Sämst hygien på pizzerior

Var tionde storkök, restaurang, skolkök och sjukhuskök får allvarliga anmärkningar på hur de hanterar maten. Sämst är hygienen på pizzerior.

De som bakar pizzor har sämst hygien.

De som bakar pizzor har sämst hygien.

Foto:

Mat & dryck2007-02-14 16:10
Det är Livsmedelsverket som på sammanställt resultatet från 1090 inspektioner i kommunerna. Inspektionerna bygger på en checklista med ett antal kontrollpunkter.
Syftet med kontrollerna är att ta fram ett mått på hur säker maten är mikrobiologiskt.

Siffrorna för tiden 1 november 2005 till sista augusti 2006 visar att 10 procent av de inspekterade kontrollpunkterna har allvarliga avvikelser från de krav som gäller. Det är en förbättring jämfört med de tio första månaderna under 2005 då 20 procent allvarliga avvikelser konstaterades.
- Personligen skulle jag vilja säga att det inte går att påstå att hygienen blivit så mycket bättre eftersom underlaget för 2006 var litet Den nya lagstiftningen har också gjort att bedömningsgrunderna är annorlunda mot tidigare år vilket innebär en mer flexibel dokumentation för företagarna, säger Tommy Karlsson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.
Andelen allvarliga brister är mest utbredda bland de minsta företagen. Allvarliga avvikelser hittades på 11 procent av de matställen som har färre än fyra anställda.

Sämst är hygienen på pizzerior. 18 procent av dessa har allvarliga brister. 14 procent av restauranger med färre än fyra anställda har allvarliga brister och siffran för gatuköken är 13 procent. Bäst är livsmedelshygienen i storkök med fler än tio anställda.
- Allt fler restauranger och storhushåll verkar klara kraven på dokumentation. Det kan bero på att fler företag har kommit i kontakt med checklistan och förstår hur viktigt det är med egenkontrollen, säger Tommy Karlsson.
Mest utbredda är bristerna då det gäller företagens dokumentation av den egna övervakningen. Mer än var tredje kök uppfyller inte de regler som gäller.
Då det gäller den faktiska övervakningen brister det mest i fråga om nedkylning av mat och temperaturerna på den mat som hanteras. Mellan 10-15 procent av storköken uppfyller inte de krav som ställs på dessa områden. Mer än vart tionde storkök saknar handtvättställ och tvål.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!