Satsa på efterrätten
Therese Aveholt, Elin Sennhed och Sara Sjösten tipsar om lättlagade och romantiska efterrätter.
Foto: Pelle Johansson
Hon smular ner digestivekex på botten av en kakform. Sara Sjösten vispar grädde som hon sedan blandar med en röra av philadelphiaost, socker och äggulor. Här lagas det cheesecake, Therese Aveholts favoritefterrätt.
- Cheesecake är annorlunda jämfört med andra efterrätter. Den är otroligt god med knapriga digestivekex, mjuk philadelphiagräddkräm och sura hallon, säger hon.
Therese Aveholt, Sara Sjösten och Elin Sennhed går i samma klass på John Bauergymnasiets entreprenörprogram i Uppsala. I höstas fick de i uppgift att starta eget företag och tjejerna beslöt då att göra en egen efterrättsbok.
- Vi tycker allihop om efterrätter och vi gillar att baka, förklarar Elin Sennhed.
Boken, Efter maten, är nyligen färdig och tryckt. Den innehåller 24 efterrättsrecept, två för varje månad under året. Sommar- och höstmånaderna har recept med mycket frukt och bär, såsom jordgubbstårta och äppelpaj, bland vårrecepten finns prinsesstårta och skummig citronsås och bland vinterefterrätterna glace au four och marängsuisse.
- Vi samlade recept från farmor, mormor, vänner och bekanta, sedan provade vi dem och ändrade recepten efter vad vi tyckte blev bäst, säger Elin Sennhed.
Vissa recept har de komponerat ihop själva, såsom den krämiga, lite sega kokoskakan med choklad som de bjuder på idag.
- De känns som att de flesta väljer chokladpudding när de ska göra egen efterrätt. Det är lite tråkigt. Det är ju så kul att till exempel göra egen glass, säger Therese Avehed.
Sara Sjösten håller med. Hon kommer från en riktig efterrättsfamilj där man ofta äter efterrätt och alltid har glass hemma. Hon tycker det är synd när folk väljer att satsa mer på maten och mindre på efterrätten.
- De tror det är svårt att göra efterrätt men det är det inte, De flesta recepten i vår bok är lätta och går snabbt att göra. Kokoskakan är superlätt, säger hon.
KOKOSKAKA (10 bitar)
Ingredienser:
200 gram kokosflingor (1 påse)
2 ägg
2 dl socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda ner kokosflingorna. Smörj och ströbröa en form. Häll i smeten till en jämn botten. Grädda i 10 minuter. Garnera med smält choklad.
?
CHEESECAKE (10 bitar)
Ingredienser:
8 st. krossade digestivekex
400 g Philadelphiaost
3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 1/2 tsk vanillinsocker
3 äggulor
?
Gör så här:
Smula 4 digestivekex i en form med löstagbar kant. Fördela jämnt till en botten. Blanda philadelphiaost, socker och vaniljsocker väl. Vispa grädden fluffigt. Rör ner äggulorna i ostmassan och tillsätt grädden. Blanda. Häll smeten försiktigt över digestivekexen. Smula de övriga kexen som ett lock över smeten. Ställ in i frysen i ca 4 timmar. Servera med hallon.
?
AFTER EIGHT GLACE DE LUXE (6 portioner)
Ingredienser:
3?äggulor
3?msk?florsocker
15?bitar After Eight
3?dl?vispgrädde
Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Koka i kastrull på låg värme med kraftig omrörning tills den tjocknar. Tillsätt chokladen och låt den smälta. Låt svalna. Vispa grädde och blanda ner i smeten. Frys smeten i en form i ca 3-4 timmar. Rör om ett par gånger.
?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!