hjälpas åt när vi kommer hem från jobbet.
Till vardags är Jenny Jeppsson kallskänka i kafeterian på Akademiska sjukhuset, ingång 70. Klockan sex på morgonen börjar hon göra sallader, tillaga olika röror och skära grönsaker till ett par hundra baguetter och smörgåsar. När hon gick ut hotell- och restaurangprogrammet i Uppsala 2005 visste hon att det var kallskänka hon ville bli.
– Jag tycker det är roligare med kalla rätter, det finns så många utmaningar som gör jobbet varierat. Sen bränner jag mig så lätt i köket, säger hon och skrattar.
Det är enkelt att göra mackor. Men sen då? Det är ju hur man äter dem som är det kluriga, utan att hälften av innanmätet ramlar ur efter första tuggan. Fast Jenny Jeppsson ser frågande ut när jag undrar om hon har något tips på hur man gör.
- Jag tycker inte att det är svårt. Tryck ihop och bit ihop. Jag äter och sen får det väl drälla lite.
RECEPT
Alla recept är för 4 personer
Baguette med kycklingröra
– För den som vill unna sig nåt extra.
4 baguetter
500 g tärnad färdigstekt kyckling.
1 tsk curry
1 liten rödlök, skivad
3-4 dl majonnäs
4 salladsblad
1 tomat, klyftad
8 skivor gurka
4 paprikaringar
persilja
Gör så här:
Häll upp kycklingen i en bunke och blanda ner curry och skivad rödlök. Häll på majonnäsen och blanda samman allt. Gör gärna röran dagen innan för fylligare smak. Dela brödet halvt igenom i mitten och lägg i salladsblad i vardera kant. Fördela röran på de fyra smörgåsarna och garnera sedan med gurka, tomat, paprika och persilja.
Salami och brieciabatta
– En touch av Italien
4 ciabattabröd
12 skivor salami
100 g, 4 skivor brieost
½ rödlök, skivad
4 salladsblad
4 msk smör
9 svarta urkärnade oliver
1 tomat, klyftad
8 skivor gurka
persilja
Gör så här:
Dela brödet halvt igenom och bred botten med smör. Lägg i salladsbladet. Lägg i tre skivor salami och en skiva brieost. Lägg sedan i gurka, tomat, paprika, oliver rödlök och sist persilja.
SM-mackan. Fyllig fullkornspita med kalkon och rödkålskompott - Det nyttigaste picknick alternativet.
4 fullkornspitabröd
4 msk färskost
1 krm pepparrot
1 tsk hackad ruccola
4 dl rödkål, skivad
4 msk linser
1 krm vitlökspulver
1 krm persilja
1 tsk citronsaft
4 salladsblad
12 mandarinklyftor
1 apelsin
8 skivor kalkon
1 paprika i ringar
ärtskott
Gör så här:
Lägg linserna i hett vatten ett par timmar innan de ska användas. När vattnet är borta blanda i vitlökspulver, persilja och citron. Mixa ruccola och pepparrot och blanda ner färskosten. Skiva apelsinen i halvmånar. Skiva rödkålen. Dela brödet men se till att det sitter ihop i bak. Bred mjukostblandningen i botten och lägg på salladsblad. Blanda ihop linserna med rödkålen och fördela den på smörgåsarna. Lägg tre mandarinklyftor på vardera smörgås på högra sidan. Vik två skivor kalkon och lägg på vardera sida av smörgåsen. Lägg en apelsin på den vänstra sidan. Toppa med en paprikaring och garnera sist med ärtskott i mitten.
Kesofylld baguette
- Det vegetariska alternativet.
4 baguetter
500 g keso
1 stor paprika
4 tsk pesto
8 soltorkade tomater
4 salladsblad
1 tomat, klyftad
8 skivor gurka
12 svarta urkärnade oliver
persilja
Gör så här:
Hacka paprika i små bitar och blanda med keson. Lägg salladsblad i botten på brödet och fördela keson på den. Klicka ut en tesked pesto på vardera smörgås och lägg i två soltorkade tomater. Garnera med gurka, tomat, oliver och persilja.
ämne.